Επιβλαβείς ουσίες για τους πυρόπληκτους που δηλώνουν αβοήθητοι

Αθήνα.- Καταγγελίες για εγκατάλειψη από την Πολιτεία και σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους, κάνουν κάτοικοι στο Μάτι. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα στήριξης των πληγέντων και ο Δ. Τζανακόπουλος κάνει λόγο για «έμπρακτη συγγνώμη», οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το δηλητήριο που έχει εκλυθεί στον αέρα και τον υδροφόρο ορίζοντας.

Επιβλαβείς ουσίες όπως ο μόλυβδος, ο αμίαντος, αλλά και τα προϊόντα καύσης του πλαστικού έχουν καεί, δημιουργώντας επί της ουσίας ένα «θανατηφόρο» κοκτέιλ που απειλεί τους κατοίκους.

Κατά τους επιστήμονες μάλιστα, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στον αέρα, αλλά ελλοχεύει κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης και του υδροφόρου ορίζοντα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την περιοχή και την υγεία του πληθυσμού, αλλά και για τη δημόσια υγεία ευρύτερα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι πυρόπληκτοι απευθύνουν έκκληση για οδηγίες και επίσημη ενημέρωση, για να προλάβουν τα χειρότερα.

Καμιά βοήθεια

Χρειάστηκαν περισσότερες από δύο εβδομάδες ώστε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εκδώσει οδηγό για την διαχείριση των αποβλήτων από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας, ενώ εξέδωσε εγκύκλιο με θέμα την λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας τρεις ημέρες μετά την φονική πυρκαγιά, η σχετική πληροφόρηση δεν έφθασε ποτέ στους πληγέντες, ενώ κανένας δημόσιος λειτουργός δεν έλεγξε την εφαρμογή τους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Ελένη Πεταλά, η οποία στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έχασε τους δύο γονείς της και έχει την αδελφή της στο νοσοκομείο, καταγγέλλει ότι προσπαθεί να ξαναστήσει το πατρικό της, εκτελώντας όμως εργασίες σε ένα εξαιρετικά τοξικό περιβάλλον, χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση για τα μέτρα που πρέπει να λάβει. «Με δική μας πρωτοβουλία την πήραμε και από το ίντερνετ που είδαμε κάποιους επιστήμονες να λένε ότι είναι πολύ ανθυγιεινό το περιβάλλον και αναγκαστικά πρέπει να φοράμε μάσκες» αναφέρει χαρακτηριστικά. Και δεν είναι η μόνη από τους πυροπαθείς που κάνει λόγο για έλλειψη ενημέρωσης».

«Ό,τι ακούμε στην τηλεόραση (…) Δεν έχει έρθει κανένας να μας δώσει μάσκες. Αυτές που φοράνε να μαστόρια δεν κάνουν τίποτα» τονίζει στην κάμερα του ΣΚΑΪ μια άλλη γυναίκα.

Οι κάτοικοι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να απομακρυνθεί ο αμίαντος από εξειδικευμένο προσωπικό, κάτι για το οποίο ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε.

Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή σε όσους κινούνται στην περιοχή, καθώς υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία τους. «Το πλαστικό όταν καίγεται σε υψηλές θερμοκρασίες όπως έγινε σε αυτή την περίπτωση. Οδηγείται σε παραγωγή ουσιών οι οποίες είναι και καρκινογόνες και βιοσυσωρεύσιμες που σημαίνει ότι αν μπουν στον οργανισμό μας θα παραμείνουν για ένα μεγάλο διάστημα» προειδοποιεί ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Οι επιστήμονες μιλούν για τοξική βόμβα έτοιμη να εκραγεί, ενώ επισημαίνουν ότι οι μάσκες δεν προσφέρουν επαρκή προστασία.

«Επειδή το νερό είναι διαλύτης πολλών ουσιών εκεί χρειάζονται πάρα πολλές μετρήσεις για να διασφαλίσουμε ότι πράγματι το νερό που υπάρχει είναι ποιοτικά σε ανεκτό επίπεδο» εξηγεί ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας.

Συμβουλές υπουργείου Υγείας

Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του είχε συμβουλεύσει τους κατοίκους τα εξής:

* Καπνός, οσμές, αιθάλη/στάχτη: Οι οσμές καπνού μπορεί να διαρκέσουν καιρό και να χρειαστεί να καθαρίσετε το σπίτι σας πολλές φορές. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε μικρά πιατάκια με ξύδι στο σπίτι, για να απορροφήσουν τις οσμές.

* Γενική καθαριότητα: Σκουπίστε τις επιφάνειες με υγρό και στεγνό πανί. Αλλάξτε και καθαρίστε όλα τα φίλτρα των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού. Σφραγίστε το δωμάτιο που καθαρίζετε με φύλλα πλαστικού για να αποφύγετε την εξάπλωση αιθάλης  και στάχτης σε ολόκληρο το σπίτι.

* Τοίχοι: Πλύνετέ τους με άφθονο νερό και σαπούνι, αφήνοντας τις οροφές τελευταίες. Οι ταπετσαρίες συνήθως χρειάζονται ολική αφαίρεση και αντικατάσταση.

* Στρώματα και μαξιλάρια: συνήθως χρειάζονται αντικατάσταση. Εάν πρέπει να χρησιμοποιηθούν προσωρινά, αερίστε τα επαρκώς στον ήλιο και τυλίξτε τα με πλαστικό κάλυμμα πριν την χρήση.

* Επικίνδυνα υλικά: Πετάξτε επικίνδυνα υλικά όπως π.χ. διαλύτες, χημικά για οικιακή χρήση ή χρήση στον κήπο, που έχουν εμποτιστεί με νερό κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης. Προσοχή – να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό, γάντια και προστατευτικά γυαλιά κατά την επαφή σας με επικίνδυνα υλικά