Και επίσημα αυτοκέφαλη η Εκκλησία της Ουκρανίας

Ουκρανία.- Η Ουκρανία εξέλεξε χθες τον Μητροπολίτη Μπελοτσερόφσκι Επιφάνιο επικεφαλής της νέας ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας, σηματοδοτώντας μια ιστορική ρήξη με τη Ρωσία.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην παγκόσμια Ορθοδοξία, καθώς ανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη η Εκκλησία της Ουκρανίας. Το συμβούλιο των ανώτατων ιερωμένων επέλεξε ως επικεφαλής της νέας ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας τον Μητροπολίτη Μπελοτσερόφσκι Επιφάνιο, σηματοδοτώντας μια ιστορική ρήξη με τη Ρωσία, κάτι που το Κίεβο θεωρεί απαραίτητο για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της χώρας. Μήνυμα για ενότητα απηύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο 39χρονος νεοεκλεγείς Προκαθήμενος Επιφάνιος, έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή για την χώρα του και ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον πνευματικό του πατέρα μητροπολίτη Φιλάρετο και τον μητροπολίτη Μακάριο.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος ανέφερε: “Μπορέσαμε να ενωθούμε και να δημιουργήσουμε μια ενιαία Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία με τις κοινές προσπάθειές μας. Πρώτα απ ‘όλα, θα πρέπει να εκφράσουμε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας στην αγιότητα Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίο που έκανε ένα τόσο αποφασιστικό βήμα προς την αναγνώριση της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας”.

Ο νέος μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας, ο οποίος θα παραλάβει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ζήτησε από τους συμπολίτες του να παραμείνουν ενωμένοι και να στηρίξουν την Εκκλησία τους.

Σημειώνεται πως ο 39 χρονος Επιφάνιος είναι ο ιεράρχης που προώθησε ο μητροπολίτης Φιλάρετος, όταν διαπίστωσε πως δεν θα μπορεί να διεκδικήσει πλέον ο ίδιος τη θέση του Προκαθημένου της ενοποιημένης Εκκλησίας. Ο χρόνος θα δείξει αν ο άνθρωπος αυτός θα λειτουργήσει σωστά και θα ενώσει τα διεστώτα στην διχασμένη Εκκλησία της Ουκρανίας ή θα είναι υπό την καθοδήγηση του διασπαστικού και αλαζόνα Φιλαρέτου.

Μήνυμα για ενότητα απηύθυνε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, μετά την εκλογή του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας Ουκρανίας Επιφανίου.

Ειδικότερα, ο Ποροσένκο από την πλατεία του Καθεδρικού της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, απέστειλε μήνυμα ενότητας προς όλους τους πιστούς και είπε ότι τίποτα δεν συνδέει πλέον τη χώρα του με τη Ρωσία, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως θα προστατευθούν τα δικαιώματα εκείνων που θα επιλέξουν να παραμείνουν υπό την Εκκλησία της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι το Τριπρόσωπο της εκλογής από το οποίο εξελέγη ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας κατήρτισαν ο μητροπολίτης Επιφάνιος, ο μητροπολίτης Μιχαήλ -προερχόμενος από τις τάξεις του «Πατριαρχείου Κιέβου»- και ο μητροπολίτης Συμεών- προερχόμενος από την υπό το Πατριαρχείο Μόσχας ουκρανική Εκκλησία.

Λίγο πριν από την τελευταία κρίσιμη ψηφοφορία, ο μητροπολίτης Μιχαήλ απέσυρε την υποψηφιότητα του, δίνοντας ουσιαστικά τους εκλέκτορές του στον μητροπολίτη Επιφάνιο, ο οποίος τελικά εξελέγη ως Προκαθήμενος της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας.

Νωρίτερα σήμερα στο Κίεβο, χιλιάδες πολίτες και ιερείς συγκεντρώθηκαν έξω από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, κρατώντας ουκρανικές σημαίες και θρησκευτικές εικόνες, για να γιορτάσουν το γεγονός.