Ο Συλλόγος Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων για τους άπορους

Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου/Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Πηγή: greeknewsonline.com

“Eίναι ευλογία Θεού αυτό που ζούμε σήμερα εδώ” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, συγχαίροντας το Σύλλογο Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων για το εορταστικό γεύμα αγάπης που προσέφερε για 29η συνεχή χρονιά ανήμερα της γιορτής των Ευχαριστιών στο οίκημά του στην Αστόρια ή κατ’ οίκον σε εκατοντάδες άπορους και αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.

“Δεν είναι απλώς κοινωνική προσφορά, είναι προσφορά αγάπης και στοργής για τους ανθρώπους που θέλουν να χαρούν και δεν έχουν αυτό το δεδομένο που έχουμε εδώ”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος και εξέφρασε τη χαρά του που για άλλη μια χρονιά παρέστη στο γεύμα των Ευχαριστιών, “μια ωραιότατη προσπάθεια”, όπως είπε, “που έγινε θεσμός”.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τον πρόεδρο Γιώργο Κίτσιο και τα μέλη του συλλόγου Ιδιοκτητών και τους δεκάδες εθελοντές που εργάζονται τόσα χρόνια με συνέπεια και κάνουν κάθε χρόνο όλο και καλύτερη την εκδήλωση αυτή, ενώ αναφερόμενος στο μεγάλο δωρητή, ανέφερε χαρακτηριστικά πως “ο κ. Φακίρης είναι όνομα και πράγμα. Οι φακίρηδες κάνουν μαγικά πράγματα”.

“Η  ευγνωμοσύνη μας προς το Θεό να είναι καθημερινή, κάθε λεπτό, γιατί κάθε λεπτό δεχόμαστε τις ευλογίες του Θεού”, επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος μέσα στα χειροκροτήματα των ομογενών και μη που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου στην 31η οδό είτε για να απολαύσουν εκεί, υπό τους ήχους της κιθάρας των αγαπημένων καλλιτεχνών της Ομογένειας, του Σεραφείμ Λάζου και του Τάσου Παπαϊωάννου, το παραδοσιακό γεύμα γαλοπούλας που και φέτος ετοίμασε ο αρχιμάγειρας Νίκος Γαβριελάτος με τους βοηθούς του, είτε για να βοηθήσουν στο σερβίρισμα και κυρίως τη διανομή των γευμάτων.

Ο υπεύθυνος του γεύματος Γιώργος Αλεξίου, ο οποίος είχε και την αρχική ιδέα για τη διοργάνωση της γιορτής αυτής πριν από 29 χρόνια, ως ελάχιστο δείγμα προσφοράς στην κοινότητα, στο πνεύμα της γιορτής των Ευχαριστιών, ανέλαβε το ρόλο του συντονιστή και ευχαρίστησε μαζί με όλους τους εθελοντές και τους χορηγούς, ιδιαίτερα δε τον ευεργέτη του συλλόγου Γιώργο Φακίρη που από την πρώτη κιόλας χρονιά υποστήριξε τη θεάρεστη αυτή προσπάθεια.

Ηδη, από την Δευτέρα με τη φροντίδα της κ. Ελπίδας Αλεξίου, είχαν διανεμηθεί κατ’ οίκον πάνω από 500 άψητες γαλοπούλες σε οικογένειες απόρων και αναξιοπαθούντων, ενώ ξεπέρασαν τις δύο χιλιάδες οι μερίδες που προσφέρθηκαν την Πέμπτη, σε σπίτια ηλικιωμένων και ανήμπορων συμπολιτών μας, στο τοπικό αστυνομικό τμήμα – οι αστυνομικοί βοήθησαν μάλιστα και στη διανομή του φαγητού-, σε ιδρύματα, όπως το Κέντρο Ηλικιωμένων της HANAC.

“Με τη βοήθεια του Θεού να είμαστε εδώ και του χρόνου. Να είστε ευλογημένοι όλοι γιατί είναι μεγάλη γιορτή αυτή η σημερινή για το Αμερικανικό Εθνος, με πολλούς συμβολισμούς”, τόνισε στο χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος Κωνσταντίνος Κούτρας και συνεχάρη τα μέλη του συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων “γι’ αυτήν την υπέροχη πρωτοβουλία με την οποία δίνουν το μήνυμα της αλληλεγγύης και της προσφοράς”.

“Χρόνια Πολλά και του χρόνου να γιορτάσουμε τα 30 χρόνια όλοι μαζί εδώ”, ευχήθηκε η Πρόξενος Λάνα Ζωχιού, η οποία συνεχίζοντας την παράδοση φόρεσε την άσπρη ποδιά των εθελοντών και μαζί με τη σύζυγό του Γενικού Προξένου, Ποπίτα Παύλη, βοήθησαν στο σερβίρισμα των φαγητών. “Χαίρομαι που είμαι εδώ για πρώτη φορά μαζί σας. Να είστε καλά, υγιείς και ευτυχισμένοι”, πρόσθεσε.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης εξέφρασε τη χαρά του γιατί είναι σαν να βρίσκεται με την οικογένειά του. “Κάθε χρόνο την ημέρα αυτή έρχομαι πρώτα εδώ και μετά πηγαίνω για γεύμα με τους γονείς μου. Αλλά εμείς στην Ομογένεια είμαστε όντως σαν οικογένεια και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να είναι μαζί μας και ο Σεβασμιώτατος που είναι ο ηγέτης της κοινότητάς μας.

Η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά ευχαρίστησε τα μέλη του συλλόγου και όλους τους εθελοντές για το χρόνο και τα χρήματα που αφιερώνουν για την οργάνωση της γιορτής αυτής κάθε χρόνο. “Μ’ αυτόν τον τρόπο διδάσκετε τα παιδιά μας πώς πρέπει να γιορτάζουμε την Ημέρα των Ευχαριστιών”, είπε.

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κωνσταντινίδης ευχαρίστησε με τη σειρά του όποιον βοήθησε για να οργανωθεί το γεύμα αυτό και να μοιραστούν πάνω από δύο χιλιάδες γεύματα σε όλη την Αστόρια.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γιώργος Κίτσιος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και μαζί τον θαυμασμό όλων. “Θαυμάζουμε το κουράγιο του, τρέχει, είναι παντού και τα τελευταία δέκα χρόνια είναι κάθε χρόνο εδώ, ίδια μέρα, ίδια ώρα. Εύχομαι να σας έχουμε εδώ για πολλά πολλά ακόμα χρόνια, να είστε πάντα καλά να μας ευλογείτε”, είπε.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε και προς τους ομογενείς πολιτικούς, τον Επίσκοπο Μηδείας κ. Απόστολο και όλους τους υποστηρικτές της εκδήλωσης ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμοργιανών, Νίκος Γαβαλάς.

Να σημειώσουμε τέλος ότι το γεύμα είναι αφιερωμένο κάθε χρόνο στη μνήμη των Κωνσταντίνου και Μαρίνας Φακίρη, Μελίνας Αλεξίου και Τομ Αλαφογιάννη.