Πώς πέθανε ο Καραβάτζιο – Ιστορική ανατροπή από έρευνα που ρίχνει φως στο θάνατό του

Πώς πέθανε ο ζωγράφος Καραβάτζιο; Η αλήθεια ήταν κρυμμένη στα δόντια του και αποκαλύφθηκε μόλις τώρα. Εδώ και δεκαετίες, οι περισσότεροι ιστορικοί τέχνης και μελετητές ανέφεραν πως ο ιταλός ζωγράφος πέθανε από σύφιλη το 1610 ενώ κάποιες άλλες θεωρίες μιλούσαν ακόμη και για δολοφονία. Ωστόσο, νέα έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα επτά Γάλλων και Ιταλών επιστημόνων στο Ινστιτούτο IHU Méditerranée της Μασσαλίας και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
Τα στοιχεία ανατρέπουν όσα πιστεύονταν ως τώρα για τον πρόωρο θάνατό του Καραβάτζιο, σε ηλικία μόλις 39 ετών. Ο «δολοφόνος» κρυβόταν σε μια πληγή από ξίφος στο σώμα του Καραβάτζιο και η αιτία ήταν μόλυνση που προκάλεσε σταφυλόκοκκος. Η πληγή φέρεται να προήλθε σύμφωνα με την καταγραφή της ιστορίας της ζωής του από έναν διαπληκτισμό που είχε.
Οι ερευνητές μπόρεσαν να ανιχνεύσουν τα φονικά βακτήρια στα υπολείμματα αιμοφόρων αγγείων στα δόντια του, καθώς μελέτησαν το κρανίο του καλλιτέχνη. Ο θάνατός του ζωγράφου ήταν για αιώνες ένα μυστήριο ενώ μόλις πρόσφατα μπόρεσε να επιβεβαιωθεί το σημείο που είχε ταφεί. Ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο, πέθανε στην Τοσκάνη το 1610 και μέχρι σήμερα είχαν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με τα αίτια του θανάτου του, αλλά όχι η μόλυνση από πληγή.
Ο Καραβάτζιο είχε μια ταραχώδη ζωή γεμάτη διαμάχες και ένταση ενώ συνελήφθη και φυλακίστηκε καθώς είχε φύγει από τη Ρώμη μετά την καταδίκη του σε θανατική ποινή. Μετά την απελευθέρωσή του, ο Καραβάτζιο έφτασε με τα πόδια στην Τοσκάνη όπου πέθανε στο τοπικό νοσοκομείο εμφανίζοντας υψηλό πυρετό και σηψαιμία και είχε θάφτηκε στο κοντινό νεκροταφείο.
Κατά την αναζήτηση του σκελετού του σε αυτό το παλιό νεκροταφείο, μια πολυεπιστημονική ομάδα επικεντρώθηκε σε οποιονδήποτε σκελετό που θα αντιστοιχούσε σε έναν άνθρωπο στα χαρακτηριστικά του. Εννέα σκελετοί πληρούσαν αυτά τα κριτήρια, από τα οποία μόνο ένας βρέθηκε να χρονολογείται στις αρχές του 17ου αιώνα σύμφωνα με τη δοκιμή άνθρακα.
Η ανάλυση των οστών αυτού του σκελετού αποκάλυψε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα μολύβδου, που ήταν μια ανακάλυψη σημαντική καθώς ο ζωγράφος ήταν γνωστό ότι ήταν απρόσεκτος όταν χρησιμοποίησε το μόλυβδο για τη ζωγραφική. Για να επιβεβαιωθεί η υπόθεση ότι αυτός ο συγκεκριμένος σκελετός άνηκε στον Καραβάτζιο, ακολουθήθηκε μια περίπλοκη δοκιμασία με δοκιμές όπως η σύγκριση του DNA με το γενετικό προφίλ των άλλων αντρών οι οποίοι θεωρήθηκαν ότι ανήκουν στην ίδια οικογένεια.
Όταν πλέον οι ερευνητές ήταν σίγουροι, ασχολήθηκαν με το θάνατό του. Τα τελικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο άνθρωπος του οποίου ο σκελετός αναλύθηκε πέθανε από σήψη που προκάλεσε Χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus).
Πηγή: www.lifo.gr