Επικρίσεις δέχθηκε ο Τσίπρας. Δευτερολογία του στην Ευρωβουλή

Βρυξέλλες.- Xάλασε το αφήγημα της πετυχημένης εξόδου της Ελλάδας από τα Μνημόνια ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς καθώς υπενθύμισε στον Α.Τσίπρα μόλις τελείωσε την πρωτολογία του στο Ευρωκοινοβούλιο ότι «χρέωσες την Ελλάδα με 100 δισ. ευρώ».

Μάλιστα τους αφαίρεσε το δικαίωμα να συγχαίρει τον εαυτό του ότι η Ελλάδα σώθηκε χάρις την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς μόνο ο ελληνικός λαός αξίζει τα συγχαρητήρια για το τέλος των Μνημονίων.

Ο Ισπανός Ευρωβουλευτής τόνισε πως το 2015 και οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του κόστισαν στους Έλληνες 100 δισ ευρώ, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην επιστρέψει στον λαϊκισμό εν όψει των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα.

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο νεποτισμός στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί πολιτική πρακτική που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε μάλιστα πως βλέπει τον Α.Τσίπρα «πολύ αλλαγμένο».

Ο Πρωθυπουργός

Τα λεχθέντα υπό του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς , προκάλεσαν τον εκνευρισμό του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος από το Βήμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν απέφυγε να επιτεθεί στον …Κυριάκο Μητσοτάκη!

Εμφανώς ενοχλημένος, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον κ. Γκονζάλες Πονς, ότι υποστηρίζει την Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι μέλος του ΕΛΚ και τον κάλεσε να μην υιοθετεί τη θεωρία των δύο άκρων αλλά αντίθετα να απευθυνθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα, η στάση της οποίας απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών είναι «ο ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού».

Και κατέληξε: “Μιλήσατε για 100 δισ κόστος που είναι το κόστος της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας το δύσκολο εξάμηνο το εξάμηνο που έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές. Αν όντως υπήρχε επιβάρυνση τόσων δις θα είχε αντιστοίχως αυξηθεί και το δημόσιο χρέος. Πρόκειται για στοχευμένες ανακρίβειες”.

Εκνευρισμό προκάλεσαν στον Πρωθυπουργό και ερωτήσεις-παρεμβάσεις τόσο της Ευρωβουλευτού και εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Μ. Σπυράκη, για την Μακεδονία και τα επεισόδια στο συλλαλήτήριο της Θεσσαλονίκης, όσο και του ευρωβουλευτή κ. Κύρτσου περί της τύχης των συντάξεων το 2019.

“Δεν έχετε άλλοθι για τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζετε. Μην ελπίζετε σε επιείκεια την ώρα της πολιτικής και ιστορικής κρίσης” είπε στον Αλέξη Τσίπρα η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, όταν πήρε το λόγο στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού για “Το μέλλον της Ευρώπης.

Η Σοφία Σακοράφα στην παρέμβασή της δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της Μακεδονίας. Με ευθύ υπαινιγμό για τη συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε ότι «οι ταγοί της, υπάκουοι και πρόθυμοι, είναι έτοιμοι να ξαναγράψουν την ιστορία της καθ΄ υπαγόρευσιν».

Οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων

“Ξέρουμε, όπως είπατε πολύ σωστά στην ομιλία σας, ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση και πρέπει να είμαστε τολμηροί», είπε με τη σειρά του ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν (Γερμανία). Πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι, ξεκινώντας τις αλλαγές από τα του οίκου μας, διορθώνοντας  όλοι τα κακώς κείμενα στη χώρα μας. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα”, πρόσθεσε.

Ο κ. Νότης Μαριάς, για την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών και Συντηρητικών έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ζήτησε λογιστικό έλεγχο του χρέους και καταφέρθηκε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για να  ζητήσει «ειδική σχέση» της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ και την ευρωζώνη. «Υπάρχει άλλος δρόμος» τόνισε.

Το πρόβλημα είναι ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια επόμενη κρίση, τόνισε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ. Αυτό συμβαίνει γιατί «δεν έχουμε τους σωστούς θεσμούς, τη σωστή διακυβέρνηση. Χρειαζόμαστε ένα Κοινό Τραπεζικό Σύστημα, κοινό προϋπολογισμό στην ευρωζώνη και υπουργό Οικονομικών», είπε, για να προσθέσει ωστόσο ότι παρά τα όσα έχουν γίνει και στην «Ελλάδα έχω την αίσθηση ότι το παλιό σύστημα είναι ακόμα στη θέση του».

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Γκαμπριέλ Τσίμερ σημείωσε οτι ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν έχει εκλείψει καθώς η χώρα έχει ακόμα υποχρεώσεις και τελεί ακόμα υπό εποπτεία, και ζήτησε από την ΕΕ να δημιουργήσει τις συνθήκες για την πλήρη έξοδό της από την κρίση.

«Για μένα ένα από τα βασικά θέματα της ελληνικής κρίσης ήταν ότι μία από τις βασικές υποσχέσεις της ΕΕ δεν τηρήθηκε. Η υπόσχεση ότι θα φέρει η ΕΕ ευημερία στους πολίτες. Αυτή η υπόσχεση δεν τηρήθηκε. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανεργία των νέων, που δεν είναι απλώς ένα οικονομικό πρόβλημα. Όταν έχουμε μία ολόκληρη γενιά χωρίς προοπτική είναι πρόβλημα δημοκρατίας», είπε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σκα Κέλερ (Γερμανία).

Η Λάουρα Αγκέα (Ιταλία), από την πολιτική ομάδα της Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, είπε με τη σειρά της ότι «η Ελλάδα έναντι της οποίας η Ευρώπη έδειξε το χειρότερο πρόσωπό της.  Η Ευρώπη ήταν πολύ αμείλικτη με την Ελλάδα, έκανε κοινωνικό, πολιτικό και ηθικό και λάθος».            

«Καλωσορίζω τον κύριο Τσίπρα που ήταν ελπίδα του ελληνικού λαού. Από τα λόγια του καταλαβαίνω ότι αναγκάστηκε από την Τρόικα να λυγίσει και να αποδεχτεί τις οικονομικές τους επιταγές και τώρα μιλάει τη γλώσσα τους», είπε ο Μαρσέλ Ντε Γκράαφ, από την πολιτική ομάδα της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Παπαδάκης (Μη εγγεγραμμένοι), είπε ότι «η δήθεν νέα εποχή που διατείνεται ο κύριος Τσίπρας είναι η διατήρηση των 700 μνημονικών νόμων, η εποπτεία διαρκείας της ΕΕ, τα υπερπλεονάσματα δεκαετιών, η χρηματοδότηση και φοροαπαλλαγές για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η Μαρία Σπυράκη

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για νεποτισμό και τη Νέα Δημοκρατία πως θέλει να επιβάλει πολιτικές όπως εκείνες του δικτάτορα Πινοσέτ κατά την απάντησή του στον ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς. Η απάντηση από πλευράς ΝΔ ήρθε από την εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαρία Σπυράκη. Η οποία απάντησε ουσιαστικά ως ευρωβουλευτής, αφού πήρε το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Δεν είναι νεποτισμός να έχει διορίσει στην κυβέρνηση μέλη της οικογένειάς του;», διερωτήθηκε αρχικά η εκπρόσωπος της ΝΔ (και ευρωβουλευτής). Και στη συνέχεια υποστήριξε ότι «θαυμαστές του Πινοσέτ είναι όσοι πνίγουν την Ελλάδα στα δακρυγόνα».

«Ειλικρινά δεν είχα σκοπό να πάρω τον λόγο πριν ακούσω τον πρώτο γύρο της απάντησής σας. Άκουσα λοιπόν με προσοχή ότι ισχυρίζεστε ότι στην Ελλάδα υπάρχει νεποτισμός, ότι υπάρχουν θαυμαστές του Πινοσέτ. Περίμενα αλήθεια, κύριε πρόεδρε, μια και χθες εδώ είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα στηρίξει η ΕΕ το Μάτι και συμπλεύσαμε όλες οι πολιτικές ομάδες, να στηρίξει η Ε.Ε. το Μάτι. Περίμενα αλήθεια να αισθανθείτε πως είστε εδώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδος και να μην μεταφέρετε την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Εκτός και αν θεωρείτε ότι νεποτισμός είναι να εκλέγεται ο αρχηγός ενός κόμματος με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους και όχι μέλη οικογενειών στελεχών του κόμματός σας να υπηρετούν στην κυβέρνηση. Εκτός και αν θεωρείτε ότι οι θαυμαστές του Πινοσέτ είναι κάποιοι που κάνουν ατυχείς και λανθασμένες προσεγγίσεις και δεν είναι εκείνοι οι οποίοι πνίγουν στα δακρυγόνα όσους διαμαρτύρονται γιατί παραδώσατε στους γείτονες το μακεδονικό έθνος και τη μακεδονική γλώσσα. Αλήθεια θέλω να σας ρωτήσω από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ποια προοπτική θα προσφέρετε στους Έλληνες, αυτή του διχασμού;», ανέφερε η Μαρία Σπυράκη στην παρέμβασή της.