Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Πελοπόννησος -Πλημμύρες, καταστροφές

Πελοπόννησος.- Τεράστια προβλήματα προκάλεσε στην Πελοπόννησο ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς», που έπληξε ιδιαίτερα τους νομούς Αργολίδας και Κορίνθου αλλά και την Μάνη.

Πλημμύρες από ποτάμια που υπερχείλισαν, εκκενώσεις οικισμών και χάος στην κυκλοφορία, ήταν μερικά από όσα βίωσαν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου.

Τατούλης: Να κηρυχθεί η Περιφέρεια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Με δήλωση του στο ΣΚΑΪ, ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ζήτησε από την κυβέρνηση να κηρύξει τις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου από το φαινόμενο “Ζορμπάς” σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο κ. Τατούλης ζήτησε επίσης να αρχίσει άμεσα η καταμέτρηση των ζημιών. Μάλιστα, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «υπάρχει, επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο και τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να γίνει άμεσα η καταγραφή και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί».

Μεγάλες οι ζημιές στην Κορινθία

Ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αγγελος Παπαγγελόπουλος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι αρκετά μεγάλες οι ζημιές, λόγω των πλημμυρών, που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις υπερχειλίσεις ποταμών και χειμάρρων στους δήμους Σικυωνίων, Βέλου – Βόχας και Ξυλοκάστρου στην Κορινθία.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «σε λίγη ώρα θα συνεδριάσει το τοπικό συντονιστικό όργανο, προκειμένου να γίνει μία πρώτη καταγραφή των ζημιών, σύμφωνα με την ενημέρωση που θα γίνει από τους δημάρχους και την Πυροσβεστική.»

25 σπίτια πλημμύρισαν στο Αργος

Σύμφωνα με όσα είπε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, τα εντονότερα προβλήματα, λόγω πλημμυρών, καταγράφονται στην περιοχή του ‘Αργους και της Νέας Κίου», προσθέτοντας ότι «υπάρχει ακόμα επικινδυνότητα, διότι βρέχει στα βουνά.»

Όπως πρόσθεσε, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την Πυροσβεστική, τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει στο ‘Αργος, φθάνουν περίπου τα 25», διατυπώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι «αύριο το πρωί πιθανόν ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος.»

Οι πλημμύρες, όπως ανέφερε, «προκλήθηκαν από τις μεγάλες ποσότητες του νερού που κατέβασαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα ποτάμια Ξεριάς και Πάνιτσα», προσθέτοντας ότι «τα είχαμε καθαρίσει πριν από λίγες ημέρες.»

Τελικά, συνέχισε, «το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στην εκβολή του ποταμού Ξεριά το αντιμετωπίσαμε με την διοχέτευση του νερού σε γειτονικά χωράφια, ώστε να εκτονωθεί το φαινόμενο».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Αργολίδας, αλλά υπάρχει συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ και συνεργεία εργάζονται και αποκαθιστούν την ηλεκτροδότηση.»

Όσον αφορά στην πληροφορία για αγνοούμενο στην περιοχή της Νέας Κίου, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα, διότι βρέθηκε άμεσα, καθώς είχε πάει να δει σε ποια κατάσταση ήταν το χωράφι του.»

Τεράστιες καταστροφές στην Αργολίδα

Τεράστιες είναι οι καταστροφές στην Αργολίδα καθώς πλημμύρες «σαρώνουν» την περιοχή.

Από την έντονη βροχόπτωση, έχουν ξεχειλίσει τρία ποτάμια, Ο οικισμός Νέα Κίος εκκενώνεται ενώ βρέθηκε, ευτυχώς, λίγο μετά τις 20:00 ο άνδρας που αγνοούνταν και τον αναζητούσε η πυροσβεστική.

Η πυροσβεστική επιχείρησε επίσης στον δρόμο από Μύλους προς Κιβέρι σε οικία όπου κινδύνευσαν άτομα καθώς το ποτάμι που περνάει στην περιοχή «έσπασε» και τα νερά έχουν κατακλύσει τον δρόμο εγκλωβίζοντας αυτοκίνητα στα οποία βρίσκονται άνθρωποι

ΕΛ.ΑΣ: Αποφύγετε την κυκλοφορία προς το Αργος

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η κυκλοφορία οχημάτων προς το Άργος Αργολίδας, προληπτικά, εξαιτίας μεγάλου όγκου υδάτων που υφίσταται στην περιοχή. Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις του προσωπικού των Υπηρεσιών Τροχαίας.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για την Κυριακή (30/9)
Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες της Κυριακής την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

Σοκ προκαλούν τα βίντεο από τις πλημμύρες στην Πελοπόννησο.

Η μανία του κυκλώνα «Ζορμπά» έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα σε Άργος, Κόρινθο και Αρκαδία.

Πολλά ποτάμια έχουν ξεχειλίσει λόγω της κακοκαιρίας, πλημμυρίζοντας δρόμους, χωράφια, ακόμη και σπίτια. Μάλιστα από τον κυκλώνα, ήδη το Κιάτο έχει πλημμυρίσει και το Ξυλόκαστρο απειλείται απο την υπερχείλιση του Σύθα.

Ο κεντρικός δρόμος του Κιάτου, στο κέντρο της πόλης έχει μετατραπεί σε χείμαρρο.

Πολλά σοβαρά προβλήματα και στα Δολιανά Αρκαδίας. Σε οριακό επίπεδο βρίσκονται τα ποτάμια της ευρύτερης περιοχής.

Στο Αργος πέρα από το ποτάμι Ξεριά, έχει ξεχειλίσει και το ποτάμι στον Μαλαχιά και το ποτάμι στην Νέα Κίο, με αποτέλεσμα η πυροσβεστική να δέχεται δεκάδες κλήσεις.

Πλημμύρες στο Ξυλόκαστρο

Εξάλλου, πλημμύρες έχουν προκληθεί στην πόλη του Ξυλοκάστρου, αλλά και σε άλλες περιοχές του δήμου, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ηλίας Ανδρικόπουλος, «έχουμε σοβαρά προβλήματα και έχουμε δεχθεί, ως δήμος, περισσότερες από 100 κλήσεις από συμπολίτες μας, που μας ζητούν βοήθεια.» Επίσης ανέφερε ότι «έχουν πλημμυρίσει αρκετά σπίτια όχι μόνο στο Ξυλόκαστρο, αλλά και στις περιοχές Μελίσσι, Καμάρι, Λουτρό, Ρίζα και γενικά σε όλο το παραλιακό μέτωπο.»

Ακόμη, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «εξ αιτίας των βροχοπτώσεων έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στους δρόμους και στις υποδομές.»

Στο μεταξύ η Πυροσβεστική έχει δεχθεί αρκετές κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και αναμένεται η ενίσχυση των δυνάμεων.

Κλειστή η Αθηνών-Κορίνθου

Διακοπή της κυκλοφορίας στην Πατρών- Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα σημειώθηκε το απόγευμα για περίπου 45 λεπτά, με αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία των οδηγών που ταξιδεύουν μέσω της Ολυμπίας οδού.

Η διακοπή οφείλονταν σε μεγάλες ποσότητες λάσπης στον δρόμο στο 107χλμ. λίγο μετά τον κόμβο του Ξυλοκάστρου.

Μεγάλα προβλήματα στην Κορινθία

Πολλά προβλήματα σε κοινότητες του δήμου Βέλου – Βόχας Κορινθίας έχουν δημιουργήσει οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών και οι υπερχειλίσεις ποταμών και χειμάρρων, ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος, Αννίβας Παπακυριάκος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «έχουν πλημμυρίσει σπίτια στις περιοχές Βραχάτι, Ευαγγελίστρια, Κοκκώνι, Νεράτζια, Πουλίτσα κ.α,» προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε με μηχανήματα του δήμου και ιδιωτών να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα.»

Επίσης, είπε ότι «η πολιτική προστασία κάνει ότι μπορεί, αλλά έχει να αντιμετωπίσει και άλλα παρόμοια προβλήματα στην Κορινθία».

Διεκόπη για ώρες η κυκλοφορία στην παλαιά Ε.Ο Αθηνών-Κορίνθου

Διακόπηκε, νωρίς το απόγευμα, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου, από το 54-ο έως το 57-ο χλμ, στο ύψος της Κινέττας, λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Λίγο πριν τις 21:00 αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία κυκλοφορία των οχημάτων στο ύψος της Κινέττας, που είχε διακοπεί λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Κλειστή η Ε.Ο. Κορίνθου – Καλαμάτας, εγκλωβισμένοι οδηγοί

Λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων στην Πελοπόννησο, έκλεισε η Ε.Ο Κορίνθου-Καλαμάτας στη σήραγγα της Νεστάνης λόγω πλημμύρας αλλά και στο Αρτεμίσιο λόγω κατολίσθησης.

Διεκόπη ο προαστιακός μεταξύ Κορίνθου-Κιάτου

Eκτός λειτουργίας λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας στην περιοχή της Κορίνθου έχει τεθεί η γραμμή του προαστιακού σιδηροδρόμου μεταξύ Κορίνθου και Κιάτου, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα δρομολόγια.

H TPAINOΣE μετακινεί τους επιβάτες στο τμήμα Πάτρα -Κιάτο -Κόρινθο και αντίστροφα με λεωφορεία.

Προβλήματα στη Δυτική Μάνη

Στις παραλιακές περιοχές του δήμου Δυτικής Μάνης επικεντρώνονται τα σημαντικότερα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας, όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ιωάννης Μαραμπέας.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος είπε ότι «λόγω του μεγάλου κυματισμού έκλεισαν παραλιακοί δρόμοι, αλλά μηχανήματα του δήμου εργάζονται για να απομακρύνουν τα φερτά υλικά.»

Επίσης, ανέφερε ότι «έχουν προκληθεί ζημιές σε προβλήτα στο λιμάνι της Καρδαμύλης, ενώ βυθίστηκε ένα αλιευτικό σκάφος στην Στούπα.»

Όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε οικισμούς, λόγω πτώσης δέντρων, αλλά συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ εργάζεται για την αποκατάσταση των βλαβών», προσθέτοντας ότι «δίνεται βαρύτητα και στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε αντλιοστάσια.»

Επίσης, ο δήμαρχος τονίζει ότι «μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε αν υπάρχουν και σε ποια έκταση ζημιές στο αγροτικό δίκτυο».

Πηγή- iefimerida.gr/Φωτογραφίες:argolikeseidiseis.gr, Intimenews/ ΑΠΕ-ΜΠΕ, argonafplia.gr