O Ελληνικός Κυπριακός Ουγγρικός Σύλλογος Φιλίας, για τον μακαριστό Μιχαήλ

Βουδαπέστη.- Στις 18 Οκτωβρίου  2011 κοιμήθηκε ο  Μακαριστός Μητροπολίτης   Αυστρίας  Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ. Και στις 18 Οκτωβρίου 2018 συμπληρώνονται οκτώ χρόνια από την κοίμηση του.

Σήμερα στις 14-10-2018  στην ορθόδοξη εκκλησία  Βουδαπέστης «Της του Θεού Σοφίας» παρακολούθησα την Θεία λειτουργία που τέλεσε ο Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας και Εξαρχίας  Ουγγαρίας Παϊσιος. Στο τέλος της λειτουργίας από δική του πρωτοβουλία πραγματοποίησε επιμνημόσυνο δέηση για το Μακαριστό Μητροπολίτη Μιχαήλ καθώς πλησιάζει η ημέρα θανάτου του πριν από οκτώ χρόνια.

Θα ήθελα να θυμίσω σε όλους τους απόντας το έργο που πραγματοποιήσαμε μαζί του για την ανάδειξη του ορθόδοξου Ελληνισμού της Εξαρχίας.

Κανένας  δεν μπορεί να ξεχάσει την επισκοπική πορεία του που είχε  ο Μακαριστός Μιχαήλ, αγάπησε  πολύ  το ποίμνιο  του,  αν και ήταν μικρό,  τον αγάπησε και εκείνο εγκάρδια.  Δυστυχώς  και σήμερα παραμένει μικρό χωρίς καμία υποστήριξη από τους απογόνους των πολιτικών προσφύγων με πάρα πολύ μικρές εξαιρέσεις.

Αγαπούσε τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, το Άγιο Όρος, την Ελλάδα και την Αυστρία. Διατηρούσε άσβηστα  τα καντήλια των ναών της ελληνικής διασποράς και ειδικότερα στην Εξαρχία της Ουγγαρίας. Είχε  μεγάλη καρδιά, συνέπεια, ήταν έντιμος  με  αδαμάντινο ήθος και   με απλές αλλά βαθυστόχαστες σκέψεις, ευρύτητα πνεύματος. Χαιρόταν  όταν μπορούσε να βοηθά.

Ήταν αυτός  που ανέστησε εκ της στάχτης την Ουγγρική  Ορθόδοξο Εκκλησία και το µόνο που δεν πρόλαβε να δει ήταν η επιστροφή της ορθοδόξου εκκλησίας της Κοιμήσεως  της Θεοτόκου στην Βουδαπέστη υπό το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο, η οποία  και σήμερα  βρίσκεται υπό το Ρωσικό Πατριαρχείο Παράνομα.

Ο Μακαριστός Μιχαήλ υπήρξε ένας εκ των διαπρεπέστερων Ιεραρχών της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.-

Είναι ο πρώτος Μητροπολίτης που επισκέφτηκε το χωριό Μπελογιάννη και βλέποντας την έλλειψη Ιερού Ναού ,έκτισε  εκκλησία ανταποκρινόμενος στο   αίτημα  των κατοίκων του χωριού για την δημιουργία Ιερού Ναού.    Και  πάντα έλεγε όταν κάποτε   λείψουν οι Έλληνες κάτοικοι,   η εκκλησία αυτή θα μαρτυρά στις  επόμενες  γενεές ότι από  εδώ πρώτα πέρασε ο  Εθνικός Ευεργέτης Σίνας και ακολούθησαν Ορθόδοξοι Έλληνες.

Ήταν αυτός που µε την βοήθεια του Μακεδονικού ∆ιαπολιτιστικού Συλλόγου Βουδαπέστης, του Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας και της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Κοινότητας, αποκατέστησε µε πρωτοβουλία του το Ελληνικό Κοιμητήριο των προγόνων µας  στην Βουδαπέστη του 17ου  και 18ου  αιώνα.

Ήταν ο πρωτεργάτης της Μεγάλης Έκθεσης «Ελληνική Κληρονομιά. Η Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία 17ος-19ος Αιώνας.»

Πάντα  όλα αυτά τα  έργα  θα φωτίζουν  την παρουσία των Ελλήνων της Ουγγαρίας.

«Μνήσθητι, Κύριε, του δούλου Σου Μιχαήλ Αρχιερέως».

Βουδαπέστη 2018-10-14

Σταματόπουλος Βασίλειος

Πρόεδρος

Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας