Η ελληνική γλώσσα σε τέσσερα Προνήπια της Βικτώριας

Η Ελληνική γλώσσα θα διδάσκεται σε τέσσερα Προνήπια της Βικτώριας. Δύο Προνήπια ακόμα, αυτό του ιδιωτικού σχολείου Alphington Grammar στο ομώνυμο προάστιο, και αυτό που λειτουργεί στον δημόσιο Παιδικό Σταθμό Clever Kids, στο προάστιο Ashburton, από την επόμενη χρονιά θα εισάγουν στο πρόγραμμά τους μαθήματα Ελληνικής γλώσσας.

Η κυβέρνηση της Βικτώριας ενίσχυσε επίσης οικονομικά και δύο ακόμα Προνήπια που ήδη διδάσκουν την Ελληνική γλώσσα, αυτό του Παιδικού Σταθμού Alpha Children’s Centre και αυτό του Oakleigh Grammar.

Η ανακοίνωση των Προνηπίων που επιλέχθηκαν, έγινε από την υπουργό Προσχολικής Εκπαίδευσης της Βικτώριας, Τζένη Μικάκου, και σηματοδοτεί την έναρξη της υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος εκμάθησης δεύτερης γλώσσας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Daniel Andrews, λίγο μετά την επιστροφή του από την Ελλάδα πριν από περίπου ένα χρόνο, είχε εξαγγείλει ότι η Ελληνική γλώσσα ως μάθημα θα εισαχθεί σε 6 συνολικά Προνήπια της Μελβούρνης.

Εντούτοις, σε αυτήν την φάση τουλάχιστον η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Ελληνική γλώσσα θα βρίσκεται σε τέσσερα Προνήπια της Πολιτείας.

Τα μαθήματα ξένων γλωσσών εντάσσονται στο πρόγραμμα 150 Προνηπίων της Βικτώριας και θα παρακολουθηθούν από 3.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας που, εκτός από την Ελληνική -της οποίας θα πρέπει η παρουσία είναι περιορισμένη- θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με άλλες 10 περίπου γλώσσες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Ισπανική, η Ιαπωνική, η Ιταλική, η Γαλλική, μια από τις γλώσσες των Αυτοχθόνων της Αυστραλίας, η Αραβική, η Κινεζική (Μανδαρίνικη) και η Auslan (Αυστραλιανή Γλώσσα των Νευμάτων που χρησιμοποιείται από άτομα με σοβαρά προβλήματα ακοής).

Η κινεζική, η γλώσσα των Αυτοχθόνων της Αυστραλίας και η Auslan είναι αυτές που έχουν την μεγαλύτερη παρουσία στο πιλοτικό πρόγραμμα με την κινεζική να εντάσσεται στο πρόγραμμα 31 Προνηπίων, την γλώσσα των Αυτοχθόνων σε 29 Προνήπια και την Auslan σε 26.

Σε δηλώσεις της μετά τη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης η ομογενής υπουργός, Τζένη Μικάκου, εξήρε την επαφή των παιδιών προσχολικής ηλικίας με μία δεύτερη γλώσσα.

«Γνωρίζουμε ότι η εκμάθηση μιας άλλης γλώσσας έχει πολλά οφέλη καθώς βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και βοηθά τα παιδιά να μάθουν καλύτερα αγγλικά. Αυτό το πρόγραμμα δεν υπάρχει σε καμία άλλη Πολιτεία της χώρας και θα ευεργετήσει σημαντικά τους μαθητές της Βικτώριας» είπε η Μικάκου.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής στο Oakleigh Grammar o ομογενής βουλευτής της περιοχής Στιβ Δημόπουλος δήλωσε:

«Από το «γειά σας» στο «ni hao»- δίνουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να βυθιστούν στις υπέροχες γλώσσες του κόσμου και είναι εξίσου υπέροχο ότι τα παιδιά Oakleigh θα είναι από τα πρώτα που θα επωφεληθούν από αυτό το εκπληκτικό πρόγραμμα».

neoskosmos.com

Φωτογραφία: H ομογενής υπουργός Προσχολικής Εκπαίδευσης, Τζένη Μικάκου, με τον ομογενή βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Oakleigh, Στιβ Δημόπουλο, τον διευθυντή του Oakleigh Grammar, Mark Robertson και τον πρόεδρο της Κοινότητας Oakleigh, Άγγελο Σαρδέλη