ΓΝΩΜΗ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το υψηλότερο ποσοστό της, 10,9 ποσοστιαίες μονάδες, στην εκτίμηση ψήφου κατά την τελευταία τριετία καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Μetron Analysis για την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 37,8% έναντι 26,9% του ΣΥΡΙΖΑ.
Τρίτο κόμμα βάσει των στοιχείων της δημοσκόπησης αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 7,5% και ακολουθούν, Κίνημα Αλλαγής με 7,4%, ΚΚΕ με 6,7%.
Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνουν από 2,1%.
Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 31% των ερωτηθέντων απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι 20% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα. Το 2% επιλέγει τη Φώφη Γεννηματά ενώ από 1% συγκεντρώνουν Δημήτρης Κουτσούμπας, Βασίλης Λεβέντης και Σταύρος Θεοδωράκης.

Αυτά λένε τα στοιχεία της Δημοσκόπησης, της Metron Analysis, για την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Με βάση τα στοιχεία αυτά ορισμένοι θεωρούν ως παγιωμένη και μη αναστρέψιμη πλέον την εικόνα και τη σειρά των δύο κομμάτων.  Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή δόρατος τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προσπαθούν να εξαργυρώσουν στην “αγορά” την επιτυχία να μην περικοπούν οι συντάξεις από 1/1/2018, όπως είχαν υπογράψει και να “πλασάρουν” με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αφενός τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για ορισμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Επίσης την παροχή κοινωνικού μερίσματος για τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και τα τρία αυτά “επιτεύγματα” τα υποδέχονται οι ενδιαφερόμενοι με κάποια ικανοποίηση. Δεν μπορούν, όμως, αυτά να αναστρέψουν την γενική εικόνα της οικονομικής κατάστασης, που εξακολουθεί να υποφέρει, μαζί και η πλειονότης των πολιτών.

Πολύ περισσότερο δεν μπορούν πλέον να αντιστρέψουν την πολιτική εικόνα των δημοσκοπήσεων.

‘Οπως έλεγε στην ΡΗΡ έμπειρος στα δημοσιονομικά πολιτικός παράγοντας της ομογένειας, από τις δημοσκοπήσεις ένα είναι το στοιχείο εκείνο που έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και δείχνει τι θα συμβεί όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες: Το ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.  Και εδώ έχουμε μεγάλη διαφορά. Το 31% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι 20% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα…

Είναι, μας έλεγε, ο ίδιος ομογενής πολιτικός, η πρώτη φορά σε δημοσκόπηση, που εν ενεργεία πρωθυπουργός (Αλέξης Τσίπρας) δεν έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις των πολιτών στο ερώτημα αυτό, ασχέτως του ποσοστού που παίρνει το κόμμα του. ΅Εδώ προηγείται με διψήφια διαφορά ο αντίπαλός του (Κυριάκος Μητσοτάκης). Κατά κανόνα, επειδή ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός ήδη ασκεί εξουσία και επειδή ως απόρροια της ιδιότητάς αυτής έχει, για διάφορους λόγους, αποκτήσει “κεκτημένη ταχύτητα” στην “καταλληλότητα” πάντα υπερτερεί του αντιπάλου του στη συνείδηση των πολιτών, είτε ανήκουν στο κόμμα του, είτε όχι, είτε είναι πρώτο το κόμμα του είτε όχι.

Συμπερασματικά, όταν παγιωθεί στην πλειοψηφία των ψηφοφόρων η αντίληψη ότι ο Πρωθυπουργός που διεκδικεί την επανεκλογή του ΔΕΝ είναι καταλληλότερος μεταξύ των αντιπάλων του υποψηφίων, τότε το αποτέλεσμα των εκλογών είναι προδικασμένο, ανεξάρτητα των όποιων “επανορθωτικών” κινήσεων της τελευταίας ώρας.

Ως τρανό, δε, παράδειγμα, αναφέρουμε την τύχη της Κυβερνήσεως ΝΔ επί Γεωργίου Ράλλη, στις εκλογές του 1981. Ως πρωθυπουργός ο Ράλλης κατέβηκε στην Επαρχία και “μοίραζε” ιδιοχείρως τις επιταγές της τότε ΕΟΚ στους αγρότες, επιταγές με γενναία “στήριξη”. Ενώ, συγχρόνως εξαργύρωνε και την είσοδο της Ελλάδος στις αγορές.  Αυτό, όμως, δεν τον έσωσε από την εκλογή ήττα. Ηττήθηκε κατά κράτος από τον αντίπαλό του, Ανδρέα Παπανδρέου.

 

Print Friendly, PDF & Email