Πομπέο: Πρέπει να συνεχιστεί η πίεση στη Β. Κορέα μέχρι να εγκαταλείψει τα πυρηνικά

Ο Μάικ Πομπέο ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει την πίεση, διπλωματική και οικονομική, στη Βόρεια Κορέα, μέχρι να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, στις συναντήσεις που είχε στη σύνοδο της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας, επέμεινε σε αυτό, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης αποπυρηνικοποίηση για την οποία έχει δεσμευτεί η Β. Κορέα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας στην ASEAN γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας για τη δική τους ασφάλεια», τόνισε ο Πομπέο. «Για τον λόγο αυτό τους συνέστησα να εφαρμόζουν αυστηρά όλες τις κυρώσεις, περιλαμβανομένης της πλήρους απαγόρευσης παράνομης μεταφοράς πετρελαίου σε πλοία με προορισμό τη Βόρεια Κορέα», υπογράμμισε.

Ο Πομπέο αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Ρωσία, κάνοντας λόγο για πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα εξακολουθεί να έχει συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα και να προσφέρει εργασία σε Βορειοκορεάτες μετανάστες, μια σημαντική πηγή εσόδων για την Πιονγκγιάνγκ.

Ολα αυτά τη στιγμή που- σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του ΟΗΕ την οποία δημοσιοποίησε το Reuters- η Βόρεια Κορέα δεν έχει τερματίσει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα παραβιάζοντας τις κυρώσεις του Οργανισμού.

«Η Βόρεια Κορέα δεν έχει τερματίσει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα και εξακολουθεί να αψηφά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω της μαζικής αύξησης το 2018 των παράνομων μεταφορών πετρελαϊκών προϊόντων από πλοίο σε πλοίο, καθώς και μέσω της θαλάσσιας μεταφορά άνθρακα», αναφέρουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους που εκτείνεται σε 149 σελίδες.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP- Reuters- DPA/iefimerida.gr