Φωτιά στο Μάτι: Ετσι έβγαλαν 620 παιδιά από την κατασκήνωση -Με σχέδιο, αλλά χωρίς την ανάμειξη του Κράτους

Αθήνα.- Την ώρα που δεκάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η κατασκήνωση στην περιοχή με 620 παιδιά με σχέδιο και πλάνο εκκένωσε τις εγκαταστάσεις της.

Ετσι, δίχως κανένα πρόβλημα, σώα και αβλαβή επέστρεψαν στα σπίτια τους μικρά παιδιά από 6 έως 12 ετών, που βρίσκονταν στην κατασκήνωση, στο Κόκκινο Λιμανάκι, την εφιαλτική ημέρα της 23ης Ιουλίου.

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο εκκένωσης της συγκεκριμένης κατασκήνωσης, το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες του χειρισμού 620 παιδιών.

Αναλυτικότερα: στις 16:45 η Χριστίνα Βασιλείου (υπεύθυνη της κατασκήνωσης) είδε στο βάθος πυκνούς καπνούς από την φωτιά. Αμέσως, έδωσε εντολή και συγκέντρωσε τα 620 παιδιά στο γήπεδο που υπάρχει μέσα στην κατασκήνωση. Τα μέτρησε για να διαπιστώσει αν λείπει κάποιο και αμέσως επικοινώνησε με φίλο της πυροσβέστη για να πάρει την συμβουλή του. Εκείνος της απάντησε αμέσως: «Αν ήμουν στη θέση σου, θα έπαιρνα τα παιδιά και θα έφευγα τρέχοντας».

Η Χριστίνα Βασιλείου ειδοποίησε αμέσως τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο οποίος της είπε να εκκενώσει την κατασκήνωση άμεσα. Και έτσι έγινε.

Αμέσως, οι υπεύθυνοι έβαλαν τα μικρά παιδιά σε δυάδες, με δυο ομαδάρχες ανά 18 παιδιά ώστε να τα προσέχουν από κοντά. Πίσω τους ακολουθούσε ασθενοφόρο, αλλά και οι γιατροί της κατασκήνωσης. Έδωσαν στα παιδιά βρεγμένες πετσέτες και μάσκες, τους είπαν τι πρέπει να κάνουν και μόλις έφτασαν σε ασφαλές σημείο τα έβαλαν να καθίσουν οκλαδόν και να στήσουν περιμετρικά την ομάδα των υπευθύνων της κατασκήνωσης.

Παράλληλα τα απασχολούσαν, τους έκαναν αθλοπαιδείες και τους έλεγαν να πουν τραγουδάκια, ώστε να ηρεμήσουν από τις εικόνες της φωτιάς και του καπνού.

Την ίδια ώρα είπαν στα παιδιά πως έτσι και δείτε να πλησιάζει η φωτιά θα πάτε προς τη θάλασσα, θα βρέξετε πετσέτες και θα τις έχετε κοντά στα πρόσωπά σας.

Μόλις έπεσε το σκοτάδι στην περιοχή και δεν υπήρχε ρεύμα, άναψαν τα φώτα του ασθενοφόρου, έλεγξαν πάλι τα παιδιά και τους μιλούσαν συνέχεια ώστε να τα έχουν σε ηρεμία.

Και κάπως έτσι σώθηκαν 620 παιδιά.

Και μάλιστα, την περασμένη Κυριακή ήρθαν νέα παιδιά στην θέση των προηγούμενων στην κατασκήνωση. Και αμέσως έγινε η εκπαίδευση τους για να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε αντίστοιχη περίπτωση.

Και όλα αυτά την ώρα που κυβέρνηση, δήμοι, αρχές και αρμόδιοι δεν είχαν σχέδιο και δεν εκκένωσαν ποτέ το Μάτι, με αποτέλεσμα τους δεκάδες νεκρούς…

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ και φωτογραφίες από την εκκένωση από το κεντρικό δελτίο του STAR:

 

https://www.star.gr/eidiseis/ellada/431500/pws-swthhkan-ta-620-paidia-apo-tis-kataskhnwseis-thn-23h-ioylioy

 

iefimerida.gr