Ζάεφ: Θα πάω στην Βουλή για τις Πρέσπες κι αν αποτύχω θα κηρύξω εκλογές

Αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών παρά το «χαστούκι» που υπέστη στο δημοψήφισμα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, αφήνοντας όμως ορθάνοιχτο και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Στις πρώτες δηλώσεις του αφού έγινε σαφές πως η ψηφοφορία είναι άκυρη καθώς η συμμετοχή ήταν σαφώς μικρότερη από το απαιτούμενο 50%, ο κ. Ζάεφ τόνισε πως προτίθεται να προβεί στο επόμενο βήμα και να φέρει πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση στο κοινοβούλιο.

Με δεδομένο ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων, την οποία η κυβέρνηση δεν διαθέτει στη Βουλή, ο κ. Ζάεφ κάλεσε την εθνικιστική αντιπολίτευση να τον στηρίξει, προειδοποιώντας πως διαφορετικά θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

«Αν δεν [μας στηρίξουν] δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το άλλο δημοκρατικό όργανο στη διάθεσή μας, κι αυτό σημαίνει πρόωρες εκλογές αμέσως», είπε στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο Τύπου.

Τυχόν προσφυγή στις κάλπες πάντως θα μεταθέσει την όλη διαδικασία για το 2019, καθώς η νομοθεσία του γειτονικού κράτους προβλέπει μεταβατική περίοδο 100 ημερών.

Με καταμετρημένο το 43% το ναι επικρατεί με ποσοστό που αγγίζει το 91%.

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δεν αποκάλυψε τι θα κάνει το κόμμα του στη Βουλή.

Μιλώντας ωστόσο σε οπαδούς του σε ανοιχτή συγκέντρωση κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκληματικές ενέργειες, πιέσεις και εκβιασμούς σε ψηφοφόρους, αναφέροντας μάλιστα ότι θα ζητήσει τη δίωξη μελών της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις, μισή ώρα πριν κλείσουν τα εκλογικά κέντρα η συμμετοχή είχε διαμορφωθεί στο 34,76%. Σε απόλυτους αριθμούς ψήφισαν περίπου 621 χιλιάδες πολίτες, ενώ το κυβερνητικό στρατόπεδο χρειαζόταν συμμετοχή τουλάχιστον 900 χιλιάδων.

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε απόλυτη βεβαιότητα για νίκη του «Ναι» έστω και με συμμετοχή που ακυρώνει το δημοψήφισμα, προσθέτοντας αιχμηρά ότι το στρατόπεδο που στηρίζει την λύση του ονοματολογικού επικράτησε παρά το οργανωμένο μποϊκοτάζ εκ μέρους της αντιπολίτευσης.

Υπογράμμισε πως είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια για ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO, για τα οποία η κύρωση των Πρεσπών είναι αναγκαία προϋπόθεση.

Πηγή: www.skai.gr/Φωτογραφία: AP Photo/Boris Grdanoski