«Ιερός πόλεμος» στη Βουλή για τη συμφωνία με την Εκκλησία

H άνευ όρων και ορίων αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους.

Η ευκαιριακή συμφωνία της κυβέρνησης με την Εκκλησία έγινε θέμα σφοδρής σύγκρουσης των δύο πολιτικών αρχηγών, ειδικά το μισθολόγιο των ιερωμένων.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της συμφωνίας του με τον Ιερώνυμο και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υπαναχώρηση, σε σχέση με την πρώτη αντίδραση της Πειραιώς στην συμφωνία.

«Σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ κύριε Μητσοτάκη και αλλάξατε γνώμη στο θέμα με την Εκκλησία;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν θέλετε γιατρούς, δασκάλους, νοσηλευτές, πυροσβέστες; Θέλετε επαναφορά στο 1 προς 5, και τους ιερείς στο Δημόσιο Μισθολόγιο. Θέλετε και μικρό Δημόσιο και να εμπεριέχει 10.000 ιερείς».

Παράλληλα, σε μια προσωπική επίθεση στον κ. Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:

«Δεν έκανα μόνος μου τη συμφωνία. Δεν σέβεστε τον Αρχιεπίσκοπο; Πρόχειρη συμφωνία έκανε; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση σε αυτήν την κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν άφησε αναπάντητες τις προκλήσεις και είπε:

«Στη δική μας χώρα η Εκκλησία είναι υπόθεση ενός ολόκληρου λαού και γι αυτό η ρύθμιση των σχέσεων δεν μπορεί να γίνει κρυφά από τον λαό και πολύ περισσότερο και με τον λαό απέναντι. Δεν δέχομαι καμία αλλαγή που δημιουργεί ανασφάλεια στους κληρικούς» ενώ διαβεβαίωσε τους ιερείς ότι «η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν θα περάσει». Το άρθρο 3, είπε, που αφορά τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας δεν χρειάζεται καμία αναθεώρηση και σημείωσε ότι το κράτος δεν μπορεί να υποτιμά τη θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού.