Η ιστορία των ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία θα διασωθεί

Μελβούρνη.- Ένα τεράστιο έργο, η ψηφιοποίηση των έντυπων εκδόσεων του «Νέου Κόσμου» εξαγγέλθηκε την Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Ελληνικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.Όπως δήλωσε ο διευθυντής του «Νέου Κόσμου», Χριστόφορος Γκόγκος, στην ομιλία του, κατά την διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε, εν συντομία, στην πορεία της εφημερίδας και την προσωπική του σχέση με αυτήν (μιας και την ξεκίνησε ο πατέρας του, Δημήτρης Γκόγκος), πρόκειται για το επικό ταξίδι της μετανάστευσης και της εγκατάστασής μας στην Αυστραλία που έχει καταγραφεί αντικειμενικά, με κάθε λεπτομέρεια αλλά και με ευαισθησία, στις σελίδες της εφημερίδας.
Η ψηφιοποίηση θα αφορά τις έντυπες εκδόσεις μας από το 1957 που ξεκίνησε η εφημερίδα.

Από αριστερά, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Δημήτριος Μιχαλόπουλος, η ομογενής υπουργός Νεότητας και Προσχολικής Εκπαίδευσης κυρία Τζένη Μικάκου (η οποία εκπροσώπησε τον πολιτειακό πρωθυπουργό κ. Ντάνιελ Άντριους), ο διευθυντής του “Νέου Κόσμου” κ. Χριστόφορος Γκόγκος, ο υπουργός Εμπορίου κ. Φίλιπ Δαλιδάκης, ο βουλευτής Όκλι κ. Στιβ Δημόπουλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης. Φώτο: Κώστας Ντεβές

Με απλά λόγια, ό,τι τυπώθηκε στις σελίδες της (ειδήσεις, φωτογραφίες, διαφημίσεις, τα πάντα) θα ψηφιοποιηθεί.
Τα αρχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο πρώτα μέσω της ψηφιακής έκδοσης της εφημερίδας μας και στη συνέχεια στους ομογενείς που θα επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη στο Ελληνικό Κέντρο (αναμένεται να δημιουργηθεί στον 12ο όροφο).

Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα, αλλά όπως τόνισε ο κ. Γκόγκος, ο «Νέος Κόσμος», μέσω των δυνατοτήτων που του δίνει η τεχνολογία θέλει να αναπτυχθεί και να καλύπτει όλη την διασπορά, όπου Γης.

Η ψηφιοποίηση των αρχείων του «Νέου Κόσμου» κατέστη δυνατή μέσω της (μερικής) χρηματοδότησής της από την πολιτειακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον πολιτειακό υπουργό Πολυπολιτισμού, Robin Scott, «η επένδυση αυτή ουσιαστικά αναγνωρίζει και τη συμβολή του ελληνισμού στην ανάπτυξη της Βικτώριας σε όλους τους τομείς».

Τον πολιτειακό πρωθυπουργό, Daniel Andrews (εκτάκτως, έπρεπε να μεταβεί στην Καμπέρα για την σύσκεψη των πολιτειακών πρωθυπουργών με την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση με αντικείμενο τη μάστιγα της ανομβρίας) εκπροσώπησε η ομογενής υπουργός, Τζένη Μικάκου.

Η κυρία Μικάκου αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο «Νέος Κόσμος» (και στις δυο γλώσσες) για την ενημέρωση της παροικίας, αλλά και της ευρύτερης αυστραλιανής κοινωνίας και στάθηκε ιδιαίτερα και στην προσωπική σχέση της ίδιας με την εφημερίδα και τους δημοσιογράφους της.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι η πολιτειακή κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί να διαθέσει 60.000 δολάρια για την ψηφιοποίηση του «Νέου Κόσμου και, αν επανεκλεγεί, η κυβέρνηση Andrews θα διαθέσει άλλες 90.000 δολάρια, όπως είπε.

«Εδώ και 61 χρόνια ο “Νέος Κόσμος” αποτελεί το εκφραστικό μέσον των Ελλήνων της Αυστραλίας. Είναι υψίστης σημασίας η ιστορία αυτή, έτσι όπως έχει καταγραφεί στις σελίδες του, να διατηρηθεί και να είναι διαθέσιμη στις επόμενες γενιές, αλλά και να γίνει γνωστή στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία» είπε η κυρία Μικάκου.

Στην εκδήλωση της Πέμπτης παρευρέθηκαν δεκάδες ομογενείς. Ανάμεσά τους ο πολιτειακός υπουργός Φίλιπ Δαλιδάκης, ο Εργατικός βουλευτής Στιβ Δημόπουλος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Δημήτρης Μιχαλόπουλος, ο δικαστής Αιμίλιος Κύρου, η πρόεδρος του Victorian Multicultural Commission Ελένη Κάπαλου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης, δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων κ.ά.

Η συνάδελφος Σοφία Τσιμιδοπούλου, που παρουσίασε την εκδήλωση, κάλεσε πρώτο στο βήμα τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, Βασίλη Παπαστεργιάδη, ο οποίος δεν έκρυβε την χαρά του που η Ελληνική Κοινότητα, με μια ιστορία 121 χρόνων, θα στεγάζει στους χώρους της και τα αρχεία του «Νέου Κόσμου» σε ψηφιακή μορφή.

«Πρόκειται για μια επένδυση του «Νέου Κόσμου» στην ιστορία μας, στο παρόν μας αλλά και στο μέλλον μας» είπε ο κ. Παπαστεργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία και στις μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινότητας για δημιουργία βιβλιοθήκης και στην αποκλειστική της συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνη, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, απευθύνει το δικό του χαιρετισμό. Φώτο: Κώστας Ντεβές

Ακολούθως, μίλησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δημήτρης Μιχαλόπουλος, ο οποίος σημειώνοντας ότι είναι και ο ίδιος αναγνώστης της εφημερίδας, υπογράμμισε ότι η εφημερίδα διαβάζεται και στην Ελλάδα και έδωσε τα συγχαρητήριά του για την πρωτοβουλία της ψηφιοποίησης των αρχείων.

Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και η Ελένη Κάπαλου, Chairperson του Victorian Multicultural Commission, η οποία, αναφερόμενη και στην προηγούμενη ιδιότητά της ως εκφωνήτριας ειδήσεων σε αυστραλιανά τηλεοπτικά κανάλια είπε «ότι σε ένα βαθμό όλοι είμαστε μέλη της ευρύτερης οικογένειας του “Νέου Κόσμου” και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι’ αυτή την πρωτοβουλία», ευχόμενη κάθε επιτυχία.

Η Ελένη Κάπαλου, Chairperson του Victorian Multicultural Commission, στο βήμα της εκδήλωσης. Φώτο: Κώστας Ντεβές

Στην δική του ομιλία, ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας, Σωτήρης Χατζημανώλης, υπογράμμισε ότι μέσα από τις σελίδες του «Νέου Κόσμου» καταγράφηκε με κάθε λεπτομέρεια η παροικιακή μας ιστορία.

Και υπογράμμισε: «… όταν μιλάμε για ιστορία δεν αναφερόμαστε μόνο για τον τρόπο με τον οποίο ο “Νέος Κόσμος” κάλυπτε τα γεγονότα στην παροικία μας, την Αυστραλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τον κόσμο. Στις σελίδες του καταγράφεται -σε μεγάλο βαθμό- και η προσωπική ιστορία πολλών από μας. Γεννήσεις, βαπτίσεις, αρραβώνες, γάμοι και, αναπόφευκτα, θάνατοι. Ειδικά τα τελευταία χρόνια…

Πιθανότατα οι πιο νέοι θα βρείτε απίστευτες πληροφορίες για τους γονείς, τις γιαγιάδες και τους παππούδες σας ή άλλα αγαπημένα σας πρόσωπα. Μπορεί και φωτογραφίες από τα πρώτα τους χρόνια στην Αυστραλία».

πηγή:neoskosmos.com