Αντιδράσεις για την παρουσία ομογενή στο Συνέδριο Επτανησίων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων, στην Κέρκυρα ξεκινά σήμερα τις εργασίες του,  (5 έως 7 Σεπτεμβρίου 2018) με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Περιφέρειάς μας με τις κοινότητες των απόδημων και όπου γης Επτανησίων.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συνεδρίου, που οργανώνουν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων,  θα τιμηθεί για την προσφορά και το έργο του ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος,ενώ τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρόεδρος της δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Αντιδράσεις ομογενών στην ομιλία Ματαράγκα

Στο μεταξύ, αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε κύκλους της Ομογένειας η παρουσία του ομογενή, Βασιλείου Ματαράγκα, ο οποίος σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του συνεδρίου θα απευθύνει χαιρετισμό στις 6 Σεπτεμβρίου με την ιδιότητα του «εκπροσώπου ομογενών και αποδήμων Επτανησίων» και «προέδρου Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου».

Ο πρώην πρόεδρος και σημερινός αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του στο «Corfu Tv» και στην εκπομπή «Λόγος Αντίλογος», λέγοντας πως «ο κύριος Ματαράγκας δεν εκπροσωπεί τους ομογενείς, παρά μόνον τον εαυτόν του». «Δεν υπάρχει αυτή η Οργάνωση πλέον», υποστήριξε ο κ. Γαλάτουλας, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί σε ένα τέτοιο Συνέδριο στο οποίο θα παρευρίσκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, τους ομογενείς να τους εκπροσωπεί ένα σωματείο ‘σφραγίδα’ και κάποιος που εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του».

Η Panhellenic Post (ΡΗΡ), χωρίς να παίρνει θέση στο θέμα του έαν είναι ή δεν είναι “σύλλογος-σφραγίδα” σήμερα το “Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο”, το οποίο ίδρυσε ο αείμνηστος ομογενής, Θόδωρος Σπυρόπουλος, θεωρεί τουλάχιστον <επιλεκτική> την συγκεκριμένη αντίδραση, όταν άλλοι δήθεν <εκπρόσωποι> της ομογένειας και, μάλιστα, με τίτλους όπως: οργανισμός «Αυτού Μεγαλειότης ο Έλληνας Μετανάστης»  (!) λαμβάνουν “τιμητική αιγίδα” από κορυφαίους θεσμούς της ελληνικής Δημοκρατίας, για να οργανώνουν “Παγκόσμια Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού”  (ήδη διεξήχθη η 5η στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,) και ουδείς από την ομογένεια αντιδρά…

Εξάλλου, όπως έλεγαν ομογενενειακοί παράγοντες στην ΡΗΡ, πρέπει να εξετασθεί εάν ευσταθεί ο ισχυρισμός πως όποια ομογενειακή οργάνωση δεν υπάγεται “στην μεγαλύτερη οργάνωση του κόσμου” (όπως κάποιοι θέλουν να θεωρούν την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης) είναι αυτομάτως και ανύπαρκτη! Ωσόσο οι ίδιοι κύκλοι συμφωνούσαν ότι η ομιλία του κ. Ματαράγκα θα όφειλε να είχε συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ομιλιών με ορθότερη διατύπωση. Αντί, δηλαδή, “εκπροσώπου ομογενών και αποδήμων Επτανησίων” ο κ. Ματαράγκας θα εδικαιούτο ίσως να μιλήσει ως “εκπρόσωπος αποδήμων Επτανησίων”, εάν πράγματι τους εκπροσωπεί. Και όχι να συμπεριλάβει -κακώς- σύμπασα την ομογένεια, της οποίας, εν τοις πράγμασι, σήμερα δεν υπάρχει επίσημος εκπρόσωπός της, παρά θεσμικά, και μόνον ως πνευματικοί ηγέτες, οι κατά τόπους Αρχιεπίσκοποι, και ορισμένες αναγνωρισμένες Οργανώσεις, από κοινού.

Τέλος, η ΡΗΡ αισθάνεται την ανάγκη να συστήσει προς όλες τις πλευρές ψυχραιμία και την πραγματοποίηση μιάς παναμερικανικής-ομογενειακής σύναξης των οργανώσεων ώστε να ξεκαθαρίσει “ποιός είναι τι” και να μην εμφανίζεται η δυναμικότερη ομογένεια ως ερίζουσα για τους θώκους, τα αξιώματα και τα οφφίτσια! Και, όπερ και το χειρότερο, για προσωπικές διαφορές, αμαυρώνοντας σημαντικές εκδηλώσεις  μάλιστα, όπως το Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων.

Με πληροφορίες και από «Corfu Tv»