Ποιοι ψηφίζουν τελικά στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ;

Νέα Υόρκη.- Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι μετά την επώδυνη ήττα του 2016 στις προεδρικές εκλογές, έχουν τώρα την ευκαιρία για δυναμική επιστροφή διεκδικώντας τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και διατηρώντας ελπίδες και για τη Γερουσία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ωστόσο έχουν μία μεγάλη πρόκληση να υπερκεράσουν: τη χαμηλή συμμετοχή. Οι δημογραφικές ομάδες, που παραδοσιακά στηρίζουν Δημοκρατικούς, τείνουν να εμφανίζονται λιγότερο στην κάλπη για τις ενδιάμεσες εκλογές.

Ο αμερικανικός πληθυσμός είναι ολοένα και πιο διαφοροποιημένος, με τις εκτιμήσεις βάσει των δημογραφικών τάσεων να θέλουν την πλειονότητα των πολιτών να μην είναι λευκοί έως το 2045. Ωστόσο το εκλογικό σώμα των ενδιάμεσων εκλογών είναι σε ποσοστό 76% λευκό και η μέση ηλικία του περίπου 17 χρόνια μεγαλύτερη από εκείνη του συνολικού πληθυσμού.

Στις προεδρικές εκλογές του 2016 το 73% των ψηφοφόρων ήταν λευκοί. Το 57% εξ αυτών επέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ για πρόεδρο. Στις ενδιάμεσες εκλογές τα δημογραφικά στοιχεία φαίνεται να ευνοούν ακόμη περισσότερο τους συντρητητικούς υποψηφίους.

Σε εκείνες του 2014 η συμμετοχή ήταν η χαμηλότερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το ποσοστό των λευκών να ανέρχεται στο 76%.

Οι Δημοκρατικοί ευελπιστούν βέβαια ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Εκτιμούν ότι οι νέοι δεν θα αδιαφορήσουν, αλλά θα πάνε στις κάλπες για μία από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών, όπως τη χαρακτηρίζουν. Πράγματι σε ορισμένες πολιτείες, όπως στη Βόρεια Καρολίνα, την Αριζόνα και τη Τζώρτζια, οι εγγραφές νέων ψηφοφόρων έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2014.

Πηγή: Bloomberg/naftemporiki.gr

Δημοψήφισμα για τον Τραμπ οι ενδιάμεσες

Χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τις πολιτικές που αυτός ακολουθεί έχουν λάβει οι ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον χαρακτήρα αυτόν δεν τον αρνείται ούτε ο ίδιος ο Πρόεδρος, αφού σε δηλώσεις του και σε μια από τις τελευταίες προσπάθειές του, προτού ανοίξουν οι κάλπες, να κάνει τους οπαδούς του να πάνε να ψηφίσουν, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι δεν είμαι στα ψηφοδέλτια, κατά κάποιο τρόπο είμαι μέσα σε αυτά».

Τόσο ο Τραμπ, όσο και Δημοκρατικοί, προσπάθησαν μέχρι την τελευταία στιγμή να πείσουν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους για την ορθότητα των απόψεών τους και να τους αποσπάσουν την ψήφο.

Κύριο προεκλογικό χαρτί του κ. Τραμπ τις τελευταίες ημέρες ήταν το μεταναστευτικό αλλά και η Οικονομία.

Οι δημοσκοπήσεις του δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί είναι πιθανόν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής αλλά η διαφορά που υπήρχε μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών μειώνεται, πράγμα που δείχνει ότι η τακτική του Τραμπ να προβάλει το μεταναστευτικό (κάνοντας συχνές αναφορές στα καραβάνια που διασχίζουν το Μεξικό με κατεύθυνση τις ΗΠΑ) έχει φέρει αποτελέσματα.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί εστίασαν την εκστρατεία τους στην υπεράσπιση του συστήματος υγείας όπως μεταρρυθμίστηκε επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά κυρίως στη σφοδρή κριτική εναντίον του Τραμπ, τον οποίο πολλοί δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν ως υποκινητή των βίαιων επεισοδίων ρατσιστικού και αντισημιτικού χαρακτήρα που βύθισαν τη χώρα στο πένθος.

Οι Δημοκρατικοί υπολογίζουν στις ψήφους των κατοίκων των περιαστικών ζωνών και των μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων που έχουν μετανιώσει για το ποιον ψήφισαν το 2016.

Ελλείψει φυσικού ηγέτη, μετά την ήττα της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε να δώσει ώθηση στο κόμμα στις συγκεντρώσεις των Δημοκρατικών.

«Αυτοί οι Ρεπουμπλικανοί ψεύδονται κατάφωρα, επανειλημμένα, θρασύτατα, αναίσχυντα. Πρέπει να υπάρχουν συνέπειες όταν κάποιος δεν λέει την αλήθεια», επέμεινε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ σε ομιλία του στην Ιντιάνα.

Ως προς τη ρητορική του Τραμπ στο μεταναστευτικό, υπάρχουν και εκείνοι οι Ρεπουμπλικανοί που πιστεύουν ότι η ρητορική του Προέδρου μπορεί να τους κοστίσει πολύτιμες έδρες σε αστικές περιοχές, από το Ιλινόις μέχρι το Τέξας.

Αρκετοί από τους Ρεπουμπλικανούς επικεντρώνουν την κριτική τους στις απειλές του Τραμπ για μία μονομερή ενέργεια απαγόρευσης χορήγησης της πατρογονικής ιθαγένειας σε παιδιά παράνομων μεταναστών που γεννιούνται στις ΗΠΑ, όπως επίσης και στην προεκλογική διαφήμιση, που μεταφέρει το μήνυμα, ότι οι παράνομοι μετανάστες είναι δολοφόνοι αστυνομικών.

Σύμφωνα με τις απόψεις των ίδιων Ρεπουμπλικανών, η εμμονή του προέδρου Τραμπ με τα ζητήματα της μετανάστευσης αφήνει στα αζήτητα θέματα που ο κάθε Αμερικανός Πρόεδρος σε μία προεκλογική περίοδο θα προωθούσε και θα ήθελε να εκμεταλλευτεί πολιτικά, αυξάνοντας τη θετική πολιτική δυναμική του κόμματος του, λίγες ώρες πριν οι ψηφοφόροι πάνε στις κάλπες.

Μεταξύ των θεμάτων αυτών, θετικής πολιτικής δυναμικής για τους Ρεπουμπλικανούς, είναι η πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς προστέθηκαν 250.000 νέες θέσεις εργασίας, κατά το τελευταίο τρίμηνο, ενώ η ανεργία μειώθηκε σε ποσοστό μικρότερο του 4%.

Στην προεκλογική επιχειρηματολογία του προέδρου Τραμπ για την Οικονομία, θα μπορούσε φυσικά να προστεθεί και η φορολογική μεταρρύθμιση, με τις ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, με έμφαση στην αύξηση του εισοδήματος και στη θετική επίδραση που αυτή θα έχει στην ζήτηση προϊόντων και στις επιλογές των καταναλωτών.

«Ο πρόεδρος Τραμπ οικειοποιήθηκε τις εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικανός στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σχολιάζοντας την έμφαση που δίνει ο Αμερικανός Πρόεδρος στα ζητήματα της μετανάστευσης. «Αυτό δεν είναι αυτό που περιμέναμε για την έμφαση που θα δίνονταν τις τελευταίες εβδομάδες του προεκλογικού αγώνα» τόνισε ο ίδιος.

Οι διαφωνίες που εκφράζονται από αρκετούς Ρεπουμπλικανούς που είναι μέλη του Κογκρέσου κι αναφορικά με την προεκλογική στρατηγική, αλλά και τη ρητορική τακτική του προέδρου Τραμπ, απεικονίζουν τη διαφοροποίηση των απόψεων που διατυπώνονται στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών για τα θέματα αυτά, κατά τον τελευταίο χρόνο.

Να σημειωθεί ότι στις ενδιάμεσες εκλογές οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ανανεωθούν όλες (η θητεία είναι διετής), ενώ θα κριθούν επίσης 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας (η θητεία είναι εξαετής). Τόσο στην απερχόμενη Βουλή, όσο και στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία.

Θα αναδειχθούν ακόμη οι 36 από τους 50 κυβερνήτες των Πολιτειών. Ιστορικά, το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία σπανίως είναι εκείνο που επικρατεί στις ενδιάμεσες εκλογές.

Μια σπάνια πρόσφατη εξαίρεση ήταν αυτή του προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, το 2002, η οποία ωστόσο σημειώθηκε στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα, όσο και ο Μπιλ Κλίντον είδαν τους αντιπάλους τους να κυριεύουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων έπειτα από δύο χρόνια στον Λευκό Οίκο ο καθένας.

ekirikas.gr