ΑΠΟΨΗ: Κανένας ευθύνες; Καμία παραίτηση; Και το αντέχουν;

Αθήνα.- Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεύτερη μέρα της εθνικής καταστροφής και κανένας δεν έχει παραιτηθεί! Ούτε από ευθιξία! Ούτε από τύψεις για όσα καταμαρτυρούν οι άνθρωποι που μόλις κατάφεραν να σώσουν τις ζωές τους, όχι όμως και τις περιουσίες τους.

Είναι πασιφανές. Είναι πανθομολογούμενο. Κανένα σχέδιο δράσης. κανένας συντονισμός. Ένα ατέλειωτο αλαλούμ! Κι όμως, μόνη υπεύθυνη η τηλεόραση του Skai γιατί χρησιμοποίησε παλιά (περσινή) δήλωση του Πολλάκη, τότε που επαίρετο ότι η πρώτη φορά αριστερά έκανε σε όλα τη διαφορά, ακόμη και στις πυρκαγιές… Δεν είχε  καμένους τότε στις φωτιές… Και γιατί -κακώς- μετέδωσε τα περί αντικαταστάσεως υπηρεσιακών παραγόντων. Αλλά μέχρις εκεί η ευθυξία μας!

Κανένας δεν θεωρεί ότι κάτι δεν πήγε καλά στην ανατολική Αττική! Και ας λέει ο κ. Λέκκας ότι η φωτιά αυτή ήταν 100 φορές μικρότερης έκτασης από εκείνη του 2007 στην Ηλεία…

81 άνθρωποι, μέχρι στιγμής, πέρασαν έξαφνα και αναίτια στον παράδεισο μέσα από την κόλαση. 60 άνθρωποι παραμένουν στα νοσοκομεία, οι 11 δια σωληνωμένοι στη ΜΕΘ. Και μεις, εδώ κάτω στη γη, ψάχνουμε ακόμη να βρούμε πόσοι είναι και που βρίσκονται οι αγνοούμενοι! Σε μια σπιθαμή γης…

Διαβάστε και δείτε  τι εξιστορεί μία από εκατοντάδες τις γυναίκες που βίωσαν τη φρίκη, όχι μόνον των πύρινων γλωσσών, αλλά και της εγκληματικής ανικανότητας του Κράτους να βοηθήσει τους υπέρ- φορολογημένους πολίτες του. (Έπρεπε να τους κάψει για να τους επιστρέψει ένα πεντοχίλιαρο!)

Λέει:

<<«Γιατί μας στείλανε και μας έκαψαν σαν τα ποντίκια» διερωτάται κάτοικος της περιοχής ενώ παράλληλα περιγράφει τα όσα συνέβησαν. «Λιποθυμούσαν άνθρωποι δίπλα μας, μαμάδες, παιδιά, δεν ξέραμε τι μας γίνεται, να εκσφενδονίζονται πράγματα. Δεν μπορείτε να το συνειδητοποιήσετε», συμπληρώνει.

Επιπροσθέτως, τόνισε πως δεν υπήρχε κανένας συντονισμός. «Ο μόνος συντονισμός ήταν το περιπολικό που έκλεισε το δρόμο στο 15 χλμ της Μαραθώνος, οδός Ακροπόλεως και τους έστελνε προς τα κάτω. Αυτός ήταν ο μόνος συντονισμός», υπογράμμισε.

Η συγκλονιστική περιγραφή της κατοίκου στο Μάτι… παγώνει:

«Ο κόσμος καιγότανε, προσπαθούσε να βρει διεξόδους να σωθεί. Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός. Ο μόνος συντονισμός ήταν το περιπολικό που έκλεισε το δρόμο στο 15 χλμ της Μαραθώνος, οδός Ακροπόλεως και τους έστελνε προς τα κάτω. Αυτός ήταν ο μόνος συντονισμός. Ο κόσμος καιγόταν μέσα στα αμάξια δίπλα μας, τρία μέτρα από τη θάλασσα. Δε ακούσαμε ποτέ καμία πυροσβεστική, τίποτα. Σε ενάμιση λεπτό είχε έρθει η φωτιά στο Μάτι και δεν ξέραμε τίποτα. Δεν άφηναν τον κόσμο να φύγει  Εσείς από την κρίση σας τη νομίζετε πως ήταν σωστός ο σχεδιασμός; Δεν έχει βγει ένας υπεύθυνος να μας πει ποιο ήταν το σχέδιο, ποιος είναι ο υπεύθυνος του σχεδιασμού της Αστυνομίας που μπλόκαρε εκεί τον δρόμο, τι έγινε. Γιατί μας στείλανε και μας έκαψαν σαν τα ποντίκια, ήμασταν μέσα στη θάλασσα, καιγόμασταν και πνιγόμασταν. Λιποθυμούσαν άνθρωποι δίπλα μας, μαμάδες, παιδιά, δεν ξέραμε τι μας γίνεται, να εκσφενδονίζονται πράγματα. Δεν μπορείτε να το συνειδητοποιήσετε. Ούρλιαζα και έψαχνα τα παιδιά μου. Τα είδα μετά από επτά ώρες, ούρλιαζα και έψαχνα τα παιδιά μου, δεν ήξερα τι να κάνω. Όταν ρώτησα τα παιδιά της ομάδας ΔΙΑΣ, δεν ξέρουμε μας έλεγαν. Ούρλιαζα. Απλά ζούμε, μας αφήσαν σαν τα ποντίκια να καούμε. Δεν υπήρχε λόγος. Έπρεπε να μας αφήσουν να φύγουμε πίσω…»>>.

 

Όχι, αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει με ηρωικά και πένθιμα εμβατήρια, όπως κάνανε με το Σκοπιανό, που το κατάπια ν και αυτό οι φλόγες της κολάσεως στην ανατολική Αττική…  Και ας μην μας λένε ότι αυτή την ώρα προέχει η ψυχραιμία, η ενότητα και όλα αυτά τα “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”.

Όχι. Αυτή την ώρα αυτό που προέχει, είναι η λογική απαίτησή μας να μην ξαναζήσουμε τέτοια συμφορά. Να μην πάθουμε, εμείς όλοι και τα παιδιά μας, κάποια στιγμή ό,τι έπαθαν εκείνοι οι δύσμοιροι (ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους) από την μανία της φωτιάς και την ανικανότητα του Κράτους. Και αυτό δεν μπορεί να διασφαλισθεί όσο παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους αυτοί που φέρουν την ευθύνη για την καταστροφή!

Αυτοί που έβλεπαν ανέμους 9 μποφόρ και πύρινες γλώσσες και έμειναν άπραγοι να περιμένουν την εξ ύψους σωτηρία;  Αυτοί που δεν είχαν διαβάσει καν το Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ. Αν παραμείνουν ατιμώρητοι, θα μας ξανά-κάψουν! Πρέπει να φύγουν!  Είτε είναι υπουργοί, είτε είναι κρατικοί υπάλληλοι, είτε είναι σύσσωμη η Κυβέρνηση.

Και έναν πρωθυπουργό να δέχεται να ακούει από υπηρεσιακό παράγοντα στην σύσκεψη, ότι “όλα έγιναν μέσα σε μισή ώρα και δεν προλάβαμε να αντιδράσουμε”. Και δεν τον απέβαλε επιτόπου!

Γιατί με τις πρώτες φλόγες στην ευρύτερη περιοχή (από τις 6 το απόγευμα) με 9 μποφόρ δεν ειδοποίησαν τις αρχές να βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιο διάσωσης των ανθρώπων, μιας και όπως μας είπε λίγο αργότερα από την τηλεόραση ο Πρωθυπουργός,  “το σημαντικό είναι να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές”!  Μάλλον δεν θα ήθελε δημοσίως να ακούσει από τον “αρμόδιο” ότι …σε μισή ώρα, πρωθυπουργέ μου, δεν προλάβαμε να φτιάξουμε σχέδιο διάσωσης!!!

Και γιατί μισή ώρα αργότερα, αφού έβλεπαν ότι τα εναέρια μέσα λόγω των ισχυρών ανέμων δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν συστηματικές ρίψεις νερού, δεν διέταξε ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτης, την εκκένωση της περιοχής. Τι περίμεναν, ότι οι φλόγες θα …έσβηναν με τον αέρα από μόνες τους;

Ε, όχι. 24 ώρες δίχως παραιτήσεις παρά-πάει πολύ, ακόμη και για την καρτερία και την παροιμιώδη ανεκτικότητα των Ελλήνων. Και αφού δεν διαθέτουν ευθιξία, ας παραιτηθούν από ντροπή για την ανικανότητά τους.

Χρήστος Μαλασπίνας

Το βίντεο και η απομαγνητοφώνηση είναι από τον Skai.gr/iefimerida.gr