Κρις Σπύρου: “…θα θάψουμε την προσπάθεια του Ζάεφ και Νίμιτς, στο ίδιο νεκροταφείο που θάψαμε και την προσπάθεια του Κίρο Γκλιγκόροφ το 1993”.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Το μείζον ζήτημα της λεγόμενης «Συμφωνία των Πρεσπών» ήταν το θέμα για το οποίο μίλησε  ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης Κρις Σπύρου, το βράδυ της Τετάρτης 5 Δεκεμβρίου από την τηλεόραση «Contra Chanel» και την εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» με τους Μάκη Kουρή και Σπύρο Γκουζτάνη. Ένα θέμα που o Κρις Σπύρου το κατέχει όσο κανένας άλλος, καθώς ως απόδημος Έλληνας της Αμερικής, με σημαντική πολιτική δράση στις ΗΠΑ,  (Γερουσιαστής, πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στην Πολιτεία του Νιού Χάμσαιρ)  πρωτοστάτησε- στρατευθείς από την ελληνική κυβέρνηση-  τη δεκαετία του 1990, στον αγώνα για την μη αναγνώριση –τότε- των Σκοπίων από τον ΟΗΕ με όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως ζητούσε ο Γκλιγκόροφ. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως όταν ο Μάθιου Νίμιτς αποφασίσει να αντικαταστήσει την μαϊμού ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» προτείνοντας μόνιμη ονομασία «Βόρεια Μακεδονία»  “…θα θάψουμε την προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ και του Μάθιου Νίμιτς, στο ίδιο νεκροταφείο που θάψαμε και την προσπάθεια του Κίρο Γκλιγκόροφ το 1993″.

Ό κ. Σπύρου, μιλώντας στην εκπομπή “Επί του πιεστηρίου”, αφού αναφέρθηκε στη στάση, τις θέσεις και τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτικών της περιόδου 1991-2015 για το θέμα της ονομασίας της αποσχισθείσας από την Γιουγκοσλαβία πρώην Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας, παρουσίασε την ομόφωνη Απόφαση 817,  της 7ης Απριλίου 1993,του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία, εντάχθηκε η «Δημοκρατία των Σκοπίων» ως ανεξάρτητο κράτος, μέλος των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς όνομα”.

«Τρεις φορές το 1992», είπε ο κ. Σπύρου, «το Συμβούλιο της Ευρώπης απέρριψε την αίτηση της «Δημοκρατίας των Σκοπίων» να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος, επειδή η ονομασία με την οποία αιτούντο εμπεριείχε την λέξη Μακεδονία”.

Περιγράφοντας τις προσπάθειες, τότε, της ελληνοαμερικανικής Κοινότητας να μην αναγνωριστούν τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο κ. Σπύρου είπε:

«Στις 2 Οκτωβρίου 1992, εγώ και άλλα εξέχοντα μέλη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ζητήσαμε από τον τότε υποψήφιο για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μπιλ Κλίντον, να μας δώσει γραπτή υπόσχεση ότι εάν εκλεγεί Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στα Ηνωμένα Έθνη, δεν θα αναγνώριζε την «Δημοκρατία των Σκοπίων» ως ανεξάρτητο κράτος με την λέξη Μακεδονία στην ονομασία του. Εγώ τότε, ήμουν Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, το κόμμα με το οποίο ο εξελέγη ο Μπιλ Κλίντον Πρόεδρος. 

Όλοι μας γνωρίζαμε πολύ καλά, ότι ο τότε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, είχε υποσχεθεί στους Σλαβοαμερικανούς υποστηρικτές του, οι οποίοι είχαν κάνει σημαντικές οικονομικές συνεισφορές στο ρεπουμπλικανικό κόμμα και στην προεκλογική του εκστρατεία, ότι θα αναγνώριζε τη «Δημοκρατία των Σκοπίων» με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» μετά την επανεκλογή του, τον Νοέμβριο του 1992.  

Ο Μπιλ Κλίντον, μας έδωσε την δήλωση γραπτώς και δημοσίως. Μας έδωσε την υπόσχεση που του ζητήσαμε. Η γραπτή δημόσια δήλωση του Μπιλ Κλίντον, έλεγε μεταξύ άλλων: 

Η γραπτή δημόσια δήλωση του Μπιλ Κλίντον

«Οι αναταραχές στα Βαλκάνια και ο κατακερματισμός της Γιουγκοσλαβίας ασκούν νέες πιέσεις στην Ελλάδα. Οι αλόγιστοι σκοτωμοί, η πείνα, η βίαιη μετακίνηση πολιτών, η εθνική κάθαρση και η καταστροφή μερικών από τις πιο ιστορικές πόλεις της Ευρώπης πρέπει να σταματήσει. Έχω ζητήσει από τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να λάβουν πιο σκληρά μέτρα για αυτά τα βίαια περιστατικά και να δεχθούν τις πρόσφατες ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών που στόχο έχουν τη διασφάλιση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, τη δημιουργία κέντρων κράτησης και το τέλος της αιματοχυσίας. 

Στηρίζω την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία η νοτιότερη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος υπό τον όρο να μην περιλαμβάνεται στην ονομασία της η λέξη «Μακεδονία».  

Πολλοί Αμερικανοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν το πρόβλημα που προκύπτει από τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία». Περί τα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η χρήση αυτού του ονόματος για το νότιο τμήμα της Γιουγκοσλαβίας χαρακτηρίστηκε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας «ως προκάλυμμα για επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας» ενώ θα μπορούσε, επίσης, να αποτελέσει και πάλι πηγή αποσταθεροποίησης και συγκρούσεων.          

Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Εάν το νέο αυτό κράτος επιθυμεί την αναγνώριση της Αμερικής, θα πρέπει κατ΄ αρχάς να δεχθεί τις αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, να ικανοποιήσει τις γείτονες χώρες και την παγκόσμια κοινότητα όσον αφορά τις προθέσεις του, ότι δηλαδή είναι ειρηνικές και σύμφωνες με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απορρίπτει τη χρήση του ονόματος Μακεδονία. Η Κυβέρνηση Κλίντον θα υπερασπιστεί αυτές τις αρχές και θα διασφαλίσει την ικανοποίηση των νόμιμων συμφερόντων της Ελλάδας.»  

Συνεχίζοντας την διήγησή του ο κ. Κρις Σπύρου είπε πως: “στις 5 Νοεμβρίου 1992, απροσδόκητα, ο Μπιλ Κλίντον εξελέγη Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Και το όνειρο των Σκοπιανών, και οι υποσχέσεις του Τζορτζ Μπους προς τους Σκοπιανούς, κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων.  

Ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μπιλ Κλίντον τήρησε την υπόσχεσή του στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.  

Στις 7 Απριλίου 1993, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το κατ’ εξοχήν υπεύθυνο για την αναγνώριση και την ένταξη νέων μελών στα Ηνωμένα Έθνη, “συνεδρίασε προκειμένου να εξετάσει την αίτηση της «Δημοκρατίας των Σκοπίων» να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η αντιπρόσωπος του Προέδρου Κλίντον στα Ηνωμένα Έθνη, Μάντλιν Όλμπραϊτ, έθεσε βέτο στην αναγνώριση, επειδή η ονομασία εμπεριείχε την λέξη Μακεδονία” 

Ως αποτέλεσμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας με την απόφαση 817 της 7ης Απριλίου 1993, ψήφισε ομόφωνα να ενταχθεί η «Δημοκρατία των Σκοπίων» ως ανεξάρτητο κράτος, μέλος των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς όνομα”.  

Ακολούθως ο κ. Σπύρου είπε:  “Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέπεμψε το πρόβλημα της ονομασίας στην «Επιτροπή Συντονισμού του Διεθνούς Συνεδρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία». Επιτροπή, την οποία ηγείτο ο Σάιρους Βανς, πρώην Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον οποίο το 1999, αντικατέστησε ο Μάθιου Νίμιτς. Ο σημερινός ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών. Ο οποίος για 19 χρόνια προσπαθεί να πείσει τους ηγέτες της «Δημοκρατίας των Σκοπίων» ότι ο λόγος που το κράτος τους δεν έχει όνομα, είναι επειδή η αίτησή τους εμπεριέχει πάντα την λέξη Μακεδονία. Ιδού και ο λόγος της ύπαρξης Μάθιου Νίμιτς και της Συμφωνίας των Πρεσπών“.  

Οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, είτε του Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε της Γενικής Συνέλευσης”, τόνισε ο κ. Σπύρου,  “πουθενά και ποτέ δεν αναφέρουν ότι η Ελλάδα ήταν υπεύθυνη για την μη-ονομασία της «Δημοκρατίας των Σκοπίων», και ούτε παρότρυναν ανάμειξη της Ελλάδας στην εύρεση ονόματος. Ποτέ! 

Οι ηγέτες των Σκοπίων, ανένδοτοι στον αγώνα τους να αποκτήσουν επίσημη κρατική οντότητα με την ονομασία που εμπεριέχει την λέξη Μακεδονία και να αποκτήσουν Μακεδονική εθνικότητα, επιμένουν σε αυτόν τον αγώνα. Αποφασισμένοι να περάσουν άλλα 25 χρόνια με την αυτό-αποκαλούμενη μαϊμού κρατική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ακολούθως ο Κρις Σπύρου  επεσήμανε πως κανένα από τα 194 κράτη που απαρτίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένης και της «Δημοκρατίας των Σκοπίων» δεν έχει ονομασία που να εμπεριέχει την λέξη Μακεδονία.  “Ούτε ως ΦΥΡΟΜ, ούτε ως «Μυρομ», είπε, χαριτολογώντας. Και πρόσθεσε: “Ούτε ως Βόρεια Μακεδονία, ούτε ως Νότια Μακεδονία. Ούτε ως Ανατολική Μακεδονία, ούτε ως Δυτική Μακεδονία. Ούτε ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ούτε προσωρινά, ούτε μόνιμα“.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο ελληνο-αμερικανός πολιτικός ηγέτης τόνισε ότι αυτή  “έχει έναν και μόνο σκοπό. Να δώσει στο ψευδο-σλαβο-μακεδονικό κρατικό μόρφωμα, στην «Δημοκρατία των Σκοπίων», μακεδονική κρατική εθνική οντότητα και να δώσει στους κατοίκους της περιοχής αυτής, που ποτέ δεν υπήρξαν Μακεδόνες, μακεδονική εθνική ταυτότητα».

Ακολούθως ο κ. Κρις Σπύρου απάντησε σε ερωτήματα των δύο δημοσιογράφων, εν΄πω ολοκληρώνοντας έδωσε την ακόλουθη υπόσχεση:

«Εάν και όταν ο Μάθιου Νίμιτς αποφασίσει να αντικαταστήσει την μαϊμού ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», προτείνοντας μόνιμη ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» για την «Δημοκρατία των Σκοπίων», σας υπόσχομαι, ότι η Ελληνοαμερικανική κοινότητα, θα οργανωθεί σύσσωμη και πιο δυναμικά και από το 1993. Και θα θάψουμε την προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ και του Μάθιου Νίμιτς, στο ίδιο νεκροταφείο που θάψαμε και την προσπάθεια του Κίρο Γκλιγκόροφ το 1993».