Κινηματογραφική εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας για το προσφυγικό

Κάϊρο.- Παρουσία της μεγάλης ελληνοαιγύπτιας ηθοποιού Λάιλα Έλουι, πραγματοποιήθηκε στην Αχιλλοπούλειο Σχολή του Καΐρου, κινηματογραφική εκδήλωση με κεντρικό θέμα τη μετανάστευση και τη σύγχρονη προσφυγιά. Οργανωτής, η ελληνική πρεσβεία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, η οποία μαζί με άλλες ευρωπαϊκές πρεσβείες συμμετέχουν σε ένα παγκόσμιο φεστιβάλ κινηματογράφου, που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει το κοινό στα προβλήματα των μεταναστών.

Μιλώντας στο κατάμεστο μικρό θέατρο της Αχιλλοπουλείου Σχολής, ο πρεσβευτής της Ελλάδας Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεσης αναφέρθηκε στα μεγέθη των προσφύγων που έχουν περάσει ή ακόμη διαμένουν στην Ελλάδα και «μάλιστα σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης». Θύμισε παράλληλα ότι ακόμη και αυτός ο χώρος όπου γίνεται η εκδήλωση, «αποτελεί έναν εμβληματικό χώρο που έκτισαν Έλληνες, που και αυτοί πριν από 100-150 χρόνια ήρθαν στην Αίγυπτο ως μετανάστες, για διάφορους ιστορικούς λόγους, αφήνοντας τα έργα τους μέχρι σήμερα».

Ο Πρόεδρος του τοπικού κλιμακίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης Λωράν ντε Μποκ τόνισε συμβολικά ότι και οι Έλληνες έγιναν δεκτοί εδώ και αιώνες στην Αίγυπτο, όπως και τώρα η Ελλάδα υποδέχεται πρόσφυγες μεταξύ άλλων από την Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Πρωταγωνίστρια» της εκδήλωσης ήταν η ηθοποιός Λάιλα Έλουι, με πάνω από 70 ταινίες στο ενεργητικό της. Η μητέρα της κας Έλουι, Στέλλα, κατάγεται από την Ικαρία, και ήταν πολλά χρόνια παραγωγός στο ελληνικό πρόγραμμα του αιγυπτιακού ραδιοφώνου. Η γιαγιά της, ήρθε στην Αίγυπτο αρχές του 20ού αιώνα. Η ηθοποιός περιέγραψε με συγκίνηση στο κοινό ότι σε αυτόν ακριβώς το χώρο όπου γινόταν η εκδήλωση, εκεί ακριβώς μάθαινε ελληνικά, όπως και η αδελφή της, όταν ήταν μικρές.

Τέλος, ο διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, Χρ. Παπαδόπουλος, είπε ότι τελικά «η Ελλάδα απέδειξε ότι δεν είναι μόνον η χώρα με το μπουζούκι, το συρτάκι και το σουβλάκι. Είναι και η χώρα που έχει προσφέρει ένα τεράστιο έργο σε όλους αυτούς τους πρόσφυγες ή μετανάστες που ζήτησαν τη βοήθειά της, στην προσπάθειά τους να γλυτώσουν από τους πολέμους και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις».-

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ /Ν. Κάτσικα

φωτογραφία/pyramisnews.gr