Ζάεφ: “είναι συμφέρουσες οι συνθήκες, στην Ελλάδα βρίσκονται στην εξουσία οι Αριστεροί”…

Βερολίνο.- Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Franfurter Allgemeine Zeitung που αναφέρεται στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων με τα Σκόπια για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του ονόματος, παρουσιάζει τον κ. Ζάεφ να προτρέπει μέλη της κυβέρνησής του και τον Πρόεδρο της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, |”να βιαστούν” για την εξεύρεση λύσης,όσο στην κυβέρνηση της Ελλάδος βρίσκονται αριστεροί: “Προς το παρόν είναι συμφέρουσες οι συνθήκες, στην Ελλάδα βρίσκονται στην εξουσία οι Αριστεροί”.  Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου,  προσπερνώντας την όλο σημασία επισήμανση του Πρωθυπουργού των Σκοπίων, επιτίθεται  …στη Νέα Δημοκρατία για δύο συναντήσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για μια και μοναδική συνάντηση με τον Ζόραν Ζ;άεφ, η οποία ήταν τυχαία και δημόσια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συναντήσεις φέρονται να έχουν πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Μάιο του 2018 προκειμένου να τον ενημερώσει, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ποια είναι η θέση των Ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της “διαμάχης για την ονομασία”. Το σύνολο των πληροφοριών προκύπτει από 19σέλιδη «αυστηρά εμπιστευτική» έκθεση της ΠΓΔΜ την οποία επικαλείται η FAZ.

Συγκεκριμένα, γράφει η FAZ:

«Αυστηρά εμπιστευτικά στενογραφήματα αποδεικνύουν πώς Ελλάδα και Μακεδονία προσπαθούσαν επί μήνες να επιλύσουν τη μεταξύ τους διένεξη για το ονοματολογικό. Και ο φόβος έναντι των ρωσικών προσπαθειών παρέμβασης έπαιξε έναν ρόλο στην εν λόγω διαδικασία. Στις 31 Ιανουαρίου 2018, η πολιτική ηγεσία της “Μακεδονίας” συναντήθηκε για μια σημαντική συνεδρία.

Σύμφωνα με το 19σέλιδο έγγραφο πρακτικών της συνάντησης, στη συνομιλία συμμετείχαν όλοι οι σημαντικοί πολιτικοί του βαλκανικού κράτους: Ο πρόεδρος της “Μακεδονίας” Γκιόργκι Ιβανόφ, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και η υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, καθώς και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο πάλαι ποτέ επικεφαλής ομάδων ανταρτών, Αλί Αχμέτι.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο Zάεφ τούς προτρέπει να βιαστούν: “Προς το παρόν είναι συμφέρουσες οι συνθήκες, στην Ελλάδα βρίσκονται στην εξουσία οι Αριστεροί”. Όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα ήξεραν τι εννοούσε με αυτό: Όσο στην Αθήνα κυβερνούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του “Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ”, υπάρχει σημαντική πιθανότητα για την επίτευξη συμβιβασμού. Εάν ο Τσίπρας χάσει τις εκλογές τον επόμενο χρόνο, όπως αναμένεται να συμβεί, το παράθυρο ευκαιρίας κινδυνεύει να ξανακλείσει, διότι τότε το συντηρητικό κόμμα της “Νέας Δημοκρατίας” θα αναδειχθεί πιθανότατα ισχυρότερη πολιτική δύναμη. Ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μεν ένας φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για τον λόγο αυτό αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας.

Αυτό του είπε και ο Τσίπρας, ενημερώνει ο Ζάεφ: “(Ο Τσίπρας) Δεν αναμένει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πλήρως εποικοδομητική, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει πόντους σε πολιτικό επίπεδο”. Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης στην πραγματικότητα δεν ανήκει στους οπαδούς της σκληρής γραμμής και αναζητά τις συνομιλίες με τους “Μακεδόνες” αποδεικνύεται παρασκηνιακά. Όπως δηλώνει ο Ζάεφ, ο Μητσοτάκης του είχε στείλει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017 την έμπιστή του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των Ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της “διαμάχης για την ονομασία”».

Το σύνολο των πληροφοριών προκύπτει από 19σέλιδη «αυστηρά εμπιστευτική» έκθεση της ΠΓΔΜ την οποία επικαλείται η FAZ.

Μάλιστα σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι ακολούθησε και δεύτερη συνάντηση της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζάεφ, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στις 19 Μαΐου 2018, κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στη χώρα του.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται να λέει: “Στις Βρυξέλλες είχα μία συνάντηση με μία σημαντική εκπρόσωπο της ΝΔ, τη Μαρία Σπυράκη, η οποία μου έστειλε χαιρετισμούς από τον κ. Μητσοτάκη. Μου είπε ότι έχει σημασία πως θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι στην Μακεδονία (σ.σ ελληνική) και αυτό εξαρτάται από τον Καμμένο. Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα”.