Το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στην Βουλή

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Στην συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών “Κύρωση της απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/994 του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2018”,  για την τροποποίηση της πράξης περί εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άμεση και καθολική ψηφοφορία, (μειοψήφησαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή) η Νέα Δημοκρατία έθεσε πάλι το θέμα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Όπως είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας,  «η βασικότερη διάταξη αυτής της πρωτοβουλίας είναι εκείνη, η οποία επιτρέπει και δίνει τη δυνατότητα στις ευρωεκλογές να εισάγονται τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προκειμένου να διευκολύνεται η ψηφοφορία και των απομεμακρυσμένων, αλλά και όσων είναι για λόγους υγείας, για παράδειγμα, ανήμποροι να ψηφίσουν». Ο βουλευτής της ΝΔ αξιοποίησε τη συζήτηση για να τονίσει ότι «είναι μεγάλη ανάγκη αυτό που συμφωνεί η κυβέρνηση να κάνει στις ευρωεκλογές να το διευρύνει και στις εθνικές εκλογές». «Δεν νοείται, είπε, να είστε υπέρ της συμμετοχής των Ελλήνων που είναι στο εξωτερικό στις ευρωεκλογές και να μη διευκολύνετε το ίδιο το δικαίωμα των Ελλήνων στις εθνικές εκλογές». Και επεσήμανε ο κ. Τασούλας ότι η ΝΔ έχει καταθέσει και στην παρούσα Βουλή, τροπολογία για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, είπε:   «Η κυβέρνησή μας πήρε την πρωτοβουλία για πρώτη φορά και παρ’ ότι, ήδη από το 2001, προβλεπόταν αυτό συνταγματικώς, να συγκροτήσει και να θέσει σε λειτουργία την Επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Η Επιτροπή αυτή, η οποία συγκροτήθηκε με διακομματική συναίνεση, καθώς τα ίδια τα κόμματα πρότειναν επιστήμονες εγνωσμένου κύρους να συμμετέχουν σ’ αυτήν, έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία της και δική μου παρότρυνση στην πρώτη συνεδρίαση που συμμετείχα ήταν να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και πριν, εφόσον αυτό είναι εφικτό, από το χρονοδιάγραμμα που τίθεται από τον νόμο του “Κλεισθένη”, την πεντάμηνη δηλαδή διάρκεια που προβλέπει ο νόμος, έτσι ώστε να μπορέσουμε στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο να προχωρήσουμε στην κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Επέμεινε, δε, ότι «αποτελεί τιμή για τη σημερινή κυβέρνηση το γεγονός ότι, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, περισσότερο από ενάμιση αιώνα, πάρθηκε για πρώτη φορά αυτή η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής και για τη νομοθετική ρύθμιση που θα ακολουθήσει, ώστε να λυθεί αυτό το πολιτικά αλλά και τεχνικά σύνθετο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού».

Αντίθετη, πάντως, παραμένει πάντα η θέση του ΚΚΕ όπως αυτή διατυπώθηκε και χθες, από τον βουλευτή Σάκη Βαρδαλή. «Η επιστολική και η ηλεκτρονική ψήφος δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους νοθείας, παραβίασης της μυστικότητας και επηρεασμού της ψήφου και άλλα. Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις γι’ αυτό το ζήτημα και εκφράζουμε και εδώ την αντίθεσή μας», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος δήλωσε ότι καταψηφίζει την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί επιφέρει αλλαγές που υπαγορεύονται από την επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενσωματώσει λαϊκές συνειδήσεις και να τις εγκλωβίσει στο λεγόμενο «ευρωπαϊκό εγχείρημα».

Αντίθετα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής, σημείωσε ότι «είναι πάγια θέση της Χρυσής Αυγής και πρέπει να εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές, να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες ομογενείς, αλλά και οι Έλληνες οι οποίοι έχουν φύγει στο εξωτερικό επειδή το μνημόνιο έχει κάνει τη ζωή αφόρητη στην Ελλάδα και αναγκάστηκαν να βρουν μια εργασία στο εξωτερικό».