Ο «Ξενοφών» σαρώνει τη χώρα – Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο -Κλειστά σχολεία

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας το τελευταίο 24ωρο.

Το Λιμενικό ανακοίνωσε πως δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα πρωινό δρομολόγιο για τα νησιά του Αιγαίου από το λιμάνι του Πειραιά.

Παράλληλα δεμένα θα μείνουν τα πλοία σε Λαύριο και Ραφήνα.

Κλειστό είναι και το πορθμείο Ρίο-Αντίρριο, όπως και το πορθμείο Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε το πρωινό δρομολόγιο των 6 από Αρκίτσα για Αιδηψό.

Δεμένα θα είναι τα πλοία και από το λιμάνι του Βόλου με προορισμό τις Σποράδες. Δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια από Καβάλα για Πρίνο και Θάσο.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από Πέραμα για Παλούκια.

Κλειστά τα σχολεία στις Κυκλάδες

Σήμερα Τετάρτη δεν θα λειτουργήσουν  τα σχολεία σε Τήνο, Άνδρο και Μύκονο λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων που ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο κύριος λόγος της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων είναι για την προστασία των μαθητών, των γονέων τους και των εκπαιδευτικών.

Προβλήματα στα λιμάνια, πτώση δέντρου στο κέντρο της Αθήνας

Προβλήματα δημιουργηθήκαν στην ακτοπλοΐα αφού από τον Πειραιά δεν εκτελέστηκε το απόγευμα της Τρίτης το δρομολόγιο του ταχύπλοου καταμαράν Super Jet για Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο Θήρα, Ιο.

Παρομοίως, δεν πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Διαγόρας» για Καβάλα, Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Βαθύ, Φούρνοι, Αγ.Κήρυκο και Πάτμο.

Εξάλλου, τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους δεν εκτέλεσαν τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία «Πρέβελης» για Ρόδο, Χάλκη, Διαφάνι, Κάρπαθο, Κάσο, Ανάφη Θήρα και «Νήσος Ρόδος» για Χίο και Μυτιλήνη.

Από το Λαύριο δεν εκτελέστηκε το απογευματινό δρομολόγιο για Κέα. Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας, Αρκίτσα-Αιδηψός, Πρίνος-Καβάλα.

Παράλληλα, χθες βράδυ έκλεισε η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου λόγω των θυελλωδών ανέμων εντάσεως 9 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή.

Προβλήματα υπήρξαν και στο κέντρο της Αθήνας καθώς η Πυροσβεστική έλαβε τουλάχιστον 32 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Μάλιστα, δέντρο ξεριζώθηκε από νησίδα επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας με αποτέλεσμα η κίνηση στο ρεύμα καθόδου διεξάγεται μόνο από τη λεωφορειολωρίδα. Στη Θεσσαλονίκη οι θυελλώδεις άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα, κυρίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την Πυροσβεστική να προχωρά σε έξι κοπές.

Μετεωρολόγοι προειδοποιούν: «Μεσογειακός κυκλώνας» απειλεί τη χώρα

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, με ανάρτησή του στο Facebook, έκανε λόγο για «μεσογειακό» κυκλώνα και εφιστά την προσοχή, ειδικά στη δυτική Ελλάδα.

«Προσοχή! Συνεχίζουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να θέλουν τον σχηματισμό ενός βαθέος βαρομετρικού χαμηλού στα ανοιχτά του Ιονίου από την ερχόμενη Παρασκευή “βγάζοντας και μάτι” στο κέντρο του!
Είναι πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα στο αν αυτό το σύστημα θα μετατραπεί τελικά σε Μεσογειακό Κυκλώνα ή όχι και ποια θα είναι η τελική του πορεία! . Καλό θα είναι πάντως οι κάτοικοι του Ιονίου, της δυτικής Στερεάς και κυρίως της Πελοποννήσου να ενημερώνονται τακτικά από τα δελτία καιρού των επομένων ημερών, γιαυτό και αν δεν σας κάνει κόπο κοινοποιήστε το ποστ σε φίλους και γνωστούς!», έγραψε ο γνωστός μετεωρολόγος.

Το Δελτίο Έκτακτης Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ έχει ως εξής: 

Την Τετάρτη (26-09-2018) έως την Πέμπτη (26-09-2018):

Α. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7-8 μποφόρ) θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά, ενώ στα Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9 και πιθανώς τα 10 μποφόρ.

Β. Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Γ. Την Πέμπτη (27-09-2018), σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Την Παρασκευή (28-09-2018), το Σάββατο (29-09-2018) και την Κυριακή (30-09-2018):

Την Παρασκευή (28-09-2018) τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη κεντρική και νότια χώρα, ενώ το Σάββατο (29-09-2018) και την Κυριακή (30-09-2018) θα επικρατήσει άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Όπως δηλώνει ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, «πρόκειται για αλλαγή του καιρού η οποία είναι αναμενόμενη για την εποχή, είναι μια λογική μεταβολή. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι αισθητή, γύρω στους 11 με 13 βαθμούς, όμως είμαστε ήδη υψηλά, δηλαδή στους 7 βαθμούς πάνω από το κανονικό και από αύριο θα πέσουμε 6 βαθμούς κάτω από τα κανονικά. Υπάρχει ένα σκαμπανέβασμα που μας εκπλήσσει, αλλά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και σπάνιο και δεν έχει καμία σχέση με την κλιματική αλλαγή. Οι άνεμοι θα είναι θυελλώδεις, ωστόσο δεν θα έχουμε ακόμη πλημμύρες προς το παρόν. Θα βγάλουμε ένα έκτακτο για αυτήν την αλλαγή, αλλά δεν θα δώσουμε στίγμα για τις βροχοπτώσεις γιατί δεν έχουμε ακόμη επαρκή στοιχεία. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στα ψηλά δέντρα που πιθανό πρέπει να ‘κουρευτούν’».

Από την πλευρά του κι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, τονίζει ότι βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή.

«Υπάρχει διαδικασία για αξιολόγηση αυτών των δεδομένων και των στοιχείων της ΕΜΥ και ειδική υπηρεσία επεξεργάζεται τον χάρτη επικινδυνότητας, για αυτό κι αν υπάρξει κάποια κίνηση, ενδεχόμενο ότι χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσοχή θα προκύψει ανακοίνωση. Γίνεται πολύ προσεκτική εκτίμηση και των μετεωρολογικών προγνώσεων».

Πηγή: iefimerida.gr