Επιμένει η ΓΓΑΕ στο “Διασπορά” για τον Ελληνισμό του Εξωτερικού/ ΣΧΟΛΙΑ ΡΗΡ

Από το ΑΠΕ ήρθε η είδηση ότι ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος πρότεινε, και οι αντιπροσωπείες εννέα χωρών, οι περισσότερες επιρροής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, την υιοθέτηση του  όρου«Διασπορά» αντί του “expatriate”.  Η πρόταση του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού έγινε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ομόφωνα δεκτή από τις αντιπροσωπείες Εσθονίας, Γεωργίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Ιρλανδίας, Ισραήλ, Λετονίας, Πολωνίας και Ρουμανίας που έλαβαν μέρος στις εργασίες του Forum of Diaspora Policy Planners, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους, 3-5 Οκτωβρίου 2018.

ΣΧΟΛΙΟ PANHELLENIC POST:  Το σκεπτικό της αποδοχής (προφανώς και της πρότασης)  υποστηρίζει ότι  η λέξη “Διασπορά” περιλαμβάνει όλες τις ομάδες πολιτών που έφυγαν από την χώρα τους για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ανά ιστορική περίοδο και είναι ο πλέον αντιπροσωπευτικός του άρρηκτου δεσμού των μελών της “Διασποράς” με τη μητέρα Πατρίδα. Τόσο η πρόταση του κ. Κόκκινου όσο και η “ομόφωνη” αποδοχή των εννέα χωρών, κατά την άποψή μας, είναι ένα μεγάλο λάθος.

Με εξαίρεση τους Ισραηλίτες, που μέχρι και πρόσφατα, (Μάϊος 1948) δεν είχαν Κράτος, και ζούσαν όλοι στην “διασπορά”, και άρα, δικαιούνται τον όρο, η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν έχει Έλληνες στην “διασπορά”. Οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν δημιουργήσει πατρογονικές εστίες σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως Ασία, Ευρώπη, ενώ έχουν ενσωματωθεί σε κοινωνίες όπως των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, και άλλοι ζουν σε οργανωμένες Ελληνικές Κοινότητες σε χώρες όπως η  Αυστραλία. Επομένως, ούτε το “expatriate” αντιπροσωπεύει την περίπτωση ούτε φυσικά το “Διασπορά”. Το μόνο που μπορεί να αποδώσει σωστά  τους Έλληνες που ζουν εκτός των φυσικών ορίων της Ελλάδος είναι το “Έλληνες του Εξωτερικού”. Μαζί δε με τους Ελλαδίτες, αποτελούν τον Οικουμενικό Ελληνισμό.

Κρίμα που η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (sic) προωθεί το αδόκιμο “Διασπορά”, το προτείνει, το προπαγανδίζει και, εν τέλει, φαίνεται και να το επιβάλει.

Μ. Κόκκινος: Μέγιστη προτεραιότητά μας η στήριξη της ελληνικής Διασποράς

Κατά τα άλλα, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις ιστορικές ρίζες και καταβολές της Ελληνικής Διασποράς που ζει και λειτουργεί πλέον σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον αριθμούσα εκατομμύρια άτομα ελληνικής καταγωγής σε περίπου 140 χώρες ανά τον κόσμο.

Ο Μ. Κόκκινος, σύμφωνα με πηγές της ΓΓΑΕ, ανέδειξε το έργο και την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης που μέσω των μηχανισμών εφαρμογής και ανάπτυξής της από την αρμόδια υπηρεσία και των 3000 περίπου οργανισμών- συμπεριλαμβανομένων των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων θεσπισθέντων ενώσεων, συλλόγων, οργάνων- προωθεί μία ολοκληρωμένη πολιτική ανταποκρινόμενη στην εκπλήρωση των αναγκών και των προσδοκιών των Ελλήνων της Διασποράς, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις του παρόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό ο Μ. Κόκκινος παρουσίασε τους άξονες και τους σκοπούς της βασικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ των Ελλήνων της Διασποράς. Πολιτική υποστήριξης και προώθησης των συμφερόντων τους, ενίσχυσης της πολιτιστικής τους ταυτότητας, στήριξης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και των συναφών δικτύων. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου υποστήριξης των κοινοτήτων της Ελληνικής Διασποράς που προωθεί ως μέγιστη προτεραιότητα η ελληνική κυβέρνηση, της μέριμνας και της ενίσχυσης που συνεχίζει να προσφέρει στα μέλη τους και εξήρε τις πρωτοβουλίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά που εστιάζονται στην πεποίθησή του ότι όλοι οι Έλληνες της αλλοδαπής μπορούν να αποβούν οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας στη διαμόρφωση των θέσεων και της τοπικής κοινής γνώμης των χωρών διαβίωσης επί θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ PANHELLENIC POST: Πολλές φορές έχουμε γράψει, πόσο θα ήταν χρήσιμο η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού να κάνει έναν δημόσιο απολογισμό του έργου της όλα τα χρόνια, ιδιαίτερα όμως, τα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με στοιχεία, διευθύνσεις και ονόματα.  Και, φυσικά, όχι με γενικότητες του τύπου “στήριξη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού”,  το οποίο, φεύ, από το 2010 είναι ανενεργό, ακέφαλο και ουσιαστικά ανύπαρκτο!!! Με ή χωρίς “στήριξη” από την ΓΓΑΕ!

Τέρενς Κουίκ

Τέλος, ιδιαίτερη απήχηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε η ενημέρωσή του, σχετικά με την πρωτοβουλία του Έλληνα ΥΠΕΞ για την ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας, στο θέμα της Διασποράς (sic), μέσω των μνημονίων συνεργασίας με την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Αρμενία και το Ισραήλ, των οποίων τις σημαντικές πρωτοβουλίες και την στενή παρακολούθηση έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ. Όπως επίσης και των μνημονίων των τριμερών συνεργασιών, που στοχεύουν στην ενίσχυση του δυναμικού της Διασποράς και αποσκοπούν στην προώθηση προτεραιοτήτων κυρίως στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της νεολαίας και του πολιτισμού.

Η φωτογραφία από το FB/FOTO VILNIOUS