Με θεμιτά και αθέμιτα μέσα η αντιπαράθεση στα Σκόπια εν όψει του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σκόπια.– Πέφτει η αυλαία της εκστρατείας για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και τα αντίπαλα στρατόπεδα χρησιμοποίησαν κάθε δυνατό επιχείρημα προκειμένου να πείσουν τους πολίτες της γειτονικής χώρας να ψηφίσουν «Ναι» ή «Όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ένα δημοψήφισμα που στην Ελλάδα έχει προκαλέσει πολιτική σύγκρουση και κοινωνικές αντιδράσεις, λόγω της de facto εκχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας, αλλά και της ταυτότητας και γλώσσας -όπως τουλάχιστον υποστηρίζει μετ’ επιτάσεως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Σε κάθε περίπτωση, για τον Ζόραν Ζάεφ το βασικό στοίχημα είναι το ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες, καθώς ένα ενισχυμένο «ναι» θα είναι σημαντικό ατού στα χέρια του προκειμένου να προχωρήσει στις συμφωνημένες με την ελληνική κυβέρνηση δύσκολες αλλαγές στο Σύνταγμα. Ένα αδύναμο «ναι» θα κάνει το έργο του πιο δύσκολο, αλλά πιθανώς όχι αδύνατο, καθώς το δημοψήφισμα της Κυριακής έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ακόμη και στην περίπτωση του «όχι» η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενδεχομένως να επικαλεστεί τον όχι δεσμευτικό χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, αλλά αυτό θα είναι ένας δύσκολος πολιτικός ελιγμός.

Ενδεικτικό των προθέσεων της αντιπολίτευσης είναι άλλωστε η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γιόρκγι Ιβάνοφ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης της εκστρατείας, ο πρόεδρος της χώρας έλαβε θέση υπέρ του μποϊκοτάζ στο δημοψήφισμα, ζητώντας από τους πολίτες να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας και κάνοντας λόγο για «ιστορική αυτοκτονία».

Την ίδια ώρα, στο «νήμα», δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία για έντονη ύποπτη δραστηριότητα στο twitter στην ΠΓΔΜ με στόχο τη μείωση της συμμετοχής στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Υποπτη δραστηριότητα στο twitter υπέρ του μποϊκοτάζ

Έντονη αύξηση της ύποπτης δραστηριότητας στο Twitter στην ΠΓΔΜ, με στόχο την μείωση της συμμετοχής στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την συμφωνία των Πρεσπών εντόπισε η Διατλαντική Επιτροπή για την Ακεραιότητα των Εκλογών, λίγα μόλις 24ωρα πριν στηθούν οι κάλπες στην γείτονα, σύμφωνα και με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων ΜΙΑ.

Όπως αναφέρεται το δημοψήφισμα θα είναι έγκυρο μόνον εάν η συμμετοχή φτάσει στο 50%, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι περισσότερο από το «ναι» και το «όχι» το η διαδικασία θα κριθεί στη συμμετοχή και την αποχή.

Το κείμενο που βασίζεται στην έρευνα της Διατλαντικής Επιτροπής για την Ακεραιότητα των Εκλογών, αναφέρει πως αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί στο Twitter, τα αποκαλούμενα bots, υποστηρίζουν την προσπάθεια συμπίεσης της προσέλευσης στις κάλπες την 30η Σεπτεμβρίου.

Η δραστηριότητα των bots, έχει αυξηθεί τις τελευταίες 50 ημέρες, τη στιγμή που η συμμετοχή καινούργιων λογαριασμών (αυτών που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες 60 ημέρες) αναλογεί μέχρι και στο 10% της συζήτησης για το ονοματολογικό. Ένας αριθμός σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν που είχε παρατηρηθεί στις πρόσφατες εκλογές σε Μεξικό και Ιταλία.

«Τα αφηγήματα που διανέμουν αυτά τα bots επιζητούν να στηρίξουν το κίνημα για μποϊκοτάρισμα (σ.σ του δημοψηφίσματος) και τους πολιτικούς ή αξιωματούχους που το έχουν υποστηρίξει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, που εδρεύει εδρεύει στην Κοπεγχάγη και έχει ιδρυθεί από τον πρώην γενικό γραμματέα του NATO, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «υπάρχει σαφώς μια συντονισμένη προσπάθεια να καταπατηθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα των Μακεδόνων και να μειώσουν την ψήφο του δημοψηφίσματος».

Μάλιστα, η επιτροπή πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, αφού ισχυρίζεται ότι μέλη της έχουν «πρόσβαση σε στοιχεία» που καταδεικνύουν υπόγεια χρηματοδότηση ομάδων που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα από «άτομα» στην Ελλάδα και στη ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο ΜΙΑ, μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν πως το 70% των ψηφοφόρων θα στήριζε την αλλαγή του ονόματος, ωστόσο μόλις το 58% προτίθεται να ψηφίσει.

Κάλεσμα Ιβάνοφ σε αποχή

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την αλλαγή του ονόματος της χώρας τους, κάνοντας λόγο για «ιστορική αυτοκτονία».

«Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω», δήλωσε ο Ιβάνοφ κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δεν καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν «κατά» της συμφωνίας, αλλά να απέχουν, μιας και η αποχή φοβίζει πολύ την κυβέρνηση Ζάεφ.

«Αν δεν επιτευχθεί το κατώτατο όριο συμμετοχής στο δημοψήφισμα (σ.σ. 50%), τότε αυτό θα ληφθεί υπόψη και η όλη διαδικασία θα επιστρέψει στη Βουλή, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επικρατήσει το «ναι» έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, μιλώντας ωστόσο και για ενδεχόμενο απόρριψης της συμφωνίας. «Σε περίπτωση που κερδίσει το «όχι» έστω και κατά μία ψήφο, θα υποκλιθούμε και θα πούμε ότι αυτή η υπόθεση δεν προχωράει» υπογράμμισε.

Απαντώντας πάντως στον Ιβάνοφ, ο Ζόραν Ζάεφ άφησε αιχμές, σημειώνοντας: «Ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιος και γιατί θα μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα. Θα μποϊκοτάρουν εναντίον των εαυτών τους και όσων πετύχαμε».

Ζάεφ: Αιώνια αναγνώριση ταυτότητας και γλώσσας

Λίγο πριν από την επίσημη λήξη της καμπάνιας για το δημοψήφισμα ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τους πολίτες να πάνε μαζικά στις κάλπες και να στηρίξουν την συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε ομιλία του στο Κρούσεβο τόνισε για ακόμη μια φορά ότι η συμφωνία έχει δύσκολα σημεία και οδυνηρές παραχωρήσεις, αλλά διασφαλίζει για πάντα την αναγνώριση της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας.

«Η “Μακεδονία” είναι εδώ, εδώ είναι τα παιδιά μας, οι γενιές που έρχονται μετά από μας. Εδώ είναι το μέλλον της χώρας μας. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να απομακρύνουμε όλες μας τις προκαταλήψεις» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Ο κ. Ζάεφ συνέχισε απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας του τονίζοντας ότι η συμφωνία περιλαμβάνει όλα όσα θα ήθελαν οι πρόγονοί τους.

«Δεν είναι εύκολο γιατί θα πρέπει να προσθέσουμε έναν γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της χώρας, αλλά σε αντάλλαγμα διασφαλίζουμε μια αιώνια αναγνώριση της ταυτότητας και της γλώσσας μας. Είμαι σίγουρος ότι αυτό που πετύχαμε με την επίτευξη της συμφωνίας με την Ελλάδα είναι η πραγματοποίηση όλων όσων ήθελαν οι πρόγονοί μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και συνέχισε: «Είναι καθήκον μας να πάμε και να πούμε “ΝΑΙ” στην Ευρωπαϊκή “Μακεδονία”». Κάθε ψήφος υπέρ του “ΝΑΙ” είναι μια φωνή για το μέλλον των παιδιών μας».

Και δεύτερη γλώσσα τα αλβανικά

Σοβαρά ερωτηματικά για την σπουδή της Αθήνας να προσφέρει «δώρο» την «μακεδονική» γλώσσα στον Ζ. Ζάεφ προκαλούν οι δηλώσεις του προέδρου της σκοπιανής Βουλής και κορυφαίου στελέχους του αλβανικού κόμματος DUI Ταλάτ Τζαφέρι για την εισαγωγή της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης του κράτους.

Ο κ.Τζαφέρι σε συνέντευξη του στην εκπομπή Click Plus TV, ανακοίνωσε ότι μετά το δημοψήφισμα, εφόσον όπως πιστεύει ο ίδιος υπερψηφισθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, τότε θα σταλούν για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, μαζί η Συμφωνία των Πρεσπών και ο νόμος για την χρήση της Αλβανικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας του κράτους..

Η υπόθεση της αναγνώρισης της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους αποτελούσε την βασική δέσμευση του Ζάεφ βάσει της «πλατφόρμας των Τιράνων» προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη των αλβανικών κομμάτων και να μπορέσει έτσι να σχηματίσει κυβέρνηση. Μια επιλογή που είχε προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις στο σλαβικό στοιχείο.

Η αποκάλυψη αυτή του κ. Τζαφερι όμως δημιουργεί μείζον ζήτημα και στην διαπραγμάτευση την οποία έκανε η ελληνική πλευρά, σπεύδοντας να αποδεχθεί ως επίσημη γλώσσα του γειτονικού κράτους την «μακεδονική» γλώσσα, ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι εκκρεμούσε η επισημοποίηση της αλβανικής γλώσσας ως ισότιμης δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους. Έτσι η Αθήνα προέβη σε μια επικίνδυνη και αχρείαστη παραχώρηση, καθώς είναι προφανές ότι θα έπρεπε κανονικά να υπάρχει αναφορά και στις δυο γλώσσες και τότε θα μπορούσε να υποστηριχθεί η θέση για προσδιορισμό ως π.χ. Σλαβομακεδονική γλώσσα προκειμένου να είναι διακριτή από την δεύτερη επίσημη γλώσσα την αλβανική.

Στο πλευρό Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας

Μιλώντας στην Wall Street Journal, όντας στις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη στήριξή του στον Ζόραν Ζάεφ και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δήλωσε ότι η συμφωνία θα έλθει την ελληνική Βουλή τον Μάρτιο, ενώ ερωτηθείς αν σκοπεύει να αναβάλει την απόφαση για το Σκοπιανό, ώστε να έρθει στη Βουλή μετά τις εκλογές, υπογράμμισε πως «δεν παίζει παιχνίδια» με το ονοματολογικό.

«Η συμφωνία θα κυρωθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας» στην ΠΓΔΜ τόνισε.

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πίστη του στην προσέγγιση και την ανάπτυξη καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την WSJ ανέφερε: «Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό συμφέρον, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώρας και να την κάνουμε μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος […] αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να σχηματίσουμε συμμαχίες. Και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ» λέει ο έλληνας πρωθυπουργός και συνεχίζει: «Η συνεργασία μας και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ. Ίσως αυτό να είναι περίεργο, αλλά είναι αλήθεια».

Μάλιστα στην ίδια συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας δεν διστάζει να αναφερθεί στον Πάνο Καμμένο, λέγοντας: «Νομίζω πως η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω εάν θα επιβιώσει ο συνασπισμός. Όμως αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο εταίρος μου»…

Μητσοτάκης: Με το δημοψήφισμα στα Σκόπια πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους τομεάρχες του κόμματος, υπογράμμισε ότι μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής «πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής για τον Καμμένο».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι ο ίδιος και η ΝΔ είχαν εξ αρχής καταστήσει σαφή τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για μια τέτοια Συμφωνία και συμπλήρωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευσης θα κάνει χρήση όλων των κοινοβουλευτικών όπλων που διαθέτει, μεταξύ των οποίων και την υποβολή νέας πρότασης δυσπιστίας μετά τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε συμπληρώνεται εξάμηνο από την προηγούμενη πρόταση μομφής.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει το σενάριο η ΝΔ να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης όταν θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτήν την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρει ψήφους στήριξης αφενός για να διασώσει την κυβέρνησή του, αφετέρου για να υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

 

.in.gr