«Μακεδονικό»: Μάχη σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα για να περάσει η Συμφωνία

Η ώρα της κρίσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών πλησιάζει σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

Στη γειτονική χώρα απομένει μόνο η τρίτη ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές , με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να έχει προετοιμάσει το έδαφος ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο την πλειοψηφία που απαιτείται στη Βουλή.

Όλες οι διαδικασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στην ΠΓΔΜ έως και τις 15 Ιανουαρίου. Μετά το… μπαλάκι έρχεται στη μεριά της Ελλάδας με τον πρωθυπουργό να είναι αυτός που θα αποφασίσει πότε θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Προφανώς, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζοντας ότι ο κυβερνητικός του εταίρος Πάνος Καμμένος δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία αλλά και θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση (κάτι που δεν αναμένεται όμως να γίνει συντεταγμένα από τους ΑΝΕΛ) ψάχνει τους βουλευτές που θα του δώσουν τον μαγικό αριθμό των 151 βουλευτών. Η Συμφωνία στην Ελλάδα αναμένεται να συζητηθεί έως το Μάρτιο στο κοινοβούλιο με την κυβέρνηση να εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα υπερψηφιστεί.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πρόσφατα ότι το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα έρθει με λίγες ημέρες διαφορά στην ολομέλεια της Βουλής ενώ αναφορικά με τη ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο τόνισε με νόημα πως θα γίνει στην ώρα της. «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη εάν θα έρθει νωρίτερα από τον Μάρτη. Η ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, θα έρθει με μερικές ημέρες απόσταση στη Βουλή για τεχνικούς λόγους. Ακούω μια παραφιλολογία. Αυτά είναι ανοησίες» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Αναζητά στήριξη σε βουλευτές της Αντιπολίτευσης

Η κυβέρνηση με την έλευση του 2019 στρέφει το βλέμμα της στη Συμφωνία των Πρεσπών και στους βουλευτές που χρειάζεται για την πολυπόθητη πλειοψηφία. Μπορεί κυβερνητικά στελέχη να υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία υπάρχει, ωστόσο γνωρίζουν ότι πολλοί βουλευτές μπορεί να αλλάξουν γνώμη μέχρι να φτάσει η Συμφωνία στη Βουλή υπό το βάρος της πίεσης του κόσμου που αντιδρά.

 

Ο πρωθυπουργός ελπίζει να βρει στήριξη από τους περισσότερους βουλευτές του Ποταμιού καθώς και από κάποιους των ΑΝΕΛ ώστε να μπορέσει να συγκεντρώσει τους 151.

Οι μόνοι «δεδομένοι» ωστόσο, είναι ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ. Η υπουργός Τουρισμού, προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα κάνει και ως εκ τούτου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Όσο αφορά την Κατερίνα Παπακώστα η οποία έχει εισέλθει στην κυβέρνηση ως εκπρόσωπος του κόμματος Νέα Ελληνική Ορμή, θεωρείται δύσκολο να πάει κόντρα στο κυβερνητικό ρεύμα, με δεδομένο ότι επιλέχθηκε από τον πρωθυπουργό για τη θέση της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη. Βέβαια, η ίδια δεν έχει ανοίξει τα «χαρτιά» της σημειώνοντας ότι θα πάρει την απόφασή της όταν έρθει η ώρα.

 

Ερωτηματικά υπάρχουν και για το τι τελικά θα πράξει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με δεδομένο ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας.