Ποιοι ομογενείς εξελέγησαν που, στις αμερικανικές εκλογές

Κέρδη και απώλειες για τους ομογενείς υποψηφίους στις αμεριανικές ενδιάμεσες εκλογές, με το τελικό πρόσημο να είναι θετικό. Έτσι, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Ομογένεια θα έχει πλέον έξι αντιπρόσωπους, αφού η Ντίνα Τάιτους (Νεβάδα, Δημοκρατική), ο Γκας Μπιλιράκης (Φλόριδα, Ρεπουμπλικανός), ο Μάικλ Ουόλτζ (Φλόριδα, Ρεπουμπλικανός), ο Τσάρλι Κριστ (Φλόριδα, Δημοκρατικός), ο Τζον Σαρμπάνης (Μέριλαντ, Δημοκρατικός) και ο Κρις Πάππας (Νιου Χαμσάιρ, Δημοκρατικός) κέρδισαν την εκλογική μάχη.

Η νίκη του πρωτοεμφανιζόμενου Χρήστου Πάππας, ο οποίος, μετά από μια αμφίρροπη αναμέτρηση, επικράτησε με 53,5%, έναντι 45,1% του Εντι Εντουαρντς κρίνεται ως σημαντική.

Στην 12η Περιφέρεια της Φλόριδας, ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης συγκέντρωνε ποσοστό 58,1%, με 194.383 ψήφους, έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου του, Κρις Χάντερ (Chris Hunter), που συγκέντρωνε 132,632 ψήφους και ποσοστό 39,6%. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο κ. Μπιλιράκης ανανεώνει την θητεία του, παρά το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός και ο αντίπαλός του είχε χρηματοδοτηθεί με υψηλότερα ποσά.

Στην 13η Περιφέρεια, ο Τσάρλι Κριστ συγκέντρωσε το 57,6% και 185.263 ψήφους, έναντι 42% και 134.183 του Ρεπουμπλικανού, Τζορτζ Μπακ (George Buck). Στην 6η Περιφέρεια, ευχάριστα ήταν τα νέα και για τον ελληνικής καταγωγής, Μάικλ Ουόλτζ, με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να επικρατεί της αντιπάλου του, Νάνσυ Σόντερμπεργκ (56,3% – 43,7%).

Στο Μέριλαντ, ο Τζον Σαρμπάνης απέναντι στον Τσαρλς Αντονι και επανεξελέγη με άνετη πλειοψηφία, αφού έλαβε ποσοστό 68,6% έναντι 28,8% του Ρεπουμπλικανού συνυποψηφίου του.

Ξημερώματα οριστικοποιήθηκε η επικράτηση της Ντίνας Τάιτους, στη Νεβάδα, η οποία, με προχωρημένη ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων, λάβανε ποσοστό της τάξεως του 66%, συντρίβοντας την Ρεπουμπλικανή, Τζόις Μπέντλεϊ (34%).

Αντίθετα, για την Γερουσία, στην Πολιτεία του Ουισκόνσιν,  η Ρεπουμπλικανή Λία Παπαχρήστου-Βούκμιρ (Leah Vukmir) δεν κατάφερε να εκλεγεί, γνωρίζοντας καθαρή ήττα από την Δημοκρατική Τάμι Μπάλντουιν (Tammy Baldwin). Στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, ο καθηγητής Αντονυ Πάππας, ηττήθηκε από την Αλεσάντρια Οκάζιο-Κορτέζ, με 13,8% έναντι 78%.

Στην Καλιφόρνια, η Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη έγινε η πρώτη γυναίκα αντικυβερνήτης, επικρατώντας του επίσης Δημοκρατικού, Εντ Χερνάντεζ, με ποσοστό κοντά στο 57%. Στο Κονέκτικατ, η ελληνικής και πολωνικής καταγωγής, Σούζαν Μπιζίγουις (Susan Bysiewicsz) επίσης αναλαμβάνει τη θέση αντικυβερνήτη, μετά την επικράτηση-θρίλερ του Δημοκρατικού υποψήφιου κυβερνήτη, Νεντ Λαμόντ (Ned Lamond).

Με πέντε πολιτειακούς αντιπροσώπους στη Νέα Υόρκη

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα για τους ομογενείς υποψήφιους στα πολιτειακά νομοθετικά όργανα. Στη Νέα Υόρκη, ο πολιτειακός γερουσιαστής, Μιχάλης Γιάνναρης, και η πολιτειακή βουλευτής, Αραβέλα Σιμωτά, είχαν διασφαλίσει την επανεκλογή τους, αφού δεν υπήρχε κανένας αντίπαλος απέναντί τους στη διαδικασία της Τρίτης.

Η πιο σκληρή μάχη δόθηκε από τον πρωτοεμφανιζόμενο Ανδρέα Γουνάρδη (Andrew Gounardis), για την πολιτειακή Γερουσία. Ο κ. Γουνάρδης, επίσης προερχόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα, θα… πλαισιώσει τον κ. Γιάνναρη, αφού επικράτησε με το οριακό 51%, έναντι 49% που συγκέντρωσε ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του, Μάρτι Γκόλντεν (Marty Golden).

Στην επόμενη πολιτειακή Βουλή θα βρίσκεται και η Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη, η οποία εξασφάλισε μια άνετη πλειοψηφία απέναντι στον αντίπαλό της, (Adam Baumel), με ποσοστό 61% έναντί 39%.

Στην δυάδα Σιμωτά-Μαλλιωτάκη θα προστεθεί κι ένας τρίτος ομογενής, ο Τζέιμς Σκουφής (James Skoufis), που σημείωσε καθαρή νίκη εναντίον του αντιπάλου του, Τομ Μπέιζιλ (Tom Basile) και θα εκπροσωπήσει το Δημοκρατικό Κόμμα στα Βουλευτικά έδρανα της Πολιτείας Νέας Υόρκης.

Στο Ρόουντ Αϊλαντ, ο Λεωνίδας Ραπτάκης θα συνεχίσει την παρουσία του στα έδρανα της πολιτειακής Γερουσίας, καθώς έλαβε το ικανοποιητικό 55%, χωρίς να κινδυνεύει ιδιαίτερα από τον Ρεπουμπλικανό Σκοτ Κόπλεϊ (Scott Copley).

Αντίθετα, στο Οχάιο, ο Ρεπουμπλικανός Τζιμ Τράκας (Jim Trakas) έχασε οριακά την μάχη, συγκεντρώνοντας 49%, έναντι 51% του Δημοκρατικού αντιπάλου του, Φιλ Ρόμπινσον (Phil Robinson). Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Τράκας συνεχάρη ιπποτικά τον αντίπαλό του και τόνισε πως «η 6η εκλογική Περιφέρεια του Οχάιο θα έχει έναν εξαιρετικό αντιπρόσωπο».

Στις δυο υποψηφιότητες για τους πολιτειακούς ελεγκτές, ο Ζακ Σπέις (Zack Space) ηττήθηκε στο Οχάιο, αλλά η Κάθυ Κρομύδας ΜακΓκίνες (Kathy Kromedas McGuinness) πέτυχε μια πανηγυρική νίκη στο Ντελαγουερ. Σε ανάρτησή της, τόνισε ότι «η δουλειά τώρα ξεκινάει».

Ηττα υπέστη η Ερικα Χάρολντ, στην κούρσα για την Γενική Εισαγγελία του Ιλινόις, από τον Δημοκρατικό Κουαμί Ραούλ, ενώ στο Κονέκτικατ, η Δημοκρατική Ελένη Κάβρος ΝτεΓκρό (Eleni Kavros DeGraw) δεν κατάφερε να εκλεγεί, αφού έχασε την μάχη από την Ρεπουμπλικανή Λέσλι Χιλ (Leslee Hill).

Εξελέγη Ανώτατη Πολιτειακή Δικαστής η Ελένη Βουτσινά

Η Ελένη Βουτσινά (Helen Voutsinas) εξελέγη Πολιτειακή Δικαστής στη Νέα Υόρκη, λαμβάνοντας μάλιστα την πρώτη θέση στο ενιαίο ψηφοδέλτιο των 16 υποψηφίων Δικαστικών, οι οποίοι διεκδίκησαν τις 7 ανοικτές θέσεις.

Συγκεκριμένα, η κ. Βουτσινά έλαβε ποσοστό 12,97% και 801.939 ψήφους, με οριακή διαφορά από την δεύτερη, Ρουθ Μπάλκιν (Ruth C. Balkin).

AHEPA Congratulates Legislative Champions

Washington, DC- Supreme President George E. Loucas issued the following statement on the outcome of the 2018 midterm election:

“We congratulate the champions of the American Hellenic community who won re-election to Congress, including: Hellenic Caucus Co-Chairs U.S. Representatives Gus Bilirakis and Carolyn Maloney; Hellenic Caucus members U.S. Representatives Charlie Crist, John Sarbanes, and Dina Titus; and Congressional Hellenic Israeli Alliance Co-Chair Ted Deutch.  We look  forward to their continued strong support of our public policy priorities in the 116th Congress.

“Further, we congratulate and welcome Representatives-elect Chris Pappas of New Hampshire and Michael Waltz of Florida.  We look forward to working with them in the new Congress.

“Finally, we congratulate all Greek Americans, Ahepans and philhellenes who sought public office at the federal, state and local levels-whether or not they were successful in their bids-because we commend their passion and dedication to public service.”