Έλληνας της Μελβούρνης που έχασε την ζωή του, χάρισε ζωή σε συνανθρώπους του

Μελβούρνη.- Η φωτογραφία που τράβηξαν τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Εμμανουήλ Πάππος με τον μονάκριβο γιο του Αλέξανδρο, μέσα στο Melbourne Cricket Ground όπου βρίσκονταν για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα, αποτυπώνει την τελευταία και ίσως πιο ευτυχισμένη στιγμή που έζησαν οι δύο άνδρες και που σε καμία περίπτωση δεν προμήνυε το τραγικό περιστατικό που ακολούθησε.

Μετά την λήξη του αγώνα, την ώρα που ένα ολόκληρο γήπεδο παρακολουθούσε τον Matthew «Richo» Richardson να παραδίδει το κύπελλο στη νικήτρια ομάδα των Richmond Tigers (της οποίας και οι δυο είναι φανατικοί οπαδοί) ο Αλέξανδρος κατέρρευσε εντελώς ξαφνικά μπροστά στα έκπληκτα μάτια του πατέρα και των φίλων του.

«Ο γιος μου έπασχε από χρόνιο άσθμα αλλά πέρα από μια μικρή δυσφορία που ένιωσε κατά τη διάρκεια του αγώνα, δεν φάνηκε να αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Το μόνο που τον απασχολούσε εκείνο το βράδυ ήταν να απολαύσει τον αγώνα και, μάλιστα, λίγα λεπτά πριν μου είχε πει ότι εκείνη ήταν η καλύτερη βραδιά της ζωής του αφού του είχε δοθεί η δυνατότητα να καμαρώσει τους «Τίγρεις» να στέφονται πρωταθλητές για το 2017», θυμάται ο πατέρας του 41χρονου.

Ο Αλέξανδρος μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί προσπάθησαν να τον επαναφέρουν αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Είχε ήδη επέλθει εγκεφαλικός θάνατος.

Παρά τη μεγάλη οδύνη που βίωσε η οικογένεια μετά την τραγική απώλεια, οι γονείς, η αδελφή και η αρραβωνιαστικιά του Αλέξανδρου, με μόνο κίνητρο την αγάπη, τον αλτρουισμό και την γενναιοδωρία, αποφάσισαν, υπερβαίνοντας τον μεγαλύτερο πόνο, να γεφυρώσουν τη ζωή με το θάνατο και να προχωρήσουν σε δωρεά οργάνων.

Ο νεαρός ομογενής ήταν το δεύτερο παιδί της οικογένειας του Εμμανουήλ και της Ρούλας Πάππου. Όλοι όσοι τον γνώριζαν κάνουν λόγο για έναν χαρισματικό, σπάνιο και γενναιόδωρο άνδρα που αγαπούσε τη ζωή και τους συνανθρώπους του και, μάλιστα, ήταν ένας από τους λίγους που μετά την επίθεση που έλαβε χώρα στον δημοφιλή δρόμο Bourke St της Μελβούρνης τον περασμένο Ιανουάριο, είχε σπεύσει να προσφέρει την βοήθειά του στα θύματα και την Αστυνομία.

«Ήταν από τη φύση του αισιόδοξος, πονόψυχος και πάντα πρόθυμος να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Όμως δεν είναι πια κοντά μας, και όσο και αν θέλω να φέρω το παιδί μου πίσω και να το αγκαλιάσω μια ακόμα φορά, δυστυχώς δεν μπορώ να αλλάξω αυτό που συνέβη. Το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να διατηρήσω ζωντανή τη μνήμη του, αλλά και να βοηθήσω να σωθούν άλλοι συνάνθρωποί μας μέσα από την υπηρεσία δωρεάς οργάνων», λέει ο κ. Πάππος.

Η Δωρεά Οργάνων και Ιστών αφορά την προσφορά των οργάνων προς μεταμόσχευση από έναν συνάνθρωπό μας (δότης) που δεν είναι πια στη ζωή. Από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ή ακόμη και να σωθούν έως και 100 ασθενείς μέσω της Δωρεάς Ιστών.

Η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της Μεταμόσχευσης. Σήμερα η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια.
Η καρδιά του Αλέξανδρου έσωσε ένα μικρό κοριτσάκι ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα και δύο ακόμα ασθενείς φυλάσσουν πλέον μέσα τους έναν μικρό θησαυρό-δώρο του ομογενή.

«Αυτή θα ήταν και η επιθυμία του παιδιού μας αν βρισκόταν σήμερα κοντά μας. Πρώτος ο ίδιος θα μας έλεγε να δωρίσουμε τα όργανα του και να σώσουμε περισσότερες ζωές» λέει ο κ. Πάππος ο οποίος συνεργάζεται πλέον με τoν οργανισμό δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων και ιστού της Βικτώριας, DonateLife.

Ο Αλέξανδρος Πάππος γεννήθηκε στην Αυστραλία αλλά έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για την πατρίδα των προγόνων του, την Ελλάδα.

Μάλιστα, επρόκειτο να παντρευτεί την αγαπημένη του σύντροφο Κάμι στα Κύθηρα τον περασμένο Ιούλιο.

«Κανείς μέχρι σήμερα δεν πιστεύει αυτό που συνέβη αλλά ως οικογένεια προσπαθούμε μέσα από αυτόν το εφιάλτη να χαρίσουμε λίγη χαρά στους συνανθρώπους μας και σε μας τους ίδιους.

«Μας λυτρώνει να ξέρουμε ότι τα όργανα του γιού μας δίνουν ζωή σε άλλους ασθενείς έστω και αν ο ίδιος δεν βρίσκεται πια κοντά μας» καταλήγει ο κ. Πάππος.

πηγή:neoskosmos.com/Φωτογραφία: Ο Εμμανουήλ Πάππος και ο μονάκριβος γιος του Αλέξανδρος πανηγυρίζουν τη νίκη του Richmond στο περσινό Grand Final. Ήταν η τελευταία ευτυχισμένη στιγμή που έζησαν μαζί. Δίπλα ο Αλέξανδρος με την αγαπημένη του σύντροφο Κάμι. Είχαν προγραμματίσει να παντρευτούν στα Κύθηρα.