Public Issue: Συντριπτικό «όχι» των πολιτών στη συμφωνία των Πρεσπών

Αθήνα.- Κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών –αλλά και ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ- όπως προκύπτει από το Βαρόμετρο της Public Issue.

Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκφράζει την ανησυχία της για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ σε γενικές γραμμές, μάλλον θετική κρίνεται η δημόσια εικόνα του αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

Λένε «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών

Η συμφωνία των Πρεσπών παραμένει το κυρίαρχο θέμα στην επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες. Προηγήθηκαν σφοδρότατες αντιδράσεις, οι οποίες παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση περί «ακραίων στοιχείων», αποτυπώνονται και στην έρευνα της Public Issue: Συγκεκριμένα, το 65% τάσσεται κατά της συμφωνίας ενώ μόλις το 17% τάσσεται υπέρ. Το 13% δεν παίρνει θέση, ενώ το 5% δεν απαντά.

Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το εύρημα ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα το 45% τάσσεται κατά της συμφωνίας. Από την άλλη, μόλις το 31% τάσσεται υπέρ και το 17% δεν εκφράζει θέση.

Την ίδια στιγμή, σε σταθερά αρνητικά επίπεδα παραμένει η δημοσιότητα του αρχιτέκτονα της συμφωνίας Νίκου Κοτζιά. Ειδικότερα, το 60% εκφράζει αρνητική γνώμη για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, ενώ μόλις το 32% θετική γνώμη.

Αντίστοιχα, στο 53% βρίσκονται οι αρνητικές γνώμες για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ενώ το 28% εκφράζει θετική άποψη. Το 19% δεν εκφέρει γνώμη.

Ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά

Παράλληλα, σε χειρότερο σημείο με πέρσι είναι οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας σύμφωνα με το 52%. Στο ίδιο ερώτημα το 44% εκτιμά ότι έχουν παραμείνει ίδιες, ενώ ένα μόλις 2% απαντά ότι έχουν καλυτερέψει.

Στο ερώτημα «τι γνώμη έχετε για τον Αμερικανό πρέσβη» στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, το 29% των ερωτηθέντων απαντά θετική, ενώ το 31% απαντά αρνητική.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα της Public Issue

newpost.gr