ΓΝΩΜΗ: Για να μην ψάχνουν πάλι οι ομογενείς τι απέγινε η βοήθεια προς την Ελλάδα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, έσπευσε να ευχαριστήσει την ομογένεια για το ενδιαφέρον της να βοηθήσει τους πυρόπληκτους στην Ελλάδα: «για μια ακόμη φορά με τις σημερινές της αντιδράσεις, η ελληνική ομογένεια απέδειξε πόσο νοιάζεται για την πατρίδα της και τα εδώ αδέλφια της».

Αλλά αυτό ήταν ανέκαθεν γνωστό και μη αμφισβητούμενο.

Το μέγα ζήτημα είναι να μην επαναληφθούν τα ίδια που έγιναν στις φωτιές της Ηλείας, το 2007.  Όπου οι ομογενείς ακόμη μέχρι σήμερα αναζητούν να μάθουν τι απέγιναν τα χρήματα που έστειλαν και εάν ποτέ έφθασαν στους πυρόπληκτους της Ηλείας…

Ποιο ήταν το πρόβλημα τότε; Το ίδιο που πάει, δυστυχώς, να συμβεί και σήμερα. Διαφορετικές οργανώσεις έστελναν χρήματα σε διαφορετικούς αποδέκτες. Για παράδειγμα, Κάποιοι έστελναν χρήματα στο Κεντρικό Ταμείο που και τότε είχε συσταθεί. Κάποιοι άλλοι φορείς έστελναν χρήματα απευθείας στην Μητρόπολη Ηλείας. Κάποιοι άλλοι ομογενείς από την Αυστραλία έστειλαν χρήματα απευθείας στον Δήμαρχο Ζαχάρως. Κάποιοι άλλοι δεξιά και αριστερά. Έτσι κανείς δεν έμαθε ποτέ που διατέθηκαν τα χρήματα.

Ο υπογραφόμενος, τα είδε αυτά, καθώς στα πλαίσια της τότε εργασίας του στην Δορυφορική τηλεόραση της ΕΡΤ, είχε πραγματοποιήσει διήμερη δημοσιογραφική αποστολή στην Ηλεία προκειμένου να δει τι απέγιναν τα χρήματα των ομογενών.

Μιλώντας με τον τότε πρόεδρο του Ειδικού Ταμείου κ. Πέτρο Μολυβιάτη, διαπιστώσαμε ότι ελάχιστα χρήματα (από όσα έλεγαν τουλάχιστον οι Ομογενείς ότι έστειλαν) μπήκαν στο Ειδικό Ταμείο. Τα πολύ περισσότερα απεστάλησαν απευθείας σε άλλες διευθύνσεις.

Επομένως, αυτό που ακούγεται «να μην πάνε τα χρήματα τώρα στο Ειδικό ταμείο, αλλά να τα στείλουμε απευθείας στους πυρόπληκτους» ας μας επιτραπεί με την αποκτηθείσα εμπειρία να πούμε ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ σωστό ούτε ασφαλές ότι θα πιάσουν έτσι τόπο.

Γνώμη μας είναι:

  1. Ότι πρέπει ανά Χώρα και ανά Πόλη, να συσταθούν από μία Ειδική Επιτροπή που θα αναλάβουν να συγκεντρώνουν τις διάφορες εισφορές. Όχι ο κάθε ένας ομογενειακός φορέας να σχηματίσει τη δική του Επιτροπή και το δικό του Ταμείο.
  2. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, η Ειδική Ομογενειακή Επιτροπή να τα καταγράψει και ο κατάλογος με τα ονόματα και τις προσφορές να δημοσιευθεί στον Τύπο.
  3. Τα χρήματα να αποστέλλονται τμηματικά στο Ειδικό Ταμείο που συστάθηκε από την Κυβέρνηση και να γίνεται ανακοίνωση Τύπου για το ποσόν που κάθε φορά αποστέλλεται στο Ειδικό Ταμείο στην Ελλάδα.
  4. Να ξεκαθαρίσουν στο Ειδικό Ταμείο στην Ελλάδα, που συνέστησε η κυβέρνηση, ότι θέλουν να τους αποδοθεί λογαριασμός δια του Τύπου, που πηγαίνουν τα λεφτά που στέλνουν. Π.χ. τόσα για ανέγερση συγκεκριμένου σχολείου κλπ.

Επομένως, ας  γίνει μία σύσκεψη υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, προκειμένου άμεσα να συγκροτηθεί, στην Αμερική τουλάχιστον, η Ειδική αυτή Επιτροπή.  Και ας ακολουθήσουν και οι ελληνικές παροικίες των άλλων Ηπείρων.

Ανησυχούμε γιατί ήδη έχουμε, την Αρχιεπισκοπή να συγκεντρώνει χρήματα. Την ΑΗΕΡΑ να κάνει το ίδιο, το Εθνικό Συμβούλιο να κάνει τα δικά του.  Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) επίσης να ανοίγει λογαριασμό δικό του και να συγκεντρώνει χρήματα και., μάλιστα, όπως λέει, «μέσα σε 7 ώρες, στον ειδικό λογαριασμό που ανοίχθηκε συγκεντρώθηκε το ποσό των 34.909 δολαρίων από 370 δωρητές. Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν 250.000 δολάρια». Το ίδιο θα γίνει και στις άλλες ομογενειακές παροικίες, σε Ασυστραλία, Καναδά κλπ.

Αν πάμε έτσι, πάλι τα χρήματα της ομογένειας δεν θα πιάσουν τόπο. Και πάλι θα ψάχνονται ένα – δυό χρόνια αργότερα οι ομογενείς να δουν που πήγαν τα λεφτά τους…