Μετωπική πολιτική σύγκρουση για τις αποκαλύψεις των WikiLeaks

Αθήνα.- Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον πρόεδρο της ΝΔ ξέσπασε μετά την αποκάλυψη εγγράφου από τα WikiLeaks, το οποίο δείχνει ότι το 2008 η τότε κυβέρνηση Γκρούεφσκι στην ΠΓΔΜ δεχόταν το «Βόρεια Μακεδονία» ως ονομασία της χώρας.

Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται τώρα για υποχώρηση στις απαιτήσεις των Σκοπίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε το πρωί ότι «η σημερινή αποκάλυψη από τα WikiLeaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους ‘Βόρεια Μακεδονία’ και οι κάτοικοί τους ‘Μακεδόνες’ που μιλούν τη δήθεν ‘Μακεδονική’ γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες».

«Ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για ανούσιες βαρύγδουπες δηλώσεις στον ρόλο του «όψιμου μακεδονομάχου».

«Δυστυχώς για τον ίδιο, ο κ. Μητσοτάκης έχει γίνει πια τελείως προβλέψιμος» ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Τώρα που κατέρρευσαν τα διάφορα καταστροφολογικά σενάρια στο πεδίο της οικονομίας, είναι αναμενόμενο ότι θα προσπαθούσε να εμφανιστεί, για μια ακόμα φορά, ως  όψιμος  “μακεδονομάχος»” εξαιτίας της επικείμενης παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σε λίγες μέρες.

»Μικρή σημασία έχει ότι ξέθαψε μια παλαιότερη διαρροή των WikiLeaks, κι ότι στα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα η τότε ηγεσία της ΠΓΔΜ επεδίωκε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα για εσωτερική χρήση. Άλλωστε, τι αξία έχει για τον κ. Μητσοτάκη η αλήθεια, μπροστά σε μια βαρύγδουπη δήλωση;

Κοτζιάς: Το «Βόρεια Μακεδονία» ήταν πρόταση της ΝΔ

Το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πέρασε στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας ότι το «Βόρεια Μακεδονία» προτάθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2007-09 αλλά ο Γκρούεφσκι απέρριψε την πρόταση.

Ο κ. Κοτζιάς κατηγορεί μάλιστα τη ΝΔ ότι «συμπορεύεται» με τον Γκρούεφσκι, «τον άνθρωπο που διεκδικούσε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Σκοπιανός».

Κάνει επίσης λόγο για απόρριψη από τον κ. Μητσοτάκη της «πολιτικής του Κ. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή στο μακεδονικό».