Ελληνοαμερικανή 34 ετών, υποψήφια Συνήγορος του Πολίτη στη Νέα Υόρκη!

Το όνομα Nomiki Konst «φωνάζει» Ελλάδα, όταν το βλέπεις γραμμένο στα αγγλικά. Η πρώτη σκέψη είναι σωστή: Νομική Κωνσταντάκη είναι (γραμμένο ολόκληρο) το όνομα.

Για μία Ελληνοαμερικανή τρίτης γενιάς ήταν αναμενόμενο να εξελιχθεί σε κάτι ευκολότερο, ωστόσο, η Νομική απαντά και όταν την αποκαλέσεις με το επώνυμο του παππού της, που πάτησε το πόδι του στη Νέα Υόρκη πριν από τον πόλεμο. «Μπήκε στο τελευταίο πλοίο που μετέφερε μετανάστες στη νήσο Έλις», θα μας πει αργότερα η ίδια, περιγράφοντας μία κινηματογραφική περιπέτεια που έφερε την οικογένειά της από τα ορεινά της Βορείου Ηπείρου (αυτό τον όρο χρησιμοποιεί η ίδια) στη μητρόπολη της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κρατήστε το όνομα: Νomiki Konst. Στα 34 χρόνια της πρόλαβε κιόλας να καταγραφεί ως στέλεχος πρώτης γραμμής στο πλευρό του υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς, έχοντας εργαστεί νωρίτερα στην καμπάνια που έκανε η Χίλαρι Κλίντον ως υποψήφια για την Γερουσία, στη συνέχεια στην καμπάνια για την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία, ενώ κατάφερε να ξεχωρίσει κάνοντας ερευνητική δημοσιογραφία στο CNN και ως πολιτική ακτιβίστρια.

Η Νομική Κονστ ανοίγει πλέον τα φτερά της για να διεκδικήσει την εκλογή της σε δημόσιο αξίωμα – και μάλιστα στην πόλη που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «κέντρο του κόσμου»: είναι υποψήφια Συνήγορος του Πολίτη σε μία ανοιχτή εκλογική κούρσα, που θα κριθεί τον Φεβρουάριο (η ημερομηνία δεν έχει οριστεί καθώς γράφεται αυτή η συνέντευξη).

Eίναι ένας μοναδικός ρόλος. Δεν υπάρχει σε άλλη πόλη των ΗΠΑ, παρά μόνο στην πόλη της Νέας Υόρκης. Ο Συνήγορος του Πολίτη στέκεται πλάι στον Δήμαρχο, αλλά για να τον ελέγχει και να υπερασπίζεται τον πολίτη. Και η μεγαλύτερη φιλοδοξία της Νομικής είναι να παλέψει κόντρα στις τεράστιες ανισότητες, στη πόλη της Wall Street και των πλουσιότερων ανθρώπων της Αμερικής (αν όχι του πλανήτη…)

Στη μάχη που θα δώσει απέναντι σε αρκετούς ακόμη υποψηφίους, η Νομική Κονστ υπολογίζει στους Έλληνες. Μπορεί να μην έχουμε δικαίωμα ψήφου, εκτός από όσους είναι διατηρούν μόνιμη κατοικία στη Νέα Υόρκη, ωστόσο η κινητοποίηση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας θα είναι ένα σημαντικό ατού. «Ψηφίζουν όσοι ψηφίζουν και στις αμερικανικές εκλογές ή στις προκριματικές εκλογές. Ελπίζω ότι οι Ελληνες που ζουν στην Αστόρια και αλλού θα κινητοποιηθούν. Είναι σημαντικό για εκείνους, αλλά και για την Ελλάδα να αποκτήσουμε φωνή στην πόλη της Νέας Υόρκης. Η ομογένεια μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο και να δημιουργήσει δυναμική για μία υποψηφιότητα…και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν αφήνει αδιάφορους τους Αμερικανούς. Είμαστε πιο κοντά από όσο νομίζουμε», λέει χαμογελώντας πριν μας αποκαλύψει την ιστορία της οικογένειάς της και αυτό που την συνδέει προσωπικά με την Ελλάδα.

Ελάχιστοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι η Νομική Κονστ χαρακτηρίζεται από τα αμερικανικά ΜΜΕ – όπως το «The Intercept» – ως «σοσιαλίστρια» (Democratic Socialist). Το αποδέχεται με πλατύ χαμόγελο, αλλά εξηγεί ότι στην Αμερική είναι μάλλον απλοϊκός ο τρόπος με τον οποίο κατατάσσονται πρόσωπα στο πολιτικό φάσμα – δείχνοντας ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις διαφορές σε σχέση με την Ευρώπη. Το σίγουρο είναι ότι παίρνει θέση, χωρίς δεύτερη σκέψη, απέναντι από τον Ντόναλντ Τραμπ και δείχνει έτοιμη να συγκρουστεί με οποιονδήποτε για να διεκδικήσει δικαιώματα εις όφελος των πολιτών της Νέας Υόρκης…