Από τάμπλετ μέχρι οδοντόβουρτσες στον πλαίσιο της «Black Friday».

Kαι η… μεγάλη ημέρα (σχεδόν) έφτασε. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, πολλά εμπορικά καταστήματα υποδέχονται αύριο τους καταναλωτές που αναζητούν συμφέρουσες αγορές στον πλαίσιο της «Black Friday». Αν και ουσιαστικά ο χορός των προσφορών έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλές επιχειρήσεις από τον περασμένο Σαββατοκύριακο μέσω των e-shops, μετατρέποντας τη δράση σε… «Black Week».

Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι σε αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών, δεκάδες προϊόντα που προσφέρονταν σε μειωμένες τιμές εξαντλήθηκαν μέσα σε μια ή δύο ημέρες και αντικαταστάθηκαν από άλλες προσφορές. Πολλά από αυτά τα προϊόντα αποσύρθηκαν από τα e-shops και οι καταναλωτές μπορούν να τα βρουν πλέον μόνο στα καταστήματα, με τις επιχειρήσεις να ποντάρουν έτσι στη φυσική παρουσία των καταναλωτών, επενδύοντας σε επιπλέον αγορές που δεν ήταν αρχικά στα πλάνα τους. Αλλωστε, όπως αποτυπώνεται σε έρευνα του ηλεκτρονικού marketplace picodi.com το 62% των Ελλήνων αγοράζει «αυθόρμητα», ενώ το 38% έχει προγραμματίσει τι θα ψωνίσει.

Φέτος, με το ελληνικό καταναλωτικό κοινό να έχει πλέον εξοικειωθεί περισσότερο με το «φαινόμενο» Black Friday, ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών θεωρείται πιο έντονος από κάθε άλλη φορά.

Στο «παιχνίδι» έχουν μπει πλέον και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, όπως σούπερ μάρκετ, αλλά και μικρότερες, όπως βενζινάδικα και εταιρείες εστίασης.

«Πλήγμα η τακτική των παρατεταμένων εκπτώσεων»

Οι καταναλωτές φαίνεται πως ανταποκρίνονται σε αυτό το νέο αγοραστικό event, με πολλές επιχειρήσεις να αυξάνουν τον τζίρο τους ακόμη και κατά 300% συγκριτικά με μια συνηθισμένη ημέρα.

Παρόλα αυτά, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στη HuffPost Greece ότι ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο θετικός, αν αρκετές επιχειρήσεις δεν είχαν υιοθετήσει μια τακτική που παραπέμπει σε «παρατεταμένη περίοδο εκπτώσεων», αποδυναμώνοντας μεμονωμένες δράσεις όπως η αυριανή.

Υποστηρίζουν δηλαδή, εν ολίγοις, ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που προηγούνται της Black Friday, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση, από κάποιες επιχειρήσεις, των προσφορών μέχρι την εορταστική περίοδο, δίνουν την εικόνα στους καταναλωτές ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να βρουν ευκαιρίες, «ακυρώνοντας» εν μέρει τη δυναμική του αυριανού αγοραστικού event.

Πώς βλέπουν οι Ελληνες την Black Friday

Αλλα αξιοσημείωτα ευρήματα της έρευνας της picodi για το ελληνικό καταναλωτικό κοινό είναι ότι το 36% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στη Black Friday. Εξ αυτών, το 77% απάντησε πώς εξοικονομεί από πριν χρήματα για τις αγορές του, το 6% είναι πρόθυμο να αποκτήσει το αγαπημένο του προϊόν σε δόσεις, ενώ το υπόλοιπο 17% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι διαθέτει αρκετά ικανοποιητικό εισόδημα, ώστε να προβεί σε πιο ακριβές αγορές.

Ως προς το αν η αυριανή ημέρα αποτελεί την «εκκίνηση» των εορταστικών αγορών, μόλις το 18% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τα αγοράσει δώρα Χριστουγέννων. Το 63% πάρει κάτι για τον εαυτό του, ενώ το 39% θα αγοράσει κάτι για το σπίτι.

Παρότι αρκετοί υποστηρίζουν ότι η Black Friday αποτελεί διαφημιστικό «κόλπο» και όχι πραγματική αγοραστική ευκαιρία, το 71% των ερωτηθέντων δηλώνει πως εμπιστεύεται τις προσφορές. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έρευνα, το μέσο ποσοστό έκπτωσης στα ελληνικά καταστήματα κατά τη διάρκεια της δράσης, αγγίζει το 53%.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η picodi.com χρησιμοποίησε στατιστικά από την περσινή μελέτη και τα συνέκρινε με τον αριθμό επισκέψεων στη σελίδα της μια κανονική ημέρα. Οπως αναφέρεται, παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη αύξηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, κυρίως όμως στις ηλικίες 18-24 και 25-34.

Τέλος, όσον αφορά τη… μάχη των φύλων, οι άνδρες φαίνεται πως ξοδεύουν περισσότερα κατά μέσο όρο απ΄ ό,τι οι γυναίκες, (244 έναντι 205 ευρώ).

 

Η «ταυτότητα» της έρευνας:

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν στατιστικά στοιχεία της πλατφόρμας picodi.com και τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που διεξήχθη μεταξύ 25 και 31 Οκτωβρίου 2018.