Σύσκεψη εκπαιδευτικών και Πανελλήνιας Ομοσπονδίας στη Φλόριδα

Σταύρου Μαρμαρινού

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας θα συνεργαστεί με την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, σε θέματα προβολής και υποστήριξης της Ελληνικής Παιδείας στην περιοχή, καθώς και για την οργάνωση και επιτυχία των εκδηλώσεων που για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθούν φέτος στον Αγιο Αυγουστίνο, προκειμένου να τιμηθεί ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, ο οποίος δημιούργησε το πρώτο ξύλινο σχολείο στην Αμερική, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα στην πόλη αυτή.

Για τα θέματα αυτά μίλησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φλόριδας, Μιχάλης Αλεξάνδρου, σε συνάντηση γνωριμίας με το νεοεκλεγέν συμβούλιο της οργάνωσης,  που συγκάλεσε την Πέμπτη στο Κλίαργουότερ, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη.

Εκ μέρους της  Ομοσπονδίας Φλόριδας, παραβρέθηκαν, επίσης, η αντιπρόεδρος, Ιωάννα Κοσσυφίδη, υπεύθυνη και για πολιτιστικά θέματα, και ο πρώτος αντιπρόεδρος, Τάσος Μπογδάνος, που είναι και επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων.

Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων, “Οδυσσέας” και πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Κεφαλλήνων, Ντένης Βλάχος, οι πρόεδροι του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Κέντρου “Προμηθέας” του Τάρπον Σπρινγκς, Εφη Βασιλείου και του Συλλόγου Αθηναίων, Ελένη Καρυοφύλλη, η τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φλόριδας και  του Παγκύπριου Συλλόγου Φλόριδας Αντζελα Γεωργιάδου και άλλοι ομογενείς.

Αναφέρθηκε ότι η συνάντηση είχε περιορισμένο χαρακτήρα, δεδομένου ότι θα επαναληφθεί με την πρόσκληση περισσοτέρων παραγόντων, για διεξοδικότερη συζήτηση και λήψη αποφάσεων.

Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον Αγιο Αυγουστίνο, το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου. Την προηγούμενη θα γίνει εκδήλωση καλωσορίσματος, ενώ την Κυριακή, οι επισκέπτες θα αναχωρήσουν από εκεί.

Οπως είπε η κ. Κοκόλη, φέτος θα επιδοθεί για πρώτη φορά και το βραβείο αριστείας, που θα φέρει το όνομα του Ιωάννη Γιαννόπουλο. Θα επιδοθούν, επίσης και άλλα βραβεία.

Στην αρχή της συζήτησης η κ. Κοκόλη αναφέρθηκε γενικότερα σε θέματα Παιδείας και ζήτησε να τηρηθεί σιγή ενός λεπτού, στη μνήμη του Στηβ Χριστόπουλου, επικεφαλής των εννέα σχολείων τσάρτερ της Ακαδημία Πλάτων, που βρήκε τραγικό θάνατο στις 27 Ιουνίου, ενώ κολυμβούσε στην Κόστα Ρίκα, όπου βρισκόταν για διακοπές με τις τρεις κόρες του.

Η κ. Κοκόλη βεβαίωσε για το ενδιαφέρον που υπάρχει για θέματα της Ελληνικής Παιδείας και το έργο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών σε διάφορες πόλεις, μέχρι και τη μακρινή Καλιφόρνια. “Οι σκέψεις μας, η καρδιά μας, ο εαυτός μας, είναι να διατηρήσουμε την ελληνική γλώσσα για τα παιδιά και τα εγγόνια μας”, τόνισε. “Δεν μας βοηθά κανείς. Είμαστε μόνοι μας. Οι εκπαιδευτικοί είναι μόνοι τους, πάντοτε καταδικασμένοι να πληρώνονται με μικρό μισθό. Τους εκτιμά η κοινωνία, αλλά δεν είναι αρκετό αυτό”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος των εκπαιδευτικών στο σεμινάριο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Κύπρο με μεγάλη επιτυχία, με τη συμμετοχή και του διευθυντή Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δρ. Ιωάννη Ευθυμιόπουλου για τον οποίο η κ. Κοκόλη μίλησε με επαινετικά λόγια, σε ένδειξη εκτίμησης του έργου του. Η ίδια η κ. Κοκόλη καλύπτει προσωπικά, ένα μέρος των εξόδων του σεμιναρίου, το οποίο παρακολουθούν και δάσκαλοι από τη Φλόριδα και άλλες περιοχές της Αμερικής.

Η κ. Κοκόλη είπε ότι το κυριότερο ενδιαφέρον της συνάντησης ήταν να γνωριστεί με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας και να γίνει μια πρώτη συζήτηση για την οργάνωση των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων στον Αγιο Αυγουστίνο.

Αναφερόμενη η κ. Κοκόλη στον αείμνηστο Στηβ Χριστόπουλο και στα σχολεία τσάρτερ ελληνικού ενδιαφέροντος, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο “πατέρας” αυτών, είναι ο Γεώργιος Πουμάκης, ο οποίος ίδρυσε την Αθηναϊκή Ακαδημία, που ήταν και το πρώτο σχολείο του είδους αυτού.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλεξάνδρου, παρουσίασε τα άλλα παρόντα στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας.

“Εμείς έχουμε τα δικά μας προγράμματα”, είπε. “Συνεργαζόμαστε και θα συνεργαζόμαστε με οποιονδήποτε προβάλλει το όνομα του Ελληνισμού και, ειδικότερα, το θέμα της ελληνικής γλώσσας και της Παιδείας, γενικότερα. Συνεργαζόμαστε με τους πάντες. Εάν εμείς πάρουμε την πρωτιά σε κάτι, ελπίζουμε να μας βοηθήσουν οι άλλοι. Εάν, πάλι, κάποιος άλλος, όπως εσείς πέρυσι στον Αγιο Αυγουστίνο, κάνατε τις εκδηλώσεις, ό,τι μπορεί η Ομοσπονδία σε θέματα Παιδείας, θα είμαστε πάντοτε δίπλα σας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Και αυτό είναι ομόφωνο. Δεν είναι μόνο η άποψη η δική μου, αλλά έτσι σκέφτεται όλο το συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Ετσι, ξεκινάμε… Ο,τι μας προτείνετε, εμείς, ως Ομοσπονδία Φλόριδας, θα είμαστε εκεί”.

Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Αλεξάνδρου αναφέρθηκε στην παρουσία αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας στους εορτασμούς που έγιναν, εκτός από τον Αγιο Αυγουστίνο και στη διπλανή πόλη Νιού Σμύρνα, για τα 250 χρόνια των Ελλήνων στην Αμερική.

Η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, κ. Κοσσυφίδη, τόνισε ότι η οργάνωση θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε “να μην πεθάνει η ελληνική Παιδεία στην Αμερική”. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε τα παιδιά της Ομογένειας να επωφεληθούν με προγράμματα των σχολείων, της οικογένειας και άλλα.

Για τις κρίσιμες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, αναφέρθηκε, εν συντομία, ο κ. Μπογδάνος.

 

Πηγή:greeknewsonline.com