Αιφνιδιάζει ο Ντιμιτρόφ: Οι Πρέσπες στη Βουλή και με αρνητικό δημοψήφισμα

Σκόπια.- Υπαινιγμούς ότι η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να διασωθεί ακόμα κι αν δεν κυρωθεί στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου αφήνει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα FAZ ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι «το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης», προσθέτοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίσει την ψηφοφορία «δυνατότητα κι όχι αναγκαιότητα».

«Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή», προσέθεσε. Δεν διευκρίνισε εάν αυτό σημαίνει επανέναρξη της όλης διαδικασίας ή μετάβαση στο τελικό στάδιο που είναι η κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος με ελάχιστη πλειοψηφία δύο τρίτων.

Το κείμενο των Πρεσπών αναφέρει πως η ΠΓΔΜ «εφόσον το αποφασίσει θα διεξάγει δημοψήφισμα». Ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της συμφωνίας ορίζεται η ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών στην γειτονική χώρα, με έμφαση στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Ντιμιτρόφ παραδέχτηκε ότι τυχόν νίκη στο δημοψήφισμα θα έδινε ώθηση στην προσπάθεια για συγκέντρωση υπερπλειοψηφίας για την συνταγματική αναθεώρηση.

«Δυστυχώς τόσο σε εμάς όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να επιλύσουν πραγματικά τη σύγκρουση. Και στις δυο χώρες υπάρχουν πολιτικοί που έχτισαν τις καριέρες τους τροφοδοτώντας το ονοματολογικό», προσέθεσε.

Οι νεότερες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως το «Ναι» προηγείται, όμως η μεγάλη ανησυχία της σκοπιανής κυβέρνηση είναι η συμμετοχή, η οποία θα πρέπει να υπερβεί το 50% ώστε η ψηφοφορία να είναι έγκυρη.

Ο κ. Ντιμιτρόφ απέδωσε το ενδεχόμενο χαμηλής προσέλευσης στις κάλπες στους «ανακριβείς εκλογικούς καταλόγους», τονίζοντας ότι από τους 1,8 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους οι 300.000 έως 400.000 έχουν μεταναστεύσει.

Συνεπώς, υποστηρίζει, το στρατόπεδο του «Ναι» πρέπει να πετύχει πραγματική συμμετοχή της τάξης του 65-70% για να πετύχουμε το 50% που προβλέπεται».

Πηγή: skai.gr