ΑΝΑΛΥΣΗ: Το “Μεγάλο παιχνίδι” της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Το “Μεγάλο παιχνίδι” της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεδιπλώνεται σήμερα στην Θεσσαλονίκη. Η αποκάλυψη είναι πλήρης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, προσφέρουν την υποστήριξή τους στον Αλέξη Τσίπρα και στην Οικονομία της Ελλάδος, υπό την προϋπόθεση να περάσει και να εφαρμοστεί η “Συμφωνία των Πρεσπών” ! Το διαλλαλούν σε όλους τους τόνους, ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, αλλά και ο ο γγ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, “προειδοποιώντας” μας, μάλιστα, άκομψα, ότι η αξιοπιστία της Ελλάδος θα δεχθεί “πλήγμα” εάν δεν εφαρμόσει τη Συμφωνία…
Αλλά, ποιά αξιόπιστη υποστήριξη προσφέρουν διεθνώς αυτή την ώρα οι ΗΠΑ, όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στα πρόθυρα να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του Προέδρου, όπως ζήτησε και η αμερικανίδα γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν, και όπως προμηνύει η ποινή φυλάκισης του “δικού” μας, Τζόρτζ Παπαδόπουλου, για ψέματα προς το FBI; Νομίζει κανείς ότι αργεί πολύ ακόμη η στιγμή που το FBI θα καλέσει και τον Πρόεδρο της Αμερικής, κ. Ντόνλτ Τραμπ, να καταθέσει εάν ήταν σε γνώση του όλα αυτά που προεκλογικά έκαναν οι στενοί του συνεργάτες με τους Ρώσους; Και τότε…
Πέραν αυτών, όμως, η Αμερική, εκείνο που προωθεί αυτή τη στιγμή στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι το συμφέρον της! Το ίδιο και ο Πρόεδρος Τράμπ. Βρήκε μία “χαραμάδα” να “διευκολύνει”, πιστεύει, το πέρασμα προς την Ευρώπη στο εξαγωγικό εμπόριο των ΗΠΑ, που πλήττεται (και περισσότερο θα πληγεί στο μέλλον) από το καθεστώς δασμών, που ο ίδιος επέβαλε στα προϊόντα (π.χ. Χάλυβα, Αλουμινίου κλπ.) της Κίνας, του Μεξικό, του Καναδά, ίσως αργότερα της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, η μετανοημένη   “αγκαλιά φιλίας” της αριστερής κυβέρνησης Τσίπρα προς τους Αμερικανούς, δεν είναι μόνον αντίθετη με το μέχρι χθές κλίμα της πλατείας Κουμουνδούρου (που έβλεπαν Αμερικανό και ανατρίχιαζαν!) αλλά βρίσκεται και σε δυσαρμονία με την γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα εάν ο Τραμπ αποφασίσει να επιβάλει δασμούς και στα δικά της προϊόντα.
Η όλη υπόθεση θυμίζει έντονα την τακτική του Κόφιν Αναν όταν προσπαθούσε να περάσει την “συμφωνία” για τη λύση του Κυπριακού. Βέβαια εκεί ο Κυπριακός λαός, θαρρετά, έστειλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το δημοψήφισμα, δίχως, ωστόσο και να καταστραφεί, όπως τον προειδοποιούσαν…
Καμία συμφωνία δεν μπορεί να περάσει, να κυρωθεί και να εφαρμοστεί, δίχως την συγκατάθεση της πλειοψηφίας του λαού. Του ελληνικού λαού εν προκειμένω, για τη “Συμφωνία των Πρεσπών”. Μιά καταφανώς ετεροβαρή συμφωνία, ανιστόρητη και προκλητική. Ετεροβαρή γιατί τα δίνει όλα στους Σκοπιανούς. Όνομα, Εθνότητα, Γλώσσα. Ανιστόρητη, γιατί ποτέ ο γεωγραφικός χώρος της “Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας” (σημερινή FYROM) δεν ανήκε ή δεν ήταν η αρχαία Μακεδονία. Προκλητική, γιατί μας εμπαίζουν με δικολαβικά φληναφήματα, προκειμένου να κρύψουν για το αυταπόδεικτο. Ότι, δηλαδή η “Συμφωνία των Πρεσπών” “χαϊδεύει” τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπιανών, δίχως να λύνει το ονοματολογικό!
Η ΕΕ και ο ΟΗΕ (και η Αμερική επί Μπιλ Κλίντον) αρνήθηκαν να δεχθούν ανεξάρτητο Κράτος με το όνομα “Μακεδονία”. Ζήτησαν διαπραγματεύσεις για να αλλάξει το όνομα. Αν ήθελαν σύνθετη ονομασία, που να εμπεριέχει τον όρο “Μακεδονία”, την είχαν -από τότε- μπροστά τους!..
Ο Υπουργός των Εξωτερικών των Η.Π.Α. Στεττίνιους, έχει ξεκαθαρίσει, όμως, για την αμερικανική Διπλωματία, πως Κράτος με το όνομα που θα εμπεριέχει τον όρο “Μακεδονία” στα Βαλκάνια, θα είναι μόνιμη εστία αποσταθεροποίησης.
Την άρνηση του λαού να αποδεχθεί τη Συμφωνία, την βλέπει ο καθένας στα δεκάδες συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν, ακόμη και μέσα στο κατακαλόκαιρο, σε όλη την Ελλάδα, οι δεκάδες συγκεντρώσεις σε όλο το εύρος της Ομογένειας, οι δύο τεράστιες συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και αυτή που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (Σάββατο) το απόγευμα στην συμπρωτεύουσα, υπό τα βλέματα, μάλιστα, των Αμερικανών πρακτόρων!
Ακόμη και εάν περάσει το Δημοψήφισμα στα Σκόπια, ακόμη κι αν “αλλαξοπιστίσει” ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος και ψηφίσει υπέρ στην ελληνική Βουλή, ό,τι και να κάνουν, η “Συμφωνία των Πρεσπών” δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Θα την ακυρώσει στην πράξη ο ελληνικός λαός.
Τώρα, αν νομίζει ο ΥΠΕΞ, κ. Νίκος Κοτζιάς, πως επειδή 140 χώρες είχαν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως “Μακεδονία” το όνομα είχε χαθεί για την Ελλάδα, λυπούμεθα να πούμε πως το Υπουργείο Εξωτερικών θα μπορούσε να είχε βρει περισσότερο σοβαρό επιχείρημα. Αν έτσι είχαν τα πράγματα, τότε γιατί δεν έβαζαν τα Σκόπια στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, με το όνομα “Μακεδονία”; Γιατί τους είναι απαραίτητη η συναίνεση της Ελλάδος και δεν τους αρκεί η αναγνώριση 140 χωρών;
Το “Μεγάλο Παιχνίδι” δεν τους βγαίνει. Στο τέλος, υπάρχει πάντα ένας δράκος. Θα είναι ο Πούτιν; Θα είναι ο (απρόβλεπτος) Τραμπ; Θα είναι ο Μακρόν; Ο καιρός θα δείξει. Σίγουρο είναι ένα: Όνομα “Μακεδονία”, σύνθετο ή απλό, δεν περνάει. Κι ας το επιθυμεί όσο θέλει, ακόμη και η Αγκελα Μέρκελ.