Λύτρωση στο 90’ με Μάνο για τον Ολυμπιακό! Νίκες για Ξάνθη και ΑΕΚ

Γλίτωσε το… έμφραγμα ο Ολυμπιακός! Με γκολ του Μάνου στο 90’, οι «ερυθρόλευκοι» κατέβαλαν την αντίσταση του εξαιρετικά διαβασμένου Απόλλωνα (1-0) και παραμένουν ζωντανοί στη διεκδίκηση της κορυφής.

Οι «ερυθρόλευκοι» τα βρήκαν κάτι παραπάνω από… σκούρα κόντρα στον εξαιρετικά διαβασμένο Απόλλωνα του Γιάννη Μαντζουράκη, αλλά τελικά, ο μοναδικός σέντερ-φορ που έχει απομείνει στο ρόστερ και σήμερα ήρθε από τον πάγκο, Δημήτρης Μάνος, έδωσε τη λύση.

Ο περσινός πρώτος σκόρερ της Football League στο 90′ με… σεντερφορίσια κίνηση λύτρωσε τον Ολυμπιακό (1-0) και διατηρεί ακέραιες τις ελπίδες της ομάδας του για τη διεκδίκηση της κορυφής.

Κακή η εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου για τους «ερυθρόλευκους» που ουσιαστικά έπαιζαν χωρίς επιθετικό, έχοντας τον Χριστοδουλόπουλο ως επιθετικό, ενώ στο δεύτερο μέρος ανέβηκαν, αλλά χωρίς να δημιουργούν με ευκολία καταστάσεις στην αντίπαλη εστία.

Σαφώς βελτιωμένος ο Απόλλωνας όπως είχε αποδείξει κόντρα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, αλλά παραμένει στο μηδέν.

Παραφωνία της αναμέτρησης ο α’ βοηθός, Χριστάκογλου, που στο πρώτο ημίχρονο ανέκοψε με ανύπαρκτο οφσάιντ τον Χριστοδουλόπουλο, ενώ απέδειξε την πλήρη ανεπάρκειά του στο 83′, όταν ο Ναδάλες έβγαινε απέναντι στον Σα, αλλά υποδείχθηκε οφσάιντ, παρά το γεγονός ότι είχε αρχίσει την προσπάθειά του πίσω από το κέντρο του γηπέδου.

Το ματς

Όποιος είχε δει τα τελευταία ματς του Απόλλωνα με τον Γιάννη Μαντζουράκη, θα μπορούσε εύκολα να αντιληφθεί ότι ο Ολυμπιακός που είχε ματς απαιτήσεων Europa League την Πέμπτη και δεν είχε στην ενδεκάδα του καθαρόαιμο σέντερ φορ, θα δυσκολευόταν αρκετά όχι απλά να βρει το γκολ, αλλά να δημιουργήσει και ευκαιρίες.

Η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιώθηκε και εντός αγωνιστικού χώρου, καθώς ναι μεν ο Ολυμπιακός είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, κάτι που ήταν πολύ αναμενόμενο, αλλά οι προσπάθειες των «ερυθρολεύκων» έπεφταν πάνω στο ανθρώπινο… τείχος του Απόλλωνα, που δεν δυσκολευόταν να αφοπλίσει τον Ολυμπιακό.

Την ίδια στιγμή, ο Χριστοδουλόπουλος ήταν φανερό ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί ως φορ μέσα στην πολυκοσμία και το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι η καλή ευκαιρία του Ολυμπιακό, που ήταν και η μοναδική στο πρώτο ημίχρονο για τους γηπεδούχους σημειώθηκε στο 26’, σε διαδικασία αντεπίθεσης και με ανοργάνωτη την αντίπαλη άμυνα.

Ο Φορτούνης έκανε ωραία την κάθετη για τον Χριστοδουλόπουλο και αυτός φέρνοντας την μπάλα στο δεξί, έκανε το πλασέ και η μπάλα πέρασε άουτ.

Ο Πέδρο Μαρτίνς αποφάσισε να μην προχωρήσει σε κάποια αλλαγή στην ανάπαυλα, δίνοντας την ευκαιρία στους ίδιους 11 να αλλάξουν τη μοίρα του παιχνιδιού, αποφασίζοντας προφανώς ότι το κυριότερο ζήτημα ήταν η διάθεση και όχι η τακτική προσέγγιση.

Σε πρώτη ματιά η επιλογή του Πορτογάλου φάνηκε να δικαιώνεται, αφού πράγματι η ανάπτυξη των παικτών του έγινε πιο γρήγορη και πιο ορθολογική, περνώντας την μπάλα στα άκρα και δημιουργώντας ρήγματα ή κερδίζοντας κόρνερ και φάουλ από καλή θέση.

Από ένα κόρνερ προέκυψε η πρώτη καλή στιγμή του Ολυμπιακού στο δεύτερο ημίχρονο, όταν στο 57’ η μπάλα απομακρύνθηκε από την περιοχή του Απόλλωνα, αλλά έφτασε στα πόδια του Ομάρ, που εξαπέλυσε έναν «κεραυνό» από τα 40 μέτρα, υποχρεώνοντας τον Χουάντερσον σε εκπληκτική επέμβαση.

Στο… καπάκι από την εκτέλεση κόρνερ, ο Καμαρά έπιασε την κεφαλιά, με την μπάλα να περνά άουτ.

Σε εκείνο το λεπτό, ο Μαρτίνς έκανε διπλή αλλαγή περνώντας τους Νάτχο και Φετφατζίδη, αντί των Ναουέλ (που δεν φάνηκε) και Καμαρά που δεν είχε πια ιδιαίτερο ρόλο στο ματς.

Λίγο έλειψε η επιλογή του Πορτογάλου τεχνικού να δικαιωθεί απευθείας, όταν με τη συμπλήρωση μίας ώρας παιχνιδιού, ο Φορτούνης με ωραία μπαλιά βρήκε τον Νάτχο, ο Ισραηλινός με τη μία βρήκε τον Φετφατζίδη, αλλά το πλασέ του ήταν κακό απέναντι στον Χουάντερσον στέλνοντας την μπάλα άουτ.

ΠΗΓΗ: ΣΠΟΡ FM

Ξάνθη της… ανατροπής και της Ευρώπης!

«Μάγκικη» νίκη (3η συνεχόμενη) για την Ξάνθη, που ανέτρεψε το εις βάρος της 0-1 στο εντός έδρας με τον ΠΑΣ Γιάννινα με δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο για να φτάσει στο 2-1 και να διευρύνει το αήττητο σερί της στα 7 παιχνίδια (4-3-0)!

Χαμένο πέναλτι από τον Γέντρισεκ στο 7’, ενώ ο «Άγιαξ της Ηπείρου» προηγήθηκε στο 21’ με τον Μυστακίδη. Εντούτοις, οι Ακρίτες αντέδρασαν στο δεύτερο μέρος και ισοφάρισαν στο 64’ με τον Μπρίτο.

Στο 77’ ολοκληρώθηκε η ανατροπή των γηπεδούχων από τον Γέντρισεκ. Τέταρτη συνεχόμενη ήττα για τους φιλοξενούμενους, που παραμένουν στα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας.

Το ματς

Η Ξάνθη μπήκε πιο… ζωηρά στο παιχνίδι και ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στο 6’ ο Μπρίτο βρέθηκε στην περιοχή, με τον Αποστολόπουλο να τον κρατάει ελαφρώς και να τον ρίχνει στο έδαφος. Ο διαιτητής του αγώνα δίστασε, αλλά καταλόγισε (το κάπως αυστηρό) πέναλτι. Την «εσχάτη των ποινών» εκτέλεσε ο Γέντρισεκ, με τον Βελλίδη να του λέει «όχι» αφού έδιωξε με τα πόδια.

Στο 12’ οι γηπεδούχοι είχαν ακόμα μία κλασική ευκαιρία με τον ίδιο παίκτη: ο Σλοβάκος φορ βρέθηκε αμαρκάριστος στο ύψος του πέναλτι μετά από εκτέλεση φάουλ του Σιλά και πλάσαρε με τη μία, ωστόσο η μπάλα έφυγε δίπλα από το δοκάρι.

Μετά από αυτή τη φάση ο ΠΑΣ αφυπνίστηκε και κέρδισε μέτρα στο γήπεδο. Στο 19’ οι φιλοξενούμενοι άγγιξαν το γκολ, όμως η κεφαλιά του Αθανασιάδη μέσα από την περιοχή βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι κι ενώ λίγα δευτερόλεπτα ο Αποστολόπουλος απείλησε ξανά.

Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς και στο 21’ πήρε το προβάδισμα με τον Μυστακίδη να πηδάει πολύ ψηλά και να εκτελεί με κεφαλιά μέσα από την περιοχή τον Ζίβκοβιτς.

Αυτό το γκολ επηρέασε αρνητικά τους γηπεδούχους, που έχασαν το ρυθμό τους και για ένα τέταρτο περίπου δεν μπορούσαν να απειλήσουν. Στο 39’ ο Τζουρίτσκοβιτς σούταρε έξω από την περιοχή, ωστόσο η μπάλα έφυγε άουτ.

Τέσσερα λεπτά αργότερα η ομάδα του Πετράκη απείλησε με κεφαλιά του Τζημόπουλου, όμως ο Ζίβκοβιτς δεν ανησύχησε. Κάπως έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, με τον ΠΑΣ να προηγείται 1-0.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τους φιλοξενούμενους να έχουν δύο καλές στιγμές: στο 48’ το γυριστό του Λίλα μέσα από την περιοχή κατέληξε στην αγκαλιά του Ζίβκοβιτς, ενώ στο 50’ ο Νικολιάς σούταρε δυνατά από το ύψος του ημικυκλίου, όμως η μπάλα έφυγε άουτ.

Μετά από το πρώτο αναγνωριστικό τέταρτο, η Ξάνθη ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή της και έφτασε στην ισοφάριση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τζουρίτσκοβιτς εκτέλεσε απευθείας το φάουλ στο 64’, η μπάλα βρήκε στο τείχος και επέστρεψε πάλι στον ίδιο, με τον Σέρβο να σεντράρει στην περιοχή, εκεί που ο Μπρίτο πήρε την κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα αφού πρώτα ο Βελλίδης έχει κάνει τραγική έξοδο.

Οι Ακρίτες αναθάρρησαν μετά από αυτό το γκολ και πίεσαν ακόμα περισσότερο. Στο 67’ το σουτ του Κοβάτσεβιτς πήρε πορεία προς την εστία των φιλοξενούμενων, αλλά ο τερματοφύλακάς τους έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Κάστρο πήρε την κεφαλιά-ψαράκι μέσα από την περιοχή κι ενώ ήταν αμαρκάριστος, ωστόσο η μπάλα έφυγε άουτ.

Το συγκρότημα του Ράσταβατς συνέχισε να πιέζει και στο 77’ δικαιώθηκε για την επιμονή του: μετά από μια ωραία συνεργασία Τζουρίτσκοβιτς-Μπαξεβανίδη, ο δεύτερος γύρισε στην περιοχή όπου βρήκε τον Γέντρισεκ, ο οποίος εκτέλεσε τον Βελλίδη για να ολοκληρώσει την ανατροπή της ομάδας του (2-1).

Στα τελευταία λεπτά, οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να φτάσουν στην ισοφάριση και δημιούργησαν δύο καλές στιγμές με Νικολιά (81’) και Αθανασιάδη (82’), ωστόσο ο Ζίβκοβιτς δήλωσε «παρών».

Από ‘κει και πέρα, η Ξάνθη διατήρησε με σχετική άνεση το προβάδισμά της και πανηγύρισε την 3η διαδοχική νίκη της (2-1) κόντρα σε έναν ΠΑΣ που υπέστη την 4η σερί ήττα του. Να σημειωθεί ότι στο φινάλε οι δύο ομάδες έμειναν με 10 παίκτες, με τους Τζουρίτσκοβιτς (92’) και Μιχαήλ (94’) να δέχονται δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ξάνθη (Ράσταβατς): Ζίβκοβιτς – Μπαξεβανίδης, Λισγάρας, Κασάδο, Σιλά – Ντε Λούκας (57’ Καμαρά), Κοβάτσεβιτς – Μελισσόπουλος (46’ Κάστρο), Τζουρίτσκοβιτς, Μπρίτο (79’ Κίκε) – Γέντρισεκ

ΠΑΣ Γιάννινα (Πετράκης): Βελλίδης – Αποστολόπουλος, Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Τσικάρσκι – Νικολιάς, Σιόντης (87’ Γιάκος), Λίλα, Ντόλοβατς (83’ Βιντάλ) – Μυστακίδης (65’ Ξύδας), Αθανασιάδης
Πηγή: ΣΠΟΡ FM

«Καθάρισε» με τεσσάρα η… αποτελεσματική ΑΕΚ

Με την ευστοχία της στις τελικές προσπάθειες να αγγίζει το… εξωπραγματικό 50%, η ΑΕΚ επικράτησε του Άρη στο άδειο λόγω τιμωρίας ΟΑΚΑ με το επιβλητικό 4-0, για την όγδοη αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας και «ανέβηκε» στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.

Η «Ένωση» είχε 1/2 προσπάθειες στο πρώτο μισό και 3/6 στην επανάληψη, με τον Μπογέ να ανοίγει… το χορό των γκολ μόλις στο 5’ και να «σερβίρει» παράλληλα το 4-0 στον Λιβάγια στο 72’, κι ενώ μεσολάβησαν δύο τέρματα του Πόνσε, αμφότερα με κεφαλιές από ασίστ των Γκάλο και Μπακάκη.

Οι Θεσσαλονικείς παρουσιάστηκαν κατώτεροι της περίστασης -αν σκεφτεί κανείς ότι ο αντίπαλός τους είχε ματς στην Ευρώπη και έξι αλλαγές στο βασικό του σχήμα- παρότι είχαν μια καλή παρουσία στο πρώτο μισό της αναμέτρησης, με αποτέλεσμα να γνωρίσουν την τέταρτη ήττα τους στο πρωτάθλημα.

Το ματς

Στο πρώτο ημίχρονο, ο Άρης ήταν εκείνος που είχε την κατοχή της μπάλας (60%–40%), τα σουτ στην αντίπαλη εστία (6-2) και τα κόρνερ (5-3) υπέρ του, αλλά η ΑΕΚ κατάφερε να βρει το… σημαντικότερο. Το γκολ!

Η «Ένωση» ευτύχησε να ξεκινήσει με γκολ από τα… αποδυτήρια, με τον Μπογέ να βγαίνει στην αντεπίθεση, κλέβοντας τη μπάλα στο κέντρο και έχοντας χώρο, για να νικήσει τον Κουέστα στο τετ α τετ, σκοράροντας για πρώτη φορά με τη φανέλα της ομάδας του και κάνοντας παράλληλα το 1-0…

Τρία λεπτά αργότερα, θα μπορούσε μάλιστα να «καθαρίσει» τη νίκη, αλλά ο Κουέστα απέκρουσε ενστικτωδώς σε νέο κόρνερ την δυνατή κεφαλιά του Πόνσε στο κέντρο της εστίας του, μετά την εκτέλεση κόρνερ του Γκάλο!

Μετά το πρώτο 20λεπτο, οι «κιτρινόμαυροι» ανέβασαν την απόδοσή τους και έψαξαν με αξιώσεις το 1-1, απειλώντας πρώτα στο 20’, με το σουτ του Κωνσταντινίδη να περνάει άουτ. Τρία λεπτά μετά, με τον Ντιγκινί να «στρώνει» τη μπάλα στον επερχόμενο Γκάμα, το σουτ του οποίου πέρασε ελάχιστα δίπλα από το τέρμα του Μπάρκα. Αλλά και στο 37‘, με το σουτ του Γκάμα, μέσα από την περιοχή αλλά από πλάγια θέση, και τη μπάλα να περνάει άουτ.

Στο μεσοδιάστημα, πάντως, η ΑΕΚ είδε τον Μάβραϊ να μην συνεννοείται σωστά με τον Κουέστα, αλλά ο τερματοφύλακας του Άρη κατάφερε και αποσόβησε το αυτογκόλ, διώχνοντας τη μπάλα εγκαίρως…

Στην επανάληψη, αμφότερες οι ομάδες ξεκίνησαν το ματς χωρίς αλλαγές σε πρόσωπα και σύστημα, αλλά με τον Γκάμα να αλλάζει πλευρά με τον Γκαρσία και τους Μπακάκη και Γκάλο… θέση.

Σε ένα… dejavu από το πρώτο 45λεπτο, η ΑΕΚ κατάφερε να βάλει γκολ σχετικά νωρίς, ξανά στην πρώτη της φάση στα αντίπαλα κερά. Όταν στο 56ο λεπτό ο Γκάλο εκτέλεσε το κόρνερ, ο Πόνσε πήρε την κεφαλιά όντας αμαρκάριστος και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Κουέστα!

Από εκείνο το σημείο και μετά, ο Άρης… κατέρρευσε. Οι παίκτες του έδειξαν να τα παρατάνε και… άλλο που δεν ήθελαν, φυσικά, οι γηπεδούχοι. Κάπως έτσι, λοιπόν, ήρθε και το τρίτο τέρμα, στο 62΄, καθώς μετά από ωραία προσπάθεια των Λιβάγια, Μπογέ και Μπακάκη ο τελευταίος σέντραρε από δεξιά, ο Πόνσε… οριζοντιώθηκε και σκόραρε για δεύτερη φορά στο ματς με κεφαλιά…

Το ματς ήταν μονόλογος της ομάδας του Μαρίνου Ουζουνίδη, με τον Λιβάγια να χάνει μάλιστα και μια ευκαιρία με «τακουνάκι» προτού γράψει κι αυτός το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ, στο 72ο λεπτό, μετά από ασίστ του Μπογέ!

Ο Πάκο Ερέρα επιχείρησε να συμμαζέψει κάπως τα πράγματα στη συνέχεια, κάνοντας δύο αλλαγές και παρατάσσοντας την ομάδα του με 3-5-2, η ΑΕΚ κατέβασε μηχανές στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού και κάπως έτσι το 4-0 διατηρήθηκε μέχρι τέλους.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ (4-2-3-1): Μπάρκας, Μπακάκης, Τσόσιτς, Οικονόμου, Χουλτ (75’ Γιαννιώτας), Γαλανόπουλος, Άλεφ, Γκάλο, Λιβάγια, Μπογέ (86’ Γιούσης), Πόνσε (67’ Μάνταλος).

Άρης (4-3-3): Κουέστα, Κωνσταντινίδης (76’ Σόουζα), Μπάσα, Μάβραϊ, Βαλεριάνος, Ματίγια, Σιώπης, Κολάσο (67’ Γιουνές), Γκάμα, Ντιγκινί (76’ Ναζλίδης), Γκαρσία.

Διαιτητής: Αθανάσιος Τζήλος (Λάρισας).

Πηγή:sport-fm.gr