Α. Θ. Τσάτσος: Η ομολογία πολιτικής ευθύνης συνεπάγεται την παραίτηση

Αθήνα.- Ο Πρόεδρος του  Ελληνο‐ Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Βασίλης Ματαράγκας, δημοσίευσε στη σελίδα του στο facebook  Το απόσπασμα απ’ το Συνταγματικό Δίκαιο του Δ.Θ. Τσάτσου (σελ. 309), σύμφωνα με το οποίο ο Πρωθυπουργός που αναλαμβάνει την Πολιτική Ευθύνη οφείλει και να παραιτηθεί.

Παρόμοιο ζήτημα θέτει και ο  χρήστης του FB Michalis Dimitriou  με την επισήμανση ότι  αν δεν παραιτηθεί ο αναλαμβάνων την πολιτική Ευθύνη Πρωθυπουργός, τότε η ανάληψη της πολιτικής Ευθύνης ” είναι σαν εκείνη του Δ. Κουφοντίνα για τις δολοφονίες της 17 Ν”.

Την περασμένη Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο τόνισε ότι «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία». Κάλεσε, μάλιστα και όλους τους Υπουργούς να αναλάβουν και εκείνοι την πολιτική Ευθύνη…
Ωστόσο, αυτή η ανάληψη δεν συνοδεύτηκε από παραιτήσεις και πολλοί χρήστες των social media ανέτρεξαν σε αποσπάσματα από το βιβλίο του αείμνηστου Συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου «περί πολιτικής ευθύνης».
Το απόσπασμα από το βιβλίο του «Συνταγματικό Δίκαιο» συνδέεται με την πρόσφατη ανάληψη ευθύνης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις φονικές φωτιές στην Αττική όταν είπε «Θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία».

Μια ανάρτηση στο διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών σε σχέση και με την πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας για την τραγωδία στο Μάτι.

Πρόκειται για αποσπάσματα από το βιβλίο του αείμνηστου συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου «περί πολιτικής ευθύνης», ένα εκπληκτικό βιβλίο με τίτλο: «Συνταγματικό Δίκαιο». Στο απόσπασμα που συνδέεται με την πρόσφατη ανάληψη ευθύνης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις φονικές φωτιές στην Αττική όταν είπε: «Θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία», δίνεται η απάντηση που πρέπει.

Η μελέτη «περί πολιτικής ευθύνης» του Δημήτρη Τσάτσου είναι του έτους 1993 και στη σελίδα 309 ο συνταγματολόγος γράφει ότι η ομολογία πολιτικής ευθύνης συνολικά της Κυβέρνησης «συνεπάγεται, την πτώση, την παραίτηση της Κυβέρνησης, όπως ως νομική υποχρέωση προκύπτει από το άρθρο 85 του Συντάγματος».

Το απόσπασμα απ’ το Συνταγματικό Δίκαιο του Δ.Θ. Τσάτσου (σελ. 309), αμέσως μετά την -λεκτική και μόνο- ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον Πρωθυπουργό: (δημοσίευση FB /Βασίλης Ματαράγκας).

Στο άρθρο 84, το οποίο συνδέεται με την ανάληψη πολιτικής ευθύνης και από τις παραγράφους 2 έως την παράγραφο 7 -κατά την άποψη του Δημήτρη Τσάτσου- ερμηνεύει πώς οργανώνεται η πτώση, η παραίτηση της κυβέρνησης ως αποτέλεσμα της ομολογίας πολιτικής ευθύνης.

Ποιος ήταν ο Δ. Τσάτσος

Ο Δημήτρης Θ. Τσάτσος (1 Μαρτίου 1933 – 24 Απριλίου 2010) ήταν Έλληνας πανεπιστημιακός, από τους κορυφαίους συνταγματολόγους της μεταπολεμικής Ελλάδας. Διατέλεσε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, μεταξύ άλλων.