CDU: Ανεβαίνουν οι τόνοι στην κούρσα της διαδοχής – Επικρίσεις Σπαν κατά Μέρκελ

Βερολίνο.- Στις επικρίσεις του για την πολιτική που εφαρμόζει η Γερμανίδα καγκελάριος στο προσφυγικό επανέρχεται ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, ανεβάζοντας τους τόνους στην εκστρατεία του για τη διαδοχή της Άγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) τον Δεκέμβριο.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung που κυκλοφορεί σήμερα, ο Σπαν κρίνει ότι η πολιτική που εφαρμόζεται έναντι των προσφύγων και η μετανάστευση είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που το κόμμα έχει χάσει την εμπιστοσύνη της βάσης του. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την πολιτική της Μέρκελ για την κρίση των προσφύγων «τον ελέφαντα στο δωμάτιο».

Ο 38χρονος Σπαν είναι το ένα από τα τρία στελέχη του CDU που έχουν εκφράσει ανοικτά την πρόθεσή τους να αναλάβουν την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριο που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο, μετά την ανακοίνωση της καγκελαρίου ότι δεν θα είναι υποψήφια, αλλά θα παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι το πέρας της τρέχουσας θητείας της, το 2021.

Ο Σπαν καλεί στο άρθρο του το CDU και το αδελφό του κόμμα στη Βαυαρία, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), να αφήσουν πίσω τους τη σύγκρουσή τους για την απόφαση που είχε πάρει η Μέρκελ το 2015 να ανοίξει τα σύνορα και να υποδεχθεί η χώρα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Ταυτόχρονα, σημειώνει πως, παρά τις διαψεύσεις, το ζήτημα της μετανάστευσης παραμένει ιδιαίτερα επίκαιρο. Η Γερμανία, γράφει, συνεχίζει να βιώνει «μη συντεταγμένη» μετανάστευση, ανθρώπων που είναι «στη συντριπτική τους πλειονότητα άνδρες», και ανέρχονται κατ’ αυτόν σε περίπου 200.000 «ετησίως». Ο Σπαν τονίζει πως οι υποσχέσεις περί προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αθετήθηκαν και η ανακατανομή και η ένταξη των προσφύγων δεν επιτεύχθηκαν.

O υπουργός Υγείας αρνείται πως σκοπός του είναι το CDU να κάνει στροφή στη δεξιά και διαβεβαιώνει πως αυτό που θέλει είναι να εφαρμόσει πολιτικές που βασίζονται στην κοινή λογική, τις γερμανικές αξίες και την ακεραιότητα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, DPA