Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, ν’ αποδεχθούμε ερμηνείες αυθαίρετες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας προς τους Έλληνες λειτουργούς των Ευρωπαϊκών Θεσμών στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα στις Βρυξέλλες.
Στην έδρα της Επιτροπής, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της πΓΔΜ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και ότι εμπράκτως αποδεικνύει ότι ευνοεί την προοπτική της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση της επίλυσης του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο. Για να γίνει αυτό πρέπει η πΓΔΜ να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως στο Σύνταγμά της, σημείωσε ο Π. Παυλόπουλος. «Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ. Μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε, δε, ότι μέχρι να κυρωθεί η Συμφωνία από τη Βουλή των Ελλήνων δεν έχει τελειώσει τίποτα, λέγοντας πως «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται, κατ’ ουδένα τρόπο, να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών από την πλευρά της ΠΓΔΜ».