Το όνειρο των ομογενών για επαναπατρισμό δυστυχώς «εκλάπη»

ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

22006 ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΔΗΜΟΣ Β. ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ Α170

ΜΕΛΟΣ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ​

Αρ. Πρωτ: 57 ASyllogos@arkadiko.com​​​

Αρκαδικό Χωριό,10-12-2018 27550 91077​​​​​

6949614711  6977056208​​​​​​

 

ΠΡΟΣ Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας κο Παναγιώτη Μαντά.

Κοινοποίηση: Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και 1) Ιωάννη Γιόβα 2) Παναγιώτη Αδάμη 3) Γεώργιο Καμπύλη 4) Σόνια Μπακάλη 5) Έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.

 

ΘΕΜΑ: Έκφραση διαμαρτυρίας, απογοήτευσης και αγανάκτησης για την αδιαφορία του Δήμου ως προς την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων του Αρκαδικού Χωριού.

Κύριε Δήμαρχε,

Το όνειρο των ομογενών για επαναπατρισμό των ιδίων αλλά και σύνδεσης των οικογενειών τους με την μητέρα πατρίδα, δυστυχώς «εκλάπη». Πρώτα το «έκλεψε» η ΔΕΠΟΣ διότι άφησε το Αρκαδικό χωριό χωρίς τις υποδομές που είχε υποσχεθεί στους ομογενείς. Τρανά παραδείγματα ο βιολογικός καθαρισμός που δεν δούλεψε ποτέ, παρέμενε ανοικτός βόθρος και έριχναν τα λύματα στην θάλασσα μέχρι το 2010, δρόμοι ατελείωτοι κατάλληλοι για ερίφια, σωλήνες αποχέτευσης πάνω στα πουρνάρια, τα 2/3 του χωριού στα σκοτάδια, δίκτυο ύδρευσης – αποχέτευσης «σάπιο» . ​

Μετά, το «όνειρο» το “έκλεψαν” οι εκάστοτε Δημοτικές αρχές όχι μόνο λόγω της άρνησής τους να αναλάβουν ευθύνες και πρωτοβουλίες για το Αρκαδικό Χωριό, αλλά και λόγω της «αφαιρέσεως» των χρηματοδοτήσεων που “προορίζονταν” για την ανάπλαση του χωριού, όπως π.χ. τα 60.000.000 δραχμές που ενώ είχαν είχαν διατεθεί για το Αρκαδικό χωριό, με την υπογραφή του τότε υπουργού κ. Λαλιώτη, τελικά πήγαν σε έργα ανάπλασης της παραλίας του Αγίου Ανδρέα. Όπως και τα 115.000.000 δρχ. του προγράμματος ΕΠΤΑ για το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Αρκαδικού χωριού, από τα οποία αξιοποιήθηκαν μόνο τα 16.533.277 δρχ., χωρίς να μάθουμε ποτέ τι απέγινε το υπόλοιπο ποσό των 98.466.723 δραχμών.

Από το σύλλογό μας έγινε έγγραφη σχετική ερώτηση προς την δημοτική αρχή, αλλά μας απαντήσατε κε Μαντά ότι όλα αυτά ανήκουν στο θλιβερό παρελθόν. Όλα αυτά όμως είναι πληγές που αιμορραγούν και δεν κλείνουν.

Το χωριό θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν η Δημοτική Αρχή είχε λειτουργήσει με αίσθημα ευθύνης. Δυστυχώς όμως είναι ιδιαιτέρως θλιβερό και το παρόν, όπως πολύ θλιβερό προβλέπεται και το μέλλον του Αρκαδικού Χωριού επί δημαρχίας σας.

Με έγγραφό μας είχαμε ζητήσει την έγκρισή σας για το έργο του κανονικού δρόμου προς την παραλία του Αρκαδικού Χωριού, για το οποίο προτίθεται, σύμφωνα με ρητή διαβεβαίωση του Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κου Ευάγγελου Γιαννακούρα, να εκτελέσει τόσο την μελέτη όσο και το έργο , η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά ο Δήμος επέδειξε ολιγωρία και παροιμιώδη κωλυσιεργία. (Σημειωτέον ότι τόσο στις 17/10/2018 όσο και στις 19/11/2018 που ελέγχθηκε το πρωτόκολλο του Δήμου δεν το είχε χρεωθεί κανείς το έγγραφό μας, ενώ το αίτημά μας με αριθμό πρωτοκόλλου 11278 στις 24/10/2018 δεν έχει απαντηθεί ακόμα.)

Ο Δήμος και η ΔΕΠΟΣ έχουν καταντήσει το Αρκαδικό Χωριό μια «Μακρόνησο». Το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξάλλου, σύμφωνα με όσα μας είπε η κα Μπακάλη, με άδεια του δημάρχου, ιδιώτες προβαίνουν σε μεταφορά του βραχισμού από προηγηθείσες εκσκαφές του χωριού σε άγνωστες κατευθύνσεις, ενώ όλοι μας γνωρίζαμε ότι τα υλικά του βραχισμού, προορίζονταν για την εκτέλεση του έργου διαμόρφωσης του λιμένα του Αρκαδικού Χωριού. Τόσο οι προηγούμενες δημοτικές αρχές όσο και η τωρινή έχουν να επιδείξουν αν όχι ανικανότητα οπωσδήποτε αναποφασιστικότητα και πλήρη αδιαφορία για την επίλυση χρονιζόντων σοβαρών προβλημάτων του Αρκαδικού Χωριού, «διακτινίζοντας» τα προβλήματα στο θλιβερό μέλλον.

Με την παρούσα, σας καλούμε κε Δήμαρχε, όπως και την αντιπολίτευση, να παύσετε να κωφεύετε και να ασχοληθείτε επιτέλους με την αντιμετώπιση και επίλυση των τεράστιων προβλημάτων του Αρκαδικού Χωριού, ώστε να ακολουθήσει επί τέλους η εθνική αξιοποίησή του.

Τελικώς ας λάβετε υπόψη σας τα εξής: Το ελληνικό κράτος δεν είναι επιχείρηση real estate. Η Ρεποντίνα δεν οικοπεδοποιήθηκε για να χαριστεί σε κάποιους από εμάς τους απόδημους και μερικούς πονηρούς αυτόχθονες ή περαστικούς. Τέτοια εκδοχή θα πρόσβαλε τη συνταγματική αρχή της ισότητας. Η μετατροπή της Ρεποντίνας σε οικιστικό χώρο και η διάθεση των οικοπέδων σε συγκεκριμένη κατηγορία ελλήνων (τους απόδημους), υπήρξε νόμιμη μόνο σε σύνδεση με τον εθνικό στόχο που ορίστηκε να εξυπηρετήσει το εγχείρημα του Αρκαδικού Χωριού. Η αφαίρεση πόρων που προορίζονταν για την ολοκλήρωση του Αρκαδικού Χωριού, η μη ολοκλήρωση του Αρκαδικού Χωριού, η μη ενεργοποίηση του εθνικού προγράμματος του Αρκαδικού, καθιστά το όλο εγχείρημα οικονομικό σκάνδαλο. ​Εμείς οι απόδημοι του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αρκαδικού Χωριού, (αλλά είμαστε βέβαιοι και όλοι οι υπόλοιποι απόδημοι που κατοικήσαμε το Αρκαδικό Χωριό) δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού του σκανδάλου.

Εμείς δεν ήρθαμε στο Αρκαδικό Χωριό και δεν ξοδέψαμε τα χρήματά μας για να επωφεληθούμε από την χαμηλή τιμή των οικοπέδων του. Δεν ήρθαμε στην Ρεποντίνα για να μας βλέπουνε οι Αρκάδες ως τζαμπατζήδες και να ενοχλούνται από την παρουσία μας. Εμείς ήρθαμε εδώ γιατί πιστέψαμε τον εθνικό στόχο του Αρκαδικού Χωριού. Όσο λοιπόν αντέχουμε και παραμένουμε στο Αρκαδικό Χωριό, δεν θα πάψουμε να θυμίζουμε και στην κεντρική και στην περιφερειακή και στην δημοτική εξουσία το καθήκον της και την νομική της υποχρέωση να αποπερατωθεί το Αρκαδικό Χωριό και να υπηρετήσει τον εθνικό στόχο του.

Είμαστε αποφασισμένοι να ζητήσουμε τη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη τυχόν ποινικών ευθυνών παντός ολιγωρίσαντος ως προς την άσκηση των καθηκόντων του. Το ακριβές περιεχόμενο και ο τρόπος επιδίωξης του εθνικού αυτού στόχου, ο οποίος και μόνον νομιμοποιεί κάθε ποσό που δαπανήθηκε από το δημόσιο, σας βαραίνει με την υλοποίησή του. Τα απαραίτητα κονδύλια για την αποπεράτωση του Αρκαδικού χωριού, οφείλονται από τη ΔΕΠΟΣ, που ακόμα υφίσταται και τελεί σε εκκαθάριση.

Ευελπιστούμε ότι στις επερχόμενες εκλογές, θα εκλεγούν πρόσωπα ικανά, πιο αποφασιστικά και πιο δραστήρια ώστε ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας να ενεργοποιηθεί, ως οφείλει, προς την κατεύθυνση επίλυσης των χρονιζόντων προβλημάτων του Αρκαδικού Χωριού.

Μετά μεγίστης θλίψεως και απογοήτευσης για τα μη πεπραγμένα σας όσο αφορά το Αρκαδικό χωριό:

Ο Αντιπρόεδρος                                 ​​​​​​ο Γραμματέας

Ευάγγελος Κοσμάς                           ​​​​Γεώργιος Κέτης