Νέο μήνυμα ΗΠΑ για την τουρκική προκλητικότητα κατά Αθήνας – Λευκωσίας

Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα και η Κύπρος στον στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο εξήγησε ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council στην Ουάσινγκτον, την ώρα που η Άγκυρα δημιουργεί σκηνικό έντασης στη Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πολύ σημαντικές στη στρατηγική μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε τον αμερικανικό-ελληνικό στρατηγικό διάλογο, θα ταξιδέψω στην Κύπρο σε λίγες μέρες και αυτό που πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε είναι οι ΗΠΑ να είναι περισσότερο παρόντες όχι μόνο σε διμερές επίπεδο με τις χώρες αυτές, αλλά και στον διάλογο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ» τόνισε ο Γουές Μίτσελ, ενώ πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι είναι καλό να δούμε την Ανατολική Μεσόγειο ως μια μεθόριο και μια πολύ ευάλωτη μεθόριο. Έχουμε την ενισχυμένη παρουσία της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολήσει το γεγονός ότι το Ιράν θέλει επίσης ένα παράθυρο στη Μεσόγειο. Συνεπώς, εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων με τις σταθερές δημοκρατίες στην περιοχή αυτή».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ότι είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού ανάμεσα σε δύο δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, λέγοντας πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την επιθυμία του λαού της ΠΓΔΜ για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

«Ήμουν πρόσφατα στα Σκόπια και θα έλεγα ότι η ΠΓΔΜ έχει μια εκλεγμένη κυβέρνηση που μετά από πολλή σκληρή δουλειά ανέπτυξε μια πιθανή συμφωνία με μια άλλη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Και αν η βούληση του ‘μακεδονικού’ λαού φαίνεται να κινείται προς μια συμμαχία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αυτό το υποστηρίζω. Δεν πρόκειται να πω στη ‘Μακεδονία’, τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή της, ότι δεν πρέπει να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Κοιτάξτε τη ρωσική επιρροή στο έδαφος της ‘Μακεδονίας’ και το μήνυμα που στέλνει για την πορεία της στο ΝΑΤΟ» ανέφερε, εξαπολύοντας επίθεση κατά της Μόσχας.

«Νομίζω ότι είναι εντελώς υποκριτικό από την πλευρά της Ρωσίας να το παρουσιάζει ως ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας. Όταν πρόκειται στην πραγματικότητα για την ρητή και αποδεδειγμένη βούληση του λαού της ‘Μακεδονίας’ να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Επομένως, δεν βλέπω καμία ένταση. Υποστηρίζω την κατεύθυνση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Νομίζω ότι το γεγονός ότι τόσο οι ‘Μακεδόνες’ όσο και οι Έλληνες, ορισμένων συγκεκριμένων πολιτικών πεποιθήσεων, σκέφτονται ότι έκαναν μια κακή συμφωνία, είναι μια ένδειξη ότι είναι μια καλή συμφωνία» υποστήριξ