Η Ρωσία προφυλάκισε για δύο μήνες 12 από τους αιχμάλωτους ουκρανούς ναύτες

Την δίμηνη κράτηση των μισών ουκρανών ναυτών που αιχμαλωτίστηκαν την Κυριακή από ρωσικά πλοία στην Αζοφική Θάλασσα διέταξε δικαστήριο στην προσαρτημένη Κριμαία.

Δώδεκα από τους 24 ουκρανούς ένστολους θα παραμείνουν προφυλακισμένοι έως τις 25 Ιανουαρίου, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Tass και Interfax. Έως τώρα δεν είναι γνωστό πότε θα εξεταστεί η ποινική μεταχείριση των υπόλοιπων συναδέλφων τους.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Συμφερόπολης καταδεικνύει πως η Μόσχα δεν προτίθεται να υποχωρήσει παρά τις πιέσεις της Δύσης για άμεση απελευθέρωση των ουκρανών στρατιωτικών και των τριών πλοίων που επάνδρωναν. Σχεδόν ταυτόχρονα με την απόφαση στην Συμφερόπολη οι αντιπρόσωποι των 29 μελών του NATO καλούσαν ομόφωνα για την απελευθέρωση πλοίων και πληρωμάτων.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης οι Ουκρανοί κατηγορούνται για παραβίαση συνόρων, που επισύρει έως και έξι χρόνια κάθειρξη. Η Ουκρανία απορρίπτει κατηγορηματικά την καταγγελία περί εισόδου σε ρωσικά χωρικά ύδατα.

Νωρίτερα η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας FSB δημοσίευσε βίντεο όπου τρεις από τους Ουκρανούς δηλώνουν ότι γνώριζαν την «προκλητική φύση» της ουκρανικής ενέργειας. Δεν είναι σαφές εάν οι ναύτες μιλούσαν υπό το καθεστώς φόβου ή απειλών.

Ανάμεσα στους προσωρινά κρατούμενους βρίσκεται ο κυβερνήτης ενός εκ των δύο ουκρανικών κανονιοφόρων που κατελήφθησαν από τους Ρώσους. Το τρίτο καταληφθέν σκάφος ήταν ρυμουλκό.

Επικίνδυνο σκηνικό

Το επεισόδιο στην Θάλασσα Αζόφ έχει αναζωπυρώσει την ένταση ανάμεσα στην Μόσχα και στο Κίεβο. Την Δευτέρα η ουκρανική Βουλή ενέκρινε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου για 30 ημέρες σε επαρχίες που συνορεύουν με την Ρωσία, αρχής γενομένης από το πρωί της Τετάρτης.

Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε πως η κήρυξη στρατιωτικού νόμου μπορεί να κλιμακώσει εκ νέου την ένταση σε περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις ζώνες που ελέγχονται από ρωσόφιλους αντάρτες.

Ο ίδιος ο κ. Πούτιν δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα, όμως ο εκπρόσωπος είπε πως κατά πάσα πιθανότητα θα σχολιάσει το ζήτημα κατά την σύνοδο του G20 στην Αργεντινή, που αρχίζει στα τέλη του μήνα.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες και τον τακτικό ουκρανικό στρατό μαίνονται από το 2014 και έχουν στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, όμως οι εχθροπραξίες έχουν μειωθεί την τελευταία διετία.

Η Δύση έχει εν πολλοίς λάβει το μέρος της Ουκρανίας.

Την Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγόρησε το Κρεμλίνο για απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για συστηματική πολιτική κλιμάκωσης εκ μέρους της Ρωσίας.

Η αμερικανική τοποθέτηση έγινε εκ μέρους και του Ηνωμένου Βασιλείου, της Πολωνίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας.

Το NATO έχει ζητήσει δύο φορές την άμεση απελευθέρωση των ουκρανικών πλοίων και πληρωμάτων.

Πηγή: skai.gr/ Φωτογραφία:Ένας από τους υπόδικους ουκρανούς ναύτες (AP Photo)