Μπαράζ αντιδράσεων και ερωτημάτων μετά τη δήλωση Κοτζιά για τα χωρικά ύδατα

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για επικείμενη επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια από τους Οθωνούς έως τα Αντικύθηρα. Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως το σχετικό προεδρικό διάταγμα είναι έτοιμο, ενώ για το τμήμα ανάμεσα στα Αντικύθηρα και την Κρήτη απομένει επανέλεγχος από διεθνείς χαρτογράφους.

Για έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης, κατηγορεί την κυβέρνηση ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατία Γιώργος Κουμουτσάκος.

Κάνει λόγο για πρόχειρη και αποσπασματική ανακοίνωση για μια σημαντική εξέλιξη στην εξωτερική πολιτική, προσθέτοντας σκωπτικά πως η προαναγγελία που έγινε με την ευκαιρία της τελετής για την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Εξωτερικών αντί για κάποιο καταλληλότερο φόρουμ.

«Παχιά λόγια και μεγαλαυχία άμα τη αποχωρήσει δεν μετρούν», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, αρμόδιος για εξωτερική πολιτική στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος αμφισβήτησε την όλη στρατηγική του κ. Κοτζιά, η οποία προβλέπει σταδιακό ορισμό θαλάσσιων ζωνών με γειτονικές χώρες πλην της Τουρκίας, η οποία απειλεί με πόλεμο εάν η Αθήνα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια που είναι σήμερα.

«Η μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί ‘ειδικών συνθηκών’ στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων», ανέφερε στο Facebook ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σημειώνει πως τέτοιες κινήσεις που απασχολούν την εθνική πολιτική επί 45 χρόνια και δεν είναι δυνατό να εξαγγέλλονται υπό τέτοιες ενδοκυβερνητικές συνθήκες ούτε να λειτουργούν ως «επικοινωνιακό αντίβαρο».

H Ένωση Κεντρώων από την πλευρά της ανακοίνωσε πως «κάθε αλλαγή στην εξωτερική πολιτική προϋποθέτει σύμφωνη γνώμη των πολιτικών αρχηγών και ενημέρωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας».

Εκτιμά ότι η κυβέρνηση «ακολουθεί οδό που γεννά περιπέτειες και λειτουργεί σαν τυφλό όργανο των ΗΠΑ».

Πηγή: skai.gr