Βέρντιγκο στην Κυβέρνηση: ΥΠΕΞ, μένουμε στη συμφωνία-Καμμένος, ακυρώθηκε η συμφωνία των Πρεσπών

«Αντιφατικό» χαρακτηρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η Αθήνα παραμένει «δεσμευμένη» στην συμφωνία και ζητώντας νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές.

Σε ανακοίνωσή της η ελληνική διπλωματία σημειώνει πως τα αποτελέσματα στην γειτονική χώρα καταδεικνύουν μεγάλη υπεροχή του «Ναι» αλλά δίχως την αντίστοιχη συμμετοχή, η οποία βρίσκεται σαφώς κάτω από το όριο εγκυρότητας του 50%.

Το ΥΠΕΞ παραδέχεται σε ανακοίνωσή του πως μολονότι «μεγάλο τμήμα» του λαού της ΠΓΔΜ στήριξε τη συμφωνία ένα επίσης μεγάλο τμήμα την αντιμετώπισε με «σκεπτικισμό».

Υπογραμμίζει πως τα επόμενα βήματα «απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

Η ελληνική πλευρά αποφεύγει πάντως να πάρει θέση όσον αφορά τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια στην γειτονική χώρα, αναφέροντας πως παρακολουθεί από την «πρέπουσα απόσταση» τις εξελίξεις και παράλληλα σέβεται την βούληση των πολιτών της FYROM.

Λίγη ώρα αφότου ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε πως το αποτέλεσμα της κάλπης ακυρώνει την συμφωνία των Πρεσπών, το ΥΠΕΞ διευκρινίζει πως η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στην συμφωνία. Αφήνει αιχμές για κλίμα «εθνικισμού και καχυποψίας» που σε συνδυασμό με «πλαστές ειδήσεις» δεν επιτρέπουν νηφάλια αποτίμηση της συμφωνίας.

«Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής […] δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα», συμπληρώνει το ΥΠΕΞ.

Πηγή: skai.gr