Στις 19:08 το σήμα του Λιμενικού για σορούς έξω από το λιμάνι της Ραφήνας- Το Υπουργείο

Αθήνα.– Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την φονική πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, από τις 19:08 το απόγευμα είχε ενημερώσει το Λιμενικό για σορούς που είχαν εντοπιστεί έξω από το λιμάνι της Ραφήνας και το Ναυτικό Όμιλο στο Μάτι.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι αυτό προκύπτει από το σήμα που έχει καταγραφεί στο ημερολόγιο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας, ότι εστάλη στο Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού.

Στο σήμα το οποίο εστάλη 4,5 ώρες, πριν την έναρξη της σύσκεψης στο συντονιστικό της πυροσβεστικής, με την παρουσία του πρωθυπουργού αναφέρεται ότι στις 19.08 «πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας και Ναυτικό Όμιλο Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής».

Από επόμενο σήμα προκύπτει, δε, ότι στις 22:30 το βράδυ ότι ενημερώθηκαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο ΓΓ Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπιρίδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σταμάτης Ράπτης και ο β΄ υπαρχηγός Αθανάσιος Ντούνης καθώς την συγκεκριμένη έφτασαν στο λιμεναρχείο Ραφήνας.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται, ότι στις 5:25 τα ξημερώματα της Τρίτης 24 Ιουνίου είχαν διασωθεί περισσότεροι από 700 πολίτες και είχαν περισυλλεγεί 11 σοροί.

Πηγή: skai.gr

Υφ. Ναυτιλίας: Έναρξη επιχειρήσεως διάσωσης η 19:08

To σήμα του λιμενικού σώματος αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης ατόμων και την ανεύρεση σορών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Μάτι Αττικής, που επλήγη από την καταστροφική πολύνεκρη πυρκαγιά στις 23/07, αναφέρει ως ώρα έναρξης των επιχειρήσεων διάσωσης την 19:08, επιχείρηση η οποία εξελίχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι τα ξημερώματα, και όχι, όπως λανθασμένα ερμηνεύτηκε, ως ώρα ανεύρεσης σορών, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα εφημερίδας που επικαλείται αναφορά του λιμεναρχείου Ραφήνας.

Ο κ.Σαντορινιός τονίζει ότι η σχετική αναφορά του λιμεναρχείου περιγράφει όλα τα συμβάντα που ακολούθησαν εκείνη την ημέρα, καθώς και τα σκάφη που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, κάτι που σημαίνει ότι όλα αυτά τα σκάφη δεν είχαν φθάσει πριν από τις 19:08 το απόγευμα, όταν και ξεκίνησε η περισυλλογή των πληγέντων.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας προσθέτει επίσης ότι το σήμα του λιμενικού σώματος γράφτηκε την Τρίτη στις 24/07 στις 18:30 το απόγευμα, μια μέρα μετά τα γεγονότα, έχοντας πια τη συνολική εικόνα της κατάστασης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ