Οι πολίτες δεν πιστεύουν το αφήγημα Τσίπρα – 9 στους 10 «βλέπουν» συνέχιση της λιτότητας

Αθήνα.- Οι πολίτες «προσγειώνουν» στην πραγματικότητα τα μέλη της κυβέρνησης τα οποία πανηγυρίζουν για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, καθώς 9 στους 10 υποστηρίζουν ότι θα συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας.

Σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό της ΓΣΕΕ που διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 28 και 30 Αυγούστου, το 89% θεωρεί ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν και στο μέλλον παρά το τυπικό τέλος των μνημονίων. Μάλιστα ιδιαίτερα ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, 8 στους 10 ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος πιστεύουν ότι το τέλος του μνημονίου δεν θα σημάνει και το τέλος των πολιτικών λιτότητας.

Την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη μοιράζουν αφειδώς υποσχέσεις και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να προχωρήσει σε παροχές με στόχο να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει κατά της κυβέρνησης, οι πολίτες – μεταξύ αυτών και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – φαίνεται πως δεν πείθονται.

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν 7 στους 10 ερωτηθέντες, υποστηρίζουν ότι η πορεία της χώρας αυτή την περίοδο κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Κατά τα λοιπά, οι πολίτες απαντούν ότι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να αποφασίζεται μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων ενώ το 83% θεωρεί σκόπιμο ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει συναντήσεις συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων με τις οργανώσεις των εργαζομένων.

Το τελικό  συμπέρασμα της έρευνας,  είναι ότι το τέλος της τυπικής «μνημονιακής» περιόδου,  δεν δημιουργεί μία αίσθηση «αλλαγής εποχής» κυρίως λόγω των υφιστάμενων υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών, οι οποίες παραμένουν.

Στο πλαίσιο αυτό – αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας –  αναδεικνύεται η ανάγκη συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων με την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ώστε να υπάρξουν οι καλύτερες δυνατές διευθετήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική πλειοψηφία των ερωτωμένων θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός αποφεύγει να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων γιατί δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων ή δεν του το επιτρέπουν οι εταίροι μας (αθροιστικά 30% αυθόρμητες αναφορές).