Στον εισαγγελέα δημοσιογράφοι για δημοσίευμα- Αφέθηκαν ελεύθεροι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ:

Ελεύθεροι αφέθηκαν ο εκδότης της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» Θανάσης Μαυρίδης, ο διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας και η αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού, μετά την απολογία τους στο Εισαγγελέα.

Ο Εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Ο δικηγόρος των τριών δημοσιογράφων Τάσος Αρβαντίνης δήλωσε πως «μια δημοκρατία που οι πολίτες και τα ΜΜΕ δεν μπορούν να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση παύει να είναι δημοκρατία».

Αθήνα.-Στο ν Εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα Κυριακή οι τρεις δημοσιογράφοι και ο εκδότης της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», Θανάσης Μαυρίδης, ο Διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας και η Αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ, Κατερίνα Γαλανού, οι οποίοι εμφανίσθηκαν αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ, ύστερα από πολύωρη αναμονή στα σπίτια τους,  πριν παρέλθει το αυτόφωρο και «παραδόθηκαν».

Προηγουμένως αστυνομικοί είχαν εμφανισθεί στην εφημερίδα προκειμένου να συλλάβουν τους δημοσιογράφους, με την διαδικασία του αυτοφώρου,  μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον τους ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Η μήνυση αφορούσε σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» σχετικά με τη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο προσφύγων στη Μόρια, αλλά και συνολικά στον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών και άλλων πόρων που σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ.

Η μήνυση αφορούσε τον εκδότη Θανάση Μαυρίδη, τον διευθυντή Παναγιώτη Λάμψια, τον διευθυντή Σύνταξης Βασίλη Γεώργα, τον διευθυντή έκδοσης Γιώργο Μπαλγκά, την αρχισυντάκτη του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού και τους δημοσιογράφους Γαβριήλ Σερέτη και Νικολέττα Μουτούση.

Το επίμαχο πρωτοσέλιδο του Φιλελεύθερου ανέφερε: <<Προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στα γκέτο των προσφύγων- Ανήθικο πάρτι- Σπατάλη εκατοντάδων εκατομμυρίων και φαγοπότι «ημετέρων» με τα κονδύλια>>.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, κατήγγειλε το γεγονός της συλλήψεως των δημοσιογράφων και ενημέρωσε την Διεθνή Ένωση Δημοσιογράφων, ενώ Νέα Δημοκρατία, ΚΙΝ.ΑΛ. και Ποτάμι με ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για  «επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού». Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή έκανε γνωστό ότι, από κοινού με τον Ανδρέα Λοβέρδο, θα φέρει το θέμα στην Ευρωβουλή.  Μακροσκελής και η ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την αυτόφωρη διαδικασία στα αδικήματα Τύπου. Στο ίδιο κλίμα και η ΕΣΗΕΑ η οποία ζητά να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για δημοσιεύματα στον Τύπο. Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος ανέφερε ότι η φίμωση του τύπου υπήρξε πάντοτε απαρχή ζοφερών εξελίξεων.

Η είδηση της σύλληψης των τριών δημοσιογράφων έφθασε μέχρι το Associated Press το οποίο φιλοξενεί και δήλωση του Παναγιώτη Λάμψια, ο οποίος αναφέρει: «Είμαστε στο αστυνομικό τμήμα των Εξαρχείων, όπου θα περάσουμε τη νύχτα και πιθανότατα θα οδηγηθούμε στον εισαγγελέα την Κυριακή». Στο ξένο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι το άρθρο του «Φιλελεύθερου» που έφερε τη μήνυση Καμμένου αφορά στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων για το προσφυγικό, ενώ τονίζεται  η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Εντωμεταξύ, στο ΑΤ Εξαρχείων για να συνομιλήσουν με τους δημοσιογράφους βρέθηκαν ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σε ανάρτησή του, στο Twitter, ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος αναφέρει τα εξής: «Επειδή βλέπω την ευαισθησία ΝΔ-ΒΑΞΕΒΑΝΗ για τη σύλληψη των συκοφαντών φίλων τους, τους ενημερώνω ότι πριν στρατολογηθεί ο Λάμψιας από τον Μαρινάκη είχε τον γιό του στο γραφείο μου, στο Πεντάγωνο και γνώριζε καλά ότι δεν είχα ποτέ καμία αρμοδιότητα στο προσφυγικό ούτε σε κονδύλια ΕΕ».