Ο Τραμπ ανακοινώνει το κλείσιμο του γραφείου της διπλωματικής αποστολής των Παλαιστινίων στις ΗΠΑ

Ουάσινγκτον.- Αποφασισμένος να κάψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας και διαλόγου με την παλαιστινιακή πλευρά με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για οποιαδήποτε, έστω και μικρή, ελπίδα για την επανέναρξη του ειρηνευτικού διαλόγου στο χρονίζον ζήτημα στη Μέση Ανατολή φαίνεται πως είναι η πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά την απόφαση μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και την διακοπή της χρηματοδότησης των ΗΠΑ που διανέμεται μέσω του ΟΗΕ στους Παλαιστινίους (ενισχύοντας τους αποδιαρθρωμένους τομείς της Υγείας και της Παιδείας), σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση μιας ακόμη προκλητικής όσο και επικίνδυνης απόφασης: οι ΗΠΑ θα κλείσουν το γραφείο της διπλωματικής αποστολής της PLO (Palestine Liberation Organisation- Οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης) στην Ουάσινγκτον.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον σύμβουλο του Τραμπ για θέματα ασφάλειας, Τζον Μπόλτον στο πλαίσιο ομιλίας του προς ένα συντηρητικό ακροατήριο (του Federalist Society). Σύμφωνα δε με το προσχέδιο της ομιλίας, του οποίου έχει λάβει γνώση η Wall Street Journal,o Μπόλτον ετοιμάζεται να απευθύνει και απειλές προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο πως εάν προχωρήσει σε έρευνα σε βάρος του Ισραήλ και των ΗΠΑ, θα υποστεί κυρώσεις.

«Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέκονται πάντα στο πλευρό του φίλου και συμμάχου Ισραήλ» αναμένεται να δηλώσει ανοιχτά ο Μπόλτον και θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει την απόφαση για το κλείσιμο του γραφείου της PLO λέγοντας πως η διοίκηση Τραμπ δεν μπορεί να επιτρέψει την συνέχιση της λειτουργίας του «αφού οι Παλαιστίνιοι αρνούνται να ξεκινήσουν απευθείας και επί της ουσίας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ». 

Βέβαια, δεν θα υπάρξει καμία αναφορά στο πώς οι ίδιες οι ΗΠΑ με τις αποφάσεις ανάβουν το φιτίλι στη Μέσα Ανατολή και καθιστούν αδύνατη την προσέλευση των Παλαιστινίων στο τραπέζι του διαλόγου. Ούτε βέβαια θα υπάρξει κάποια αναφορά στις παραβιάσεις από πλευράς της κυβέρνησης Νετανιάχου που επίσης πυρπολεί τον διάλογο, όπως με την συνέχιση του προγράμματος επικοικισμού. 

huffingtonpost.gr