Kαταγγελίες Ελλήνων νεομεταναστών για «εκμετάλλευσή» τους από εργοδότες

Μελβούρνη.- Kαταγγελίες για άγρια εκμετάλλευση Ελλήνων νεομεταναστών από ομογενείς επιχειρηματίες! Στην πλειοψηφία τους, αυτοί που κάνουν τις καταγγελίες είναι νέοι άνθρωποι που βρίσκονται στην Αυστραλία με φοιτητική βίζα.

Η βίζα αυτή τους δίνει το δικαίωμα να εργάζονται μόνο 20 ώρες. Και επειδή με 20 ώρες εργασίας δεν τα βγάζουν με τίποτα πέρα (εκτός από το πανάκριβο ενοίκιο και το υψηλό κόστος ζωής έχουν να πληρώνουν και… δίδακτρα) υποχρεώνονται να εργάζονται «παράνομα» πολλές έξτρα ώρες, να πληρώνονται τοις μετρητοίς (με «μαύρα» δηλαδή) και εξαιτίας αυτού να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.

Κακοπληρώνονται, δεν έχουν ασφάλιση και επιπλέον φοβούνται και να κάνουν επίσημα και επώνυμα καταγγελία μην τυχόν και εκδιωχθούν από την Αυστραλία.

Εκτός από τον «Νέο Κόσμο» και η «Πρόνοια», η οποία έχει ειδικό τμήμα για τους νεομετανάστες, δέχεται πολλές τέτοιες καταγγελίες.

Και εδώ το πρόβλημα είναι το ίδιο. Κανείς δεν θέλει να μιλήσει επώνυμα.

Για να καταλάβουν, πάντως, οι αναγνώστες μας το μέγεθος της εκμετάλλευσης, παραθέτουμε την ακόλουθη καταγγελία ομογενούς που αποτάθηκε στην «Πρόνοια» για βοήθεια.

Το άτομο αυτό, που θέλει να διατηρήσει (τουλάχιστον για την ώρα) την ανωνυμία του, επισκέφθηκε τον «Νέο Κόσμο» μαζί με την Κωνσταντίνα Κουρουτσίδου από την «Πρόνοια» η οποία ασχολείται με θέματα νεοφερμένων.

Ο νεαρός «Νίκος» (δεν είναι το πραγματικό του όνομα) μας είπε ότι ήρθε στην Αυστραλία μετά από πρόσκληση του θείου του, προκειμένου να εργαστεί ως μάγειρας σε ένα ιταλικό εστιατόριο που θα άνοιγε σε κεντρικό προάστιο της Μελβούρνης.

«Στην Ελλάδα», μας είπε, «είχα δουλειά. Εργαζόμουν καλά. Αποφάσισα όμως να έρθω στην Αυστραλία με αποτέλεσμα να γίνουν όσα έγιναν».

Και τι έγινε;

Χρησιμοποιούμε στοιχεία από μήνυμα που έστειλε ο «Νίκος» στον θείο του που του γράφει:

«Πέρασε μήνας από τότε που προσπαθώ να επικοινωνήσω μαζί σου χωρίς επιτυχία. Σου τηλεφωνώ, σου στέλνω μηνύματα και καμιά απάντηση.

Σου τηλεφωνώ γιατί μου οφείλεις χρήματα. Το ποσό δεν είναι τεράστιο, αλλά και για μένα είναι ζωτικής σημασίας. Είναι θέμα επιβίωσης.

Ξέρεις ότι δεν έχω κανέναν εδώ και είμαι μόνος.

Με έφερες εδώ από την Ελλάδα προκειμένου να εργαστώ για σένα και μετά από τέσσερις μήνες μου λες ότι θα κλείσεις το εστιατόριό σου και να βρω άλλη δουλειά.

Το εστιατόριό σου εξακολουθεί να λειτουργεί ένα μήνα αργότερα, αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό.

Εργάζομαι για λογαριασμό σου από τις 4 Δεκεμβρίου και μου άνοιξες δικό μου λογαριασμό superannuation το Μάιο στον οποίο δεν έχει γίνει καμιά κατάθεση. Μηδέν δολάρια στο λογαριασμό μου. Τι έγινε θείε; Γιατί δεν κατέθεσες χρήματα στο λογαριασμό μου;».

Βέβαια, το superannuation δεν είναι το μόνο πρόβλημα.

Ο «Νίκος» με τη φοιτητική βίζα δεν εργαζόταν μόνο 20 ώρες, όπως λέει ο νόμος. Εργαζόταν 40 και μερικές φορές 50 ώρες, για μερικές από τις οποίες κακοπληρωνόταν και για άλλες δεν πληρωνόταν καθόλου.

Δεν ξέρει ακόμα αν τα χρήματα που του κρατούσε ως φόρο προσωπικού εισοδήματος δηλώνονταν στο taxation ώστε να κάνει φορολογική δήλωση με την ελπίδα ότι κάτι θα του επιστραφεί.

Και επιπλέον δεν έχει πληρωθεί όλα τα δεδουλευμένα του.

Η «Πρόνοια» τον βοηθά τώρα μήπως και του δώσει ο θείος του τα χρήματα που του οφείλει.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΡΟΝΟΙΑ

Για το θέμα αυτό, αλλά και γενικότερα για το θέμα της «εκμετάλλευσης», η κυρία Κουρουτσίδου λέει στον «Νέο Κόσμο»:

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται από την οικονομική κατάσταση στην πατρίδα μας (τους) να εργαστούν σε άλλη χώρα, όπου συχνά αποδέχονται με ευκολία συνθήκες εργασίας που απέχουν κατά πολύ από τις προβλεπόμενες από την νομοθεσία διατάξεις, σαφώς όμως είναι καλύτερες από τη φτώχεια και την ανεργία που αφήνουν πίσω τους.

Η μετανάστευση, κατά κανόνα, δημιουργεί ή μεγιστοποιεί ευάλωτες κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις. Ο κοινωνικός αποκλεισμός των μεταναστών που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα, δεν έχουν κοινωνικές επαφές εκτός εργασίας και, κυρίως, δεν γνωρίζουν την τοπική νομοθεσία ούτε πού να στραφούν για βοήθεια, αυξάνει τον κίνδυνο για εκμετάλλευση.

Η οικονομική κρίση οδήγησε τα τελευταία χρόνια χιλιάδες Έλληνες στο εξωτερικό. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat από το 2010 μέχρι το 2012 έφυγαν από την Ελλάδα 410.000 Έλληνες.

Η ιστορία του «Νίκου» ίσως δεν είναι ο κανόνας, ωστόσο οι μετανάστες, είτε από άγνοια είτε από φόβο μήπως χάσουν και τα λιγοστά «μαύρα» χρήματα που παίρνουν, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα απευθυνθούν στους αρμόδιους φορείς. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες εκατοντάδων νεοφερμένων, η εκμετάλλευση στον κλάδο της εστίασης και της οικιακής εργασίας, έχει μετατραπεί σε «γκρίζα» περιοχή, με ασαφή όρια ανάμεσα στις ηθικά αποδεκτές και τις απαράδεκτες πρακτικές.

Η ΠΡΟΝΟΙΑ μέσα από το χρηματοδοτούμενο από την πολιτειακή κυβέρνηση πρόγραμμα, για τους νεοφερμένους Έλληνες συνεχίζει να συνδράμει σε θέματα πρόληψης της εργασιακής εκμετάλλευσης, παρέχοντας πληροφορίες και υλικό σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις στο χώρο εργασίας. Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση και η καλλιέργεια κλίματος μηδενικής ανοχής στην εργασιακή εκμετάλλευση για την ανάδειξη λύσεων από τις οποίες βγαίνουν κερδισμένοι τόσο οι πολίτες όσο και η Πολιτεία.

Με εργαλείο τις λεπτομερείς πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Fair Work Ombudsman (Συνήγορος για Δίκαιη Εργασία), https://www.fairwork.gov.au/, οι οποίες μπορούν αυτόματα να μεταφραστούν στα Ελληνικά (δυστυχώς μια πολύ κακή μετάφραση) o Συνήγορος με την παροχή πληροφοριών και ‘εργαλείων’ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης και δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτως κλάδου και την κατοχή μόνιμης ή προσωρινής βίζας .

Οι παρακάτω πληροφορίες είναι αποσπάσματα από την σελίδα του Fair Work Ombudsman:

«Διακινούμενοι εργαζόμενοι και κάτοχοι βίζας, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών φοιτητών, έχουν τα ίδια δικαιώματα εργασίας όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι στην Αυστραλία. Παρέχουμε δωρεάν συμβουλές και βοήθεια σε όλους τους εργαζόμενους για να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν τα δικαιώματα αυτά. Εάν αντιμετωπίζετε ένα ζήτημα στο χώρο εργασίας, μπορείτε να επικοινωνήσετε ανώνυμα για να βοηθήσετε να παραμείνει ο χώρος εργασίας δίκαιος. Μπορείτε να κάνετε ανώνυμη αναφορά (μέσα από την σελίδα του Fair Work Ombudsman) στη γλώσσα σας.

Οι κάτοχοι βίζας μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Visa Entitlement Verification Online (VEVO) ή την εφαρμογή myVEVO, για να ελέγξουν τις τρέχουσες λεπτομέρειες και προϋποθέσεις της βίζας τους. Μπορούν επίσης να στείλουν τα στοιχεία της βίζας τους σε οποιαδήποτε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου https://www.homeaffairs.gov.au/busi/visas-and-migration/visa-entitlement-verification-online-(vevo). Ο εργοδότης δεν μπορεί να ακυρώσει τη βίζα σας, ακόμα και αν έχει παραβιαστεί. Μόνο το Υπουργείο Μετανάστευσης και το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων μπορεί να χορηγεί, να αρνηθεί ή να ακυρώσει τις θεωρήσεις (βίζες). Έχουμε συνάψει (Fair Work Ombudsman) μια συμφωνία με το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων για την υποστήριξη και ενθάρρυνση των εργαζομένων που αποφασίζουν να ζητήσουν τη βοήθειά μας και να μας παρέχουν οποιεσδήποτε πληροφορίες ή στοιχεία σχετικά με την εκμετάλλευση. Έχουμε έρθει σε συμφωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών και η προσωρινή βίζα ενός ατόμου δεν θα ακυρωθεί:

  • εάν η βίζα τους παρέχει το δικαίωμα να εργαστούν (20 ή 40 ώρες)
  • πιστεύουν ότι αυτοί έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης στο χώρο εργασίας
  • έχουν κάνει καταγγελία και συμμετέχουν ενεργά βοηθώντας μας στην έρευνα.

Αυτό ισχύει με την προϋπόθεση ότι:

  • δεσμεύονται να τηρήσουν τις προϋποθέσεις βίζας τους στο μέλλον
  • δεν υπάρχει καμία άλλη βάση για ακύρωση βίζας (όπως στις εθνικές εγκαταστάσεις ασφαλείας, χαρακτήρα, υγείας ή απάτης).

Για περισσότερες πληροφορίες ή ραντεβού, παρακαλώ επικοινωνήστε με την ΠΡΟΝΟΙΑ στο τηλέφωνο: 9388 9998 και ζητήστε το πρόγραμμα των Νεοφερμένων, την Κωνσταντίνα ή αφήστε μήνυμα για να επικοινωνήσω εγώ μαζί σας.