Σύμφωνα με συνέδρους: “Καπελώθηκε” από το ΣΥΡΙΖΑ το 9ο Παναρκαδικό Συνέδριο

Τρίπολη.- Το  9ο Συνέδριο Αποδήμων Αρκάδων, ξεκίνησε την Κυριακή στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό κέντρο της Τρίπολης,  υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, με τη συμμετοχή των Παναρκαδικών Ομοσπονδιών Ελλάδας, Αυστραλίας, Αμερικής και Καναδά, οι οποίες συναπαρτίζουν το Παγκόσμιο Παναρκαδικό Συμβούλιο. Παρόντες ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο υφυπουργού εξωτερικής πολιτικής και Απόδημου Ελληνισμού Τέρενς Κουίκ και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Βασικό στοιχείο του 9ου Συνεδρίου η μικρή συμμετοχή αποδήμων (σύμφωνα με παρόντες οι συγκεντρωμένοι Αρκάδες δεν ξεπερνούσαν τα 100 άτομα) και η καθολική επικυριαρχία των ΣΥΡΙΖΑίων στο Δ.Σ. του Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συμβουλίου,   οι οποίοι δεν άφηναν να ακουστούν απόψεις ούτε για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών! Μάλιστα ορισμένοι σύνεδροι έκαναν λόγο για ¨καπέλωμα¨ του Συνεδρίου από το ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστική ήταν η …απογοητευμένη αναφορά από βήματος του κ. Λεβέντη ο οποίος εξέφρασε την απορία του για το γεγιονός ότι “μαζευτήκατε από Αμερική,. από Καναδά, Αυστραλία και δεν θα μιλήσετε για το Σκοπιανό; Η άποψη των κυβερνητικών αξιωματούχων  ήταν πως η ομογένεια δεν πρέπει να ασχολείται με τα θέμα εξωτερικής πολιτικής.

Ωστόσο εκείνο που συζητιόνταν εκτενώς στα μικρά πηγαδάκια, ήταν ότι το νέο Δ.Σ. που φέρει την “έγκριση” των Αθηνών ακολουθούσε “γραμμή” ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα θέματα.

Από την πλευρά του ο  Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό ρόλο που διεκδικεί η Αρκαδία, ενόψει της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, για τις αλλαγές που θα προκύψουν στους Δήμους από την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου, του Κλεισθένη, για την επιπλέον οικονομική στήριξη των Δήμων της Αρκαδίας που έχει δοθεί τα δυο τελευταία χρόνια και για τη διασύνδεση όλων των γενικών προξενείων της χώρας με το ειδικό ληξιαρχείο.

Στην ανάγκη απογραφής του Απόδημου Ελληνισμού και στο νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου ο αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Τέρενς Κουίκ.

Ο Κ. Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, διαπίστωσε ότι το συνέδριο δεν είχε μεγάλη συμμετοχή και τόνισε ότι έπρεπε να συγκινεί περισσότερο. Αναφερόμενος στο Σκοπιανό ζήτημα, είπε, ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό, να κάνει δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός.

Στο Αρκαδικό χωριό, που έχουν ιδρύσει οι Αρκάδες ομογενείς, στη θέση Ρεποντίνα, του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Μαντάς.

Τις εργασίες του συνεδρίου, χαιρέτισαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, οι βουλευτές Γιώργος Παπαηλιού, Κώστας Βλάσσης και Γεωργία Γεννιά, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο αντιπεριφερειάρχης Ευάγγελος Γιαννακούρας, οι δήμαρχοι Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς και Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος, οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών των ομογενών.

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ